След падането на Съветския съюз руската икономика беше толкова турболентна,

...
След падането на Съветския съюз руската икономика беше толкова турболентна,
Коментари Харесай

Путин карал такси след разпадането на СССР

След рухването на Съветския съюз съветската стопанска система беше толкоз турболентна, че даже Владимир Путин е трябвало да работи като частен таксиметров водач през 90-те години, с цел да свърже двата края, сподели съветският президент за самия себе си в нов документален филм за безредното десетилетие на 90-те години на страната си, написа английският вестник The Times.

„ Понякога трябваше да печеля спомагателни пари като таксиметров водач. Неприятно е да се приказва за това, само че за жалост нещата стояха по този начин “, сподели Путин в филмовия откъс на нов документален филм за 90-те години, показан от държавната съветска телевизия „ Россия-24 “ през уикенда.

Той не посочи по кое време и за коя компания е работил.

На въпрос на интервюиращия дали е употребявал колата „ Волга “, която е докарал от Източна Германия, където е работил като офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), той отговори: „ Разбира се, нямах друга кола “.

След престоя си като офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Путин се завръща в родния си град Санкт Петербург (тогава Ленинград) и през май 1990 година става консултант на кмета Анатолий Собчак, след което се издига до заместник-кмет и началник на комитета за външноикономически връзки.

По-рано Путин сподели в документален филм от 2018 година, че е бил подготвен да работи като таксиметров водач през юни 1996 година, когато Собчак загуби изборите и Путин напусна работата си в градската администрация.

Когато по-късно същата година му предложиха работа в президентската администрация в Москва, той сподели, че не може да не я одобри, тъй като не е имал друго работно място.

Документалният филм „ Съвременна история “ споделя за „ срутва на стопанската система, идеологията и човешките ориси “, последвал края на Съветския съюз.

Годините след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики доведоха до вълна от приватизация, която сътвори свръхбогатите олигарси, за сметка на доста съветски служащи, които бяха хвърлени в тежка беднотия, защото обществената страна беше демонтирана и разпродадена.

На фона на кипящото публично неодобрение от корупцията по високите етажи и стагнацията на заплатите, съветските чиновници неведнъж показват компликациите от 90-те години, с цел да илюстрират до каква степен е стигнал виталният стандарт на руснаците.

През 2005 година Путин назова разпадането на Съюз на съветските социалистически републики „ най-голямата геополитическа злополука на века “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР