След оценката на Мазарс цената на оборудването скача Подобни мащабни

...
След оценката на Мазарс цената на оборудването скача Подобни мащабни
Коментари Харесай

Как оборудването на АЕЦ Белене поскъпна от 1.2 до 2 млрд. лева

След оценката на " Мазарс " цената на оборудването скача Подобни огромни покупко-продажби за нуклеарно съоръжение са необичайност в Европа Близо 2 милиарда лева е оценката на оборудването и техническия план
Ако се стигне до продажба на оборудването за АЕЦ " Белене " Украйна ще би трябвало да заплати близо 2 милиарда лева, при заложна от Народното събрание минимална цена от 1.2 милиарда лева - колкото България е платила на Русия. Това, по информация на " Капитал ", демонстрира оценката на реакторите, съпътстващите детайли и техническия план на централата, която страната поръча през юли.

Новината за крайната оценка от 1 милиарда евро на финансовия съветник " Мазарс " (дружеството е 10% благосъстоятелност на Атанасиос Петропоулос и 90% на гръцкото сдружение на същата група) беше тиражирана в редица медии през последните няколко дни, само че въпросът е какво тъкмо влиза в нея. Напрактика самото съоръжение се оказва 75% от цялата сума, а останалото е планова документи и лицензи. Извън тези сметки пък остават други детайли от площадката на " Белене ", които просто няма по какъв начин да бъдат продадени - бетонни структури, жп линии, пристанище, друга инфрастурктура. Също по този начин изцяло невъзвръщаеми са разноските, които България е за консултантски услуги по плана и. А те се мерят в още стотици милиони.
Реклама
Преди няколко месеца президентът Румен Радев, посредством служебния си кабинети, беше на път да контракти обновяване на плана за нуклеарна централа на площадката в Белене под предтекста, че се договаря с Франция. Само че това по този начин и не се случи, тъй като постоянното държавно управление на " ГЕРБ " и " ПП-ДБ " пое различен курс, а Народното събрание (без " Българска социалистическа партия " и " Възраждане " ) взе решение оборудването за " Белене " да бъде оценено и продадено на Украйна.
Резонна ли е цената?
На площадката в Белене има следното съветско съоръжение, което България е закупила: два реактора ВВЕР 1000, компенсатор за налягане, парогенератор, охладителна система, хидроакумулатори и друго съоръжение. Което не е по никакъв начин малко, само че не е и задоволително, с цел да може да бъде построена нова централа, както някои радетели на плана настояват. В случай, че България би желала да строи АЕЦ " Белене ", ще е нужна инвестиция от порядъка на още минимум 20 милиарда лева и най-малко 10 години.

При всички случаи обаче оборудването е задоволително скъпо за продажба, изключително на страна като Украйна, която занапред ще изпитва съществени енергийни проблеми и ще има потребност от съветско съоръжение, с цел да поддържа или даже да дострои личната си нуклеарна флотилия. Още стана ясно, че претекстът е обвързван с потребността на Украйна да употребява оборудването за АЕЦ " Хмелницка ", или и за други централи, които няма по какъв начин да си набират съветска техника поради войната.

Счетоводно НЕК, в чийто активи е планът " Белене ", е оценила площадката, планът и наличното съоръжение на 2.5 милиарда лева Но действителната цена, на която може да се продаде оборудването, е друга. От една страна не всичко на площадката може да се продаде, а от друга - това, което въпреки всичко ще е предмет на договорката би трябвало да се оцени не счетоводно, а пазарно.
Реклама
Най-голямата разлика е в сумата, която би трябвало да се заплати за техническия план. На праткика това е цената, която България е платила за техническите спецификации, чертежи, пояснения за оборудването, както и архитектурно-строителните данни..При платени 225 млн. лева на Русия за тях, в този момент може да им се желае съвсем половин милиард, защото те са неповторими и без тях оборудването не може да се конфигурира.

По същия метод и реакторите, парогенераторите и другите детайли, макар амортизацията от закупуването насам, са оценени с по-голяма стойност. Според счетоводната оценка на НЕК те са близо 1.2 млрд лева, само че пазараната е 1.5 милиарда лева По информация на " Капитал " парогенераторите и реакторите са отделени и оценени самостоятелно, тъй като е доста евентуалното първите да бъдат употребени на площадката в Козлодуй при градежа на 7-ми блок, а не да бъдат продавани на Украйна.

Отворен стои въпросът по какъв начин Украйна ще откри финансиране за договорката на фона на войната и икономическите последици от нея. Възможно решение е пари да дойдат по линия на някои от интернационалните фондове за поддръжка на страната, чиито донори са Съединени американски щати, Европейски Съюз и други Разбира се, не е изключено държавната украинска енергетика да разполага с нужните 1 милиарда евро.
Украинската потребност от АЕЦ
Украйна, като някогашна руска република, има доста мощно развъртян нуклеарен бранш тъкмо за такива технологии, до момента в който България е по-скоро оператор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР