След отмяната на т.нар. златни паспорти всички 161 преписки са

...
След отмяната на т.нар. златни паспорти всички 161 преписки са
Коментари Харесай

Крум Зарков: Отнехме златните паспорти на четирима руснаци и трима китайци

След анулацията на така наречен златни паспорти всички 161 преписки са прекъснати. Възоснова на инспекциите на ДАНС правосъдното министерство е дало предложение за анулация на натурализацията на 17 лица - четирима египтяни, четирима от Русия, трима от Китай, един от Пакистан, един от Йордания, четирима от Казахстан. Проблемът със " златните паспорти " е решен.

 

Това съобщи министърът на правораздаването Крум Зарков по време на чуване в Народното събрание, поискано от " Възраждане ". Питането бе обвързвано с процедурите по предоставяне на българско поданство.

 

 

Посредници задръстват системата за кандидатстване за българско поданство, акцентира министърът и сподели, че половината от кандидатите за български паспорт, не знаят български език.

 

До дни ще дадем на прокуратурата случаите, при които поданство е придобивано посредством подправени документи, посочи Зарков пред депутатите.


Министерството на правораздаването е поискало анулация на натурализацията на 17 души получили така наречен златни паспорти, които към този момент не съществуват. 161 преписки са прекъснати, сподели още той от парламентарната естрада.


Крум Зарков сподели, че има доста атенции, които посредничат при издаването на български паспорти и на няколко пъти акцентира, че няма потребност от тях. Даде образец, че доста от претендентите, изключително тези, които не владеят български, дават " лице за контакт ". И постоянно тези " лица за контакт " били едни и същи хора.

 

" Хората, които подават документи и живеят в чужбина, дават лице за контакт. В доста от случаите те дават едно и също лице за контакт. Тук става дума за закононарушение без никакво подозрение. Имаме много ясна картина и стигаме до конкретика, само че няма да си разреша да кажа от коя страна идват повече или по-малко. Но има ясно изразени трендове. Българската страна не може да бъде мамена от медиатори или престъпни видове и от по най-важното - връзката сред хората и тяхната страна ", бяха точните думи на Зарков.

Министърът на правораздаването заяви още, че съветът по поданството е упълномощил инспекции по повече от 1000 преписки за последните 4 месеца. " Проблемът е, че тези инспекции удължават периодите. Съветът е открил неистинен актове или други документи за генезис. До дни ще предоставим тази информация на прокуратурата ", разгласи министърът.

" Безкомпромисни сме към тези, които са придобили поданство посредством неистинен документ. В рамките на моя мандат сме правили такива оферти за лишаване на поданство ", сподели Крум Зарков.

Според него условието за притежаване на езика е наложително.

" Повече от 50% от претендентите, които идват да получат поданство посредством генезис имат потребност от преводач. Мисля, че не можеш да живееш в страната без да знаеш езика ", обърна внимание министър Зарков.

Той изясни, че медиаторите може да са няколко вида - едни провеждат закононарушения, други работят полулегално.

" Посредниците са доста изобретателни. Като да вземем за пример да задръстват системата, единствено за минута - две всички часове на министерството са заети и по този начин медиаторът се оказва като продавач на билетчета. Взели сме ограничения, против нас реакцията е доста мощна ", сподели правосъдният министър.

Изслушването на Крум Зарков беше поискано от " Възраждане ". Маргарита Махаева аргументира това, като уточни, че на украински уеб сайтове пишело, че всеки можел против 390 евро да получи документ за генезис и дипломи. Тя сподели, че посреднически организации играели ролята на преводачи на интервютата. Зарков призна, че тези проблеми са доста добре поознати на министереството.

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък разгласи, че през днешния ден или на следващия ден ще внесат своя план на закон за българското поданство. Те оферират поданство да се получава на тържствена гала, както е по света.

Според Зарков в техния план множеството проблематични тематики не били наранени, само че пък подкрепял концепцията да има тържествена гала при приемане на поданство.

Елисавета Белобрадова от Демократична България обърна внимание на Зарков за закъсненията. " Те са оромни. Първо са при входиране на документите. Става като съревнование кой пръв ще си запише част, с цел да може след 8 месеца да подаде своите документи. След това идваме към процедурата, при която жителите, подали документи, чакат с години ", изясни тя.

Белобрадова даде образец с българка, чиято баба е от Разград, и чака поданство от 2018 година

В Румъния се давало доста по-бързо поданство и по тази причина доста българи от Молдова избирали да получат румънско поданство, а не българско.

" Два са огромните проблеми - единият е по какъв начин се дава час и дата за подаване на документите. Гражданите, които са тук, нямат потребност от час, може да дойдат на място, само че тези, които са в чужбиина, им би трябвало час. Сега са въведени брой регистрации от един ай пи адрес. Системата се отваря всеки ден в 12 часа до нейното запълване, а не на 6 месеца един път. Дирекцията дневно обаче може да поеме 30 записвания, само че желанията са делеч повече ", изясни Зарков.

8557 преписки са прегледани през последниите четиири месеца. Над 9000 са постъпилите преписки, обработват се по 100 преписки дневно, до края на годината щелии да бъдат обработени документите, подадени до края на 2021 година

От " Възраждане " питаха дали са прекъснати преписките за приемане на поданство поради вложения.

 

Йордан Цонев от Движение за права и свободи попита до каква степен са стигнали следствията за златните паспорти.

" Всичко, за което имаше подозрение, значително се удостоверява и това, че затворихме този кран беше положително решение ", безапелационен бе министърът на правораздаването.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР