След октомври няма осигурени количества газ и Газпром експорт моментално

...
След октомври няма осигурени количества газ и Газпром експорт моментално
Коментари Харесай

Ситуацията с „Газпром“ „никак не е розова“, но преговорите са неизбежни

След октомври няма обезпечени количества газ и " Газпром износ " мигновено става безусловно годна алтернатива, с която започваме да преговаряме. Това разяснява на конференция в Министерския съвет служебниятминистър на енергетиката Росен Христов след съвещание на Кризисния щаб по енергетика. По думите му това се е случило откакто кабинетът е съумял да достави единствено един танкер полутечен газ и откакто през днешния ден бизнесът е бил безапелационен, че ценовите равнища на газа са неприемливи.

Брифинг след съвещание на Кризисния щаб по енергетика
Posted by on Monday, August 22, 2022
Министърът акцентира, че не чака нито лесни, нито бързи договаряния с „ Газпром “. Той разгласи, че започвамепреговори с Азербайджан за спомагателни количества газ, като в идващите 2 седмици се чакат и резултатите. Христов акцентира, че интерконекторът с Гърция е бил оставен без контрол от предходното ръководство, като са акумулирани редица проблеми, свързани със строителството и с документите.

По отношение на Топлофикация-София министърът изясни, че са се провели няколко срещи със Столична община, като е основана и работна група от специалисти, която да откри съществено друго решение.

Кризисният щаб по енергетика към Министерския съвет заседава за първи път сучастието и на синдикални, работодателски и браншови организации.

По думите наслужебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев, който управлява щаба - Христо Алексиевза септември има обезпечени количества газ, само че не и за от октомври нататък.

Компенсации за бизнеса не може да има на този стадий, защото няма настоящо Народно заседание. Затова всички законодателни начинания ще бъдат готови за новия парламент.

Енергийният министър Росен Христов посочи, че количествата газ за октомври значително са обезпечени.

По думите му обстановката с „ Газпром “ по никакъв начин не е розова, само че явно страната ни ще би трябвало да се обърне към тях.

Според бизнеса страната ни няма опция на доставките на „ Газпром Експорт “ в ценово отношение. Синдикатите пък настояха да се подсигурява доставката на допустимо най-евтиния газ, както и да се упорства пред Европейска комисия да имаме право като страна да ограничим износа си на ток.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР