След около 10 дни общността на Биткойн се подготвя за

...
След около 10 дни общността на Биткойн се подготвя за
Коментари Харесай

Проблеми за Биткойн миньорите преди халвинга

След към 10 дни общността на Биткойн се приготвя за дълго чаканото халвинг събитие - развой, който ще понижи възнаграждението за рандеман на блок от 6.25 на 3.125 BTC.

Тази идна смяна слага обилни провокации пред рентабилността на миньорите, защото те ще би трябвало да се приспособяват към понижения поток от доходи. За да поддържат приходите си, миньорите в този момент са изправени пред належащата потребност от по-високи цени на Биткойн , като се има поради идното понижаване на възнаграждението.

Едно от главните провокации, пред които са изправени миньорите, е спадът на хеш цените, които са намалели с почти 30% от последното халвинг събитие през май 2020 година Този индикатор, представляващ междинния доход, който миньорът получава за всеки опит да откри годен блок на Биткойн, се чака да намалее още повече до $0.055 за терахаш в секунда след халвинга, в случай че приемем, че пазарът е постоянен.

Освен това таксите за преводи с BTC означиха доста понижение, като от средата на декември 2023 година спаднаха с 90% до едвам 29 BTC дневно. Това понижение доста понижи приноса на таксите за преводи към общото заплащане за блок, което съставлява спомагателна спънка за миньорите.

Освен това засилената конкуренция изостря провокациите, свързани с рентабилността. Хепиращата мощ на Биткойн мрежата се е повишила до почти 600 екзахаша в секунда (EH/s), което е доста нарастване по отношение на 116 EH/s, регистрирани след последния халвинг. Този експоненциален растеж на изчислителната мощност постанова по-големи старания и запаси за извличане на същото количество BTC, което води до десетократно нарастване на цената на добива от май 2020 година насам.

В отговор на тези провокации някои миньори прибягнаха до увеличение на дейностите си по продажба. Така да вземем за пример дневните продажби на извънборсови бюра доближиха най-високата си стойност от 1,600 BTC в края на март, което е най-високото равнище от август 2023 година насам.

Въпреки тези компликации, не всички майнинг компании изпитват усложнения. Докато огромни играчи като RIOT Platforms, Core Scientific, Bitfarms и Marathon Digital регистрират спад в производството на Биткойн, CleanSpark отбелязва нарастване. Тази разлика акцентира разнообразното влияние на пазарната динамичност и оперативните фактори върху резултатите на компаниите за рандеман.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР