След огромния успех в Анкара и Истанбул през есента на

...
След огромния успех в Анкара и Истанбул през есента на
Коментари Харесай

Сунай Муратов на 7 февруари на диригентския пулт за „Тоска“ от Пучини

След големия триумф в Анкара и Истанбул през есента на предходната година, „ Тоска " от Джакомо Пучини се завръща на сцената на Софийската опера.

В спектакъла с режисурата на Пламен Карталов на 7 февруари ще пеят Радостина Николаева като Флория Тоска, Костадин Андреев като Марио Каварадоси и Веселин Михайлов за първи път като барон Скарпиа.

Гост-диригент ще бъде Сунай Муратов.

Ето какво показа той няколко дни преди спектакъла:

„ На първо място желая да изразя дълбокото си почитание към българската аудитория, която е сърдечен и справедлив наш критик. Това оказва помощ за нашето професионално израстване. За себе си с горделивост мога да кажа, че съм ученик на българското музикално обучение, започвайки с началния клас на музикалното учебно заведение и завършвайки Българската държавна консерватория, в този момент Академия. Мисля, че това ме е построило като приключен експерт, който продължава своя креативен път в България и в чужбина. "

Сунай Муратов стартира да свири на цигулка на 6-годишна възраст.

„ Поради доста ранното ни обвързване с Нейно Величество Музиката, нашите фантазии са били предопределени, без това да изключва несъмнено естествените детски безредици и стремежи. "

Завършва Музикалното учебно заведение в София, а след това и Музикалната академия с диригентство и комбинация.
„ Изявите ми като диригент започнаха още преди завършването на Академията с разнообразни оркестрови обединения, само че желая да отбележа, че храня изключително топли усеща към първата ми професионална изява след дипломирането ми - „ Вълшебната флейта " от Моцарт в Бургаската опера. "

По време на престоя му във Варненската опера, получава предложение от Държавната опера в Анкара и през 2000 година продължава кариерата си в турската столица. Там той в цялостна степен развива своя гений и обогатява както оперния и балетния си репертоар, по този начин и симфоничния.

„ За към този момент не късата ми професионална кариера зад тила си имам издирижирани многочислени спектакли и концерти, които включват заглавия от разнообразни композитори стилове и столетия. Не мога да дефинира обичан композитор сред тях, защото всяка творба е характерна сама по себе си с хубост и заряд, който допира моята психика. "

Опери от Верди, Пучини, Маскани, Моцарт, Доницети, симфонии на Бетовен, Чайковски, Рахманинов, Брамс, Шостакович, Прокофиев, кантатно-ораториални произведения от Брукнер, Малер, Старвински, Моцарт, както и оперетите „ Прилепът ", „ Царицата на чардаша ", „ Парижки живот " изпълват дългия лист дирижирани от Сунай Муратов творби. Той не не помни и българските композитори - дирижира пиеси на Александър Танев, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров и други.

„ Мисля че би трябвало да се означи мощното въздействие на българските музиканти, които са творили и спомагали за развиването на турската музикална просвета. Класическата музика се възприема с огромна респект и почитание в Турция. "

Маестро Сунай Муратов е един от одобрените и високо ценени оркестрови диригенти в Република Турция. В момента е диригент в Държавната опера и балет на Анкара и общоприет музикален шеф в Генералната дирекция на Държавната опера и балет.
Той е учител в Държавната консерватория на университета Haджеттепе.

„ Искам да споделя прелестните си усещания от колектива на Софийска опера, с които реализирахме няколко доста сполучливи спектакъла на „ Тоска ".
В своя прочит на творбата се старая да бъда оптимално непосредствен до драматургията и музикалният език на Пучини, в който всичко е обрисувано с гениална точност, т.е. задоволително е да сме правилни до завършек на създателя.

С наслаждение желая да поканя софиянци и гостите на София да участват на нашия театър, с цел да се насладят на прелестните гласове и актьорско наличие на солистите, на превъзходното осъществяване на оркестър и хор, и на брилянтната, вдъхновяваща и мощно впечатляваща постановка на акад. Карталов. "

Очакваме ви на следващия ден, 7 февруари от 19ч. в Софийската опера, с цел да споделим дружно операта „ Тоска " от Джакомо Пучини.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР