След обявяването на мобилизацията е забранено на военнослужещите да напускат

...
След обявяването на мобилизацията е забранено на военнослужещите да напускат
Коментари Харесай

Думата и МО се разминаха по въпроса дали военнослужещите могат да напускат Русия - Свят

След оповестяването на мобилизацията е неразрешено на военнослужещите да напущат страната, разгласи ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин и по този начин влезе в несъгласие с казаното по-рано от Министерството на защитата.

" Бих желал да ви обърна внимание на обстоятелството, че според 31-вия федерален закон " За мобилизационната подготовка и мобилизацията в Руската федерация " на жителите, които са вписани във военния указател, се не разрешава да напущат местоживеенето си без позволение от военния комисариат (член 21) от момента на оповестяване на мобилизацията. Съществува такава правна наредба и всички лица, подлежащи на военна работа, би трябвало да се управляват от нея ", написа Володин в своя канал в Telegram.

Слуховете за вероятно затваряне на границата за мъжете в наборна възраст стартират да се популяризират незабавно след оповестяването на мобилизацията на 21 септември. Десетки хиляди руснаци, които не желаят да се бият, се пробват да изоставен страната на тълпи. Повечето от тях съумяват да преминат границата, само че на тези, които към този момент са били призовани, се дава формуляр за отвод за овакантяване на страната, припомня Бе Би Си.

Ден по-рано Володин предложи изоставените от руснаците на границата коли да бъдат дадени на " фамилиите на тези момчета, които са отишли да се бият ".

Правителственият портал " Explain.rf " даде уточнения за това дали са въведени ограничавания за овакантяване на страната, както и за това кой предстои на готовност. Обяснено бе, че няма ограничавания за мъжете в наборна възраст, които не са получили призовка, да изоставен страната или района си.

Министерството на защитата разгласи към този момент, че не възнамерява да постанова ограничавания върху придвижването на руснаците по време на частична готовност.

Според съветския уебсайт " Медуза " (включен в регистъра на " задграничните сътрудници " ) Кремъл е възнамерявал да затвори границите, само че по-късно е коригирал проектите си, с цел да не провокира нови митинги.

Адвокати, помолени от Би Би Си за уточнения, не са изцяло сигурни дали законът не разрешава на мъжете да пътуват в чужбина по време на частична готовност.

Адвокат Александър Передрук се базира на член 21 от федералния закон " За мобилизационната подготовка и мобилизацията ". Той не разрешава на жителите, включени във военния указател, да напущат местоживеенето си от момента на оповестяване на мобилизацията без разрешението на военния комисариат и федералните изпълнителни органи с запас.

" Това значи, че ограничаването се отнася за всички лица, които са вписани във военния указател, без значение дали подлежат на готовност или не. Не е известно по какъв начин това ограничаване ще работи на процедура и дали пътуванията в чужбина ще бъдат лимитирани. Вече видяхме обществени изказвания на публични лица, че няма да има ограничавания, само че законът ясно показва, че напускането на страната без особено позволение е неразрешено ", изяснява Передрук.

Според юрист Арсений Левинсон " напускането на местоживеенето ", което е посочено в член 21 от Закона за мобилизацията, и " напускането на Русия " са разнообразни правни категории. Под " овакантяване на мястото на престояване " законодателството има поради придвижване в границите на страната, акцентира той.

В член 15 от федералния закон " За реда за овакантяване и влизане в Руската федерация " е записано, че на лицата, призовани на военна работа (наред с други категории граждани), е неразрешено да напущат страната.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР