След обяд с изгряването на първите три звезди е първия

...
След обяд с изгряването на първите три звезди е първия
Коментари Харесай

Д-р Оскар пред Дарик: Ние обичаме България, нашите деца също - така ги възпитаваме

" След обяд с изгряването на първите три звезди е първия ден на празника на светлината Ханука. Тогава стартира броенето на тези 8 дни. Днес възпламеняваме първата свещ.Интересното на празникае, че всеки ден възпламеняваме по още една свещ, тъй че в границите на тези 8 дни възпламеняваме 8 свещи ". Това изясни в предаването " Посока Култура " с Мирослав Боршош ръководителят на организацията на евреите в България " Шалом " - доктор Александър Оскар

Той добави, че децата получават дарове -във всеки от осемте дни получават по един дребен подарък.

Д-р Оскар описа повече за празника:

" Според еврейската традиция това не е един от трите огромни религиозни празници. ПразникътХанука в действителност отбелязва историческата победа на евреите, водени от макабейците през 2 векпр. н. е. Една доста дребна група, която се опълчва на надалеч по-мощната превъзхождаща гръцка войска и съумява да спре тази насилствена еленизация на евреите, вкючително и обезчестяването на храма. Успяват да прогонят гърците и да възстановят храма в Ерусалим.

Според традицията точно от там произлиза и чудото със светлината – когато заварват осквернения храм,в него е имало масло, задоволително безконечният огън да гори единствено ден, а за изработката на ново свещено масло е било належащо да изминат 7 дни. Въпреки товав продължение на 8 дни огънят не изгасва и това е повода да означаваме празника в продължение на 8 дни ".

Посланията, по думите на доктор Александър Оскар,са две – от една страна силата на духа, волята, да се опълчим постоянно, когато имаме опасност за това, в което имаме вяра. И от дурга страна - да сме уверени в себе си и тогава и Господ ще ни помогне.

Неотдавна организацията на евреите в България " Шалом " поддържа с писмо позицията на България за влизането ни в Шенген.

" Макар и алегорично, нашата организация, в партньорство с други еврейски организации, изпратихме отворено писмо до посланиците на Австрия и Нидерландия с апел да премислят решението си, налагайки несъгласие за присъединението на България към Шенген, тъй като имаме вяра, че мястото на Българияе точно в това пространство. Вярваме, че едно такова решение би подхранило единствено евроскептицизма в страната ", изясни доктор Оскар.

Той описа още, че са получилиотговор от посланика на Австрия, положителен отговор. Оттам декларират, че не са срещу участието на България в Шенген, само че те самите ще оказват помощ на страната ни да усъвършенства сигурността във връзка с границата.

Скоро еврейската общественост в България празнува 80 години - годишнина, която доктор Александър Оскар дефинира като ден за размисъл, в който си спомняме за достойните българи, които са рискували живота си, с цел да оказват помощ на своите братя и сестри от еврейски генезис.

Той изрази и огорчението си от обстоятелството, че 80 години нямаме позиция по този въпрос: " Трудно ми е, в случай че всички страни в Европейски Съюз откриха метод да одобряват историята такава, каквато е била – позитивната част, обвързвана със спасяването на евреите, както да одобряват и отрицателната част. Българияпо време на Втората международна война е била съдружник на Нацистка Германия и това е исторически факт. Тогава България, искайки да се хареса на Хитлер, приема дискриминационното антиеврейско законодателство ".

" Ние сме разтревожени от обстоятелството, че самото име на Инициативния комитет е " Годишнина от спасяването на българските евреи ", защото в формалната позиция на страната ни още от 2003 година езаписано, че 10 март е ден за отбелязване на годишнина от спасяването на българските евреи и удостояване паметта на депортираните евреи, както и Деня на Холокоста в България ", добави доктор Оскар.

Той сподели още, че това, което организацията на евреите в България е планувала по отношение на 80-годишнината, е на 4 март да отидат наофициално посещаване в Гърция, Кавала, откъдето са събрани и депортирани 4500 евреи.

Акцентът ще бъде на 10 март в София, добави доктор Оскар, където уместно ще бъде почетена паметта на тези българи, " с помощта на които нашите баби и дяовци бяха избавени ", сподели той.

" Българските евреи постоянно са били неделима част от българскотообщество - ние обичаме България, нашите деца също, по този начин ги възпитаваме. Искаме най-хубавото за България ", приключи доктор Александър Оскар.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР