След няколкомесечно забавяне МРРБ обяви, че се очаква старт на

...
След няколкомесечно забавяне МРРБ обяви, че се очаква старт на
Коментари Харесай

Новото саниране на жилищни сгради: пред старт

След няколкомесечно закъснение Министерство на регионалното развитие разгласи, че се чака старт на процедурата за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни здания по Плана за възобновяване. Обнародвана е наредбата, определяща техническите условия към енергийните характерности на постройките. Публикувани за публично разискване са и насоките за кандидатстване по втория стадий на процедурата.
Дългоочакваният старт на новата стратегия за саниране наближава. Ако се съди по думите на министъра на районното развиване Иван Шишков, който предходната седмица беше в Народното събрание по тематиката, първият стадий на програмата - прочут още като безвъзмезден стадий - ще бъде отворен идната седмица.

Проектът на насоки за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни здания беше пуснат още в края на септември месец.

" Можем да обещаем, че това, което би трябвало да се направи, с цел да започва програмата, ще се направи ", сподели министър Шишков по време на съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание.
Реклама
Обявяването на началото на банкет на документи ще бъде оповестено на, както и на. Това е второто отсрочване на старта, откакто п.

Вече са обнародвани в Държавен вестник измененията в Наредба за техническите условия към енергийните характерности на постройките, касаещи процедурите и изискванията по кандидатстване. А съгласно министър Шишков, всички мнения на браншовите организации от публичното разискване на процедурата са прегледани.

Поради спецификата на процедурата и другите условия на Плана за възобновяване и резистентност, документите на към този момент записаните над 3300 сдружения с подготвени документи ще би трябвало да бъде модифицирана .

" Част от документите и направените обследвания могат да се употребяват, само че наложително би трябвало да се актуализират документите за енергийни характерности съгласно сегашните условия, с цел да са настоящи ", уточни арх. Шишков.
Реклама
Посочените условия важат за.
Новата разпоредба
Новата регулация анулира миналата разпоредба 7 от 2005 година и съдържат в себе си 8 приложения, измежду които и Национална методика за пресмятане на енергийните характерности на постройките.

В Наредбата (която ) са поместени и най-новите промени на европейската инструкция за енергийните характерности като главното условие за реализиране на най-малко енергиен клас В на постройките.

Регламентира се и скалата на класовете на енергопотребление с числови граници за разнообразни по предопределение категории здания и минималните условия за енергийна успеваемост в сходство със скалата за съответната категория здания, които са поместени в таблица в самата разпоредба.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР