След няколко месеца предстои увеличение на пенсиите от 11%.Това означава,

...
След няколко месеца предстои увеличение на пенсиите от 11%.Това означава,
Коментари Харесай

Най-ниската пенсия става 307 лева

След няколко месеца следва нарастване на пенсиите от 11%.

„ Това значи, че междинната пенсия на един пенсионер ще нарасне със 100 лв..

Това е посланието, което и министър председателят, и финансовият министър, и аз удостоверяваме ”,

заяви първо в предаването „ Пресечна точка ” по Нова телевизия министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

По думите ѝ, обществената пенсия за напреднала възраст от 1 юли следващата година ще се усили на 307 лв..  Средната пенсия на един пенсионер, без значение осигурителния принос,
ще нарасне от  788 на 871 лв..
Когато се приказва за междинната пенсия за застрахователен стаж и възраст, сумата ще доближи 971 лв..

11-процентовото нарастване на пенсиите към този момент е заложено в бюджета  – след няколко месеца ще бъде реалност,
тъй като от 1 юли влиза в действие за всички пенсии,
отпуснати до декември тази година, изясни през днешния ден в „ Денят стартира “ министърът.

Това е съществено нарастване. И на мен би ми се желало да бъде повече, само че това са опциите на системата. Нашите послания са за по-активен метод на живот на пенсионерите и даването на опция те да бъдат подкрепени.

Според средносрочната прогноза на финансовото министерство се чака под 4% повишаване на главните храни и услуги, т.е. нарастването на пенсиите е задоволително, че да го компенсира, уточни още министър Шалапатова.

„ Посланието към пенсионерите, което дава нашето държавно управление е положително – не е значимо да се дадат 50 лева за Коледа, а да има резистентен растеж на пенсиите.  Като министър ми прави усещане, че като става дума за пенсионерите, в политическите среди се приказва само за размера на пенсиите “.
От началото на декември стартират срещи с пенсионери , с цел да се чуе тяхната позиция – срещите ще бъдат в читалища, клубове, сподели още министърът.

„ Моят приоритет е да чуем какви са предложенията и потребностите на пенсионерите  за това те да вземат участие на пазара на труда, да получават повече цифрови пълномощия и да бъдат осведомени “.

Бюджетът в обществената сфера се усилва с 400 млн. лева, заяви Шалапатова. По думите ѝ той е непоколебим, само че в същото време прави вложения в качеството на живот на хората.

Месечната финансова помощ за фамилии с деца с увреждания се усилва с близо 250 лева  и доближава 1180 лева на месец. С 50% се подвигат и еднократните помощи за раждане, както и детските надбавки, уточни министърът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР