След няколко часа ще разберем името на поредния победител в

...
След няколко часа ще разберем името на поредния победител в
Коментари Харесай

Футболист на годината в исторически план

След няколко часа ще разберем името на следващия победител в анкетата " Футболист на годината " и за разлика от вълната от реакции след петъчния конгрес на БФС в този момент вероятно няма да има изключително доста учудени и озадачени. Кирил Десподов съвсем несъмнено ще завоюва премията за трета поредна година. Капитанът на националния ни отбор няма съвсем никаква конкуренция, като и за идващите 12 месеца единственият му действителен кандидат за първото място се обрисува Илия Груев-младши, чийто шансове ще се усилят, в случай че Лийдс влезе във Висшата лига, а халфът остане в отбора от Йоркшър и през идващия сезон.

За бъдещето обаче ще приказваме различен път. Нека погледнем кои са спечелилите в исторически проект, какви са върховете и любопитните обстоятелства в тази конкуренция, която се организира на процедура отвън терена и постоянно води след себе си до ядосани физиономии.

Макар няколко пъти при започване на 20-и век да са били определяни спечелили (включително през 1931 година), за формален старт на анкетата се води 1961 година, а първият притежател на оценката е Георги Найденов от ЦДНА. Легендата на Левски Георги Аспарухов е над всички за 1965 година, а първият футболист, печелил премията два пъти, е Александър Шаламанов, който е предпочетен пред сътрудниците си през 1963 и 1966. По-късно провъзгласеният за треньор №1 на 20 век Димитър Пенев е определен за футболист на годината през 1967.



Следват години, в които голмайсторските умения на Христо Бонев не остават незабелязани. Емблематичният стрелец на Локомотив Пловдив, който и дълго време държеше върха за най-вече голове с националната фланелка, печели през 1969, 1971 и 1972 и става първият, който победи три пъти в анкетата.

По-късно за футболист на годината са избрани и бележити фигури като Кирил Ивков, Павел Панов, Андрей Желязков, Стойчо Младенов, Георги Велинов, Георги Димитров. Доскорошният президент на БФС Борислав Михайлов също има във визитката си оценката - от 1986г. През 1989 на сцената излиза Христо Стоичков. Той е избиран 5 пъти за " Футболист на годината ", а през 1990 става и първият, който получава наградата, до момента в който играе и в задграничен тим - Барселона. Стоичков печели премията пет пъти в кариерата си, като единственият, който е с повече, е Димитър Бербатов - със седем, само че ще стигнем и до някогашния нападател на Манчестър Юнайтед.

Двата гола във вратата на Франция, които класират България за Мондиала през 1994, разумно обезпечават първото място на Емил Костадинов през 1993. Красимир Балъков има две награди - през 1995 и 1997, а сред тях публицистите избират към този момент починалия Трифон Иванов за №1.



Новоизбраният президент на БФС Георги Иванов е победител в две следващи години - 2000 и 2001, след което стартира епохата на Бербатов. Нападателят печели първия от рекордните си седем наградата през 2002, а последния - през 2010. Добрите му другари Стилиян Петров и Мартин Петров имат по една премия - надлежно през 2003 и 2006.

След това за отбелязване са две години, в които над всички са вратари - Николай Михайлов през 2011 и Владислав Стоянов през 2014. Ивелин Попов е троент лауреат освен това в три следващи години - сред 2015 и 2017, а ненапълно изненадващо две оценки събра и офанзивният състезател на Локомотив Пловдив Димитър Илиев.

Тази вечер Кирил Десподов може да завоюва премията за четвърти път, което ще го остави трети във безконечната класация на " Футболист на годината ", изоставайки само от Бербатов и Стоичков. В 23 от годините футболистът-победител е играел в чужбина, 15 са премиите за играчи на ЦСКА, 14 - за тези от Левски. Най-младият победител е Георги Миланов, който през 2012 победи, когато е на 20. Борислав Михайлов и Николай Михайлов са единствените татко и наследник, които са били определяни за най-хубави футболисти у нас.

Автор: Стефан Георгиев



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР