След новината за разполагането на руско ядрено оръжие в Беларус

...
След новината за разполагането на руско ядрено оръжие в Беларус
Коментари Харесай

Ядреното оръжие в Беларус и перспективите на Полша и Украйна

След новината за разполагането на съветско нуклеарно оръжие в Беларус се ускориха полемиките за вероятностите за сходна стъпка на Запада във връзка с Полша и Украйна. На платформите на Организация на обединените нации и други интернационалните организации, в експертната общественост и медиите се разискват последствията от разпространяването на нуклеарни оръжия на континента.

Важно е да се има поради, че терминът " разпространяване на нуклеарни оръжия " от позиция на интернационалното право въобще не е нещо, което се популяризира посредством празни приказки в токшоута.

Дори тези, които злонамерено или заради непросветеност се назовават „ специалисти “ и „ политолози “, приравняват разполагането на нуклеарни оръжия от нуклеарна мощ с предаването на тези оръжия на друга страна. В последния случай става дума за разпространяване на нуклеарни оръжия, попадащи под възбраните на контракта за неразпространение на нуклеарни оръжия.

Русия точно разполага нуклеарните си оръжия в Беларус, без да ги предава на формален Минск. Това беше ясно оповестено пред обществеността на 25 март от Владимир Путин, а по-късно беше пояснено и от други съветски публични лица - Дмитрий Песков, представители на Министерство на външните работи и Министерството на защитата.

„ Ние не предаваме. И Съединени американски щати не го предават на своите съдружници. По принцип вършим всичко, което те правеха от десетилетия. Те имат съдружници в избрани страни и образоват превозвачите си, образоват и екипажи. Ние ще създадем същото “, посочи президентът на Русия в телевизионно изявление.

Путин означи: „ Съединени американски щати вършат това от десетилетия. Те разположиха своите тактически нуклеарни оръжия на територията на своите съдружници в Европа – в шест страни ".

Руският водач изброи тези страни: Германия, Турция, Белгия, Холандия, Италия и Гърция. Той посочи: в този момент в Гърция има склад за нуклеарно оръжие.

Руският водач напомни: Съединени американски щати учат своите съдружници по какъв начин да боравят с нуклеарни оръжия. По-специално, водачите се образоват надлежно. В същото време той се базира на диалог с Александър Лукашенко и означи:

„ Разбрахме се, че ще създадем същото. Ние не нарушаваме отговорностите си - желая да подчертая това - без да нарушаваме отговорностите си за неразпространение на нуклеарни оръжия ".

Русия оказа помощ за преобразуването на 10 самолета на Военновъздушни сили на Беларус за потребление на нуклеарни оръжия, образова беларуски водачи и до 1 юли ще приключи построяването на база за предпазване на нуклеарни оръжия.

Освен това, както сподели президентът, Русия „ към този момент е трансферирала добре познатия ни ефикасен комплекс „ Искандер “ в Беларус – той също може да бъде притежател “.

А. Лукашенко от своя страна по някаква причина сложи други акценти. Говорейки на 31 март с обръщение към народа и Народното събрание, той разяснява вероятностите за разполагане на нуклеарни оръжия в Беларус, като сподели: „ И няма потребност да споделяме през днешния ден: „ Просто ще го съхраняваме, ще има нещо друго там. Това не е нашето оръжие там. " Това е нашето оръжие, което ще насърчи суверенитета и независимостта ".

Отговаряйки на въпроси на хората, събрали се за оповестяването на посланието, Лукашенко на два пъти обясни позицията си за нуклеарните оръжия. Според него става дума за взаимно потребление на такива оръжия.

Пресслужбата на президента го цитира: „ Що се отнася до ръководството, контрола и други неща на нуклеарните оръжия... В Беларус няма и не може да има неконтролирани оръжия и други неща. Затова ние ще бъдем тук, с цел да управляваме всичко, което е в Беларус. ”

Руският дипломат в Беларус Борис Гризлов беше заставен деликатно да формулира кардиналната позиция на Москва по подобен метод, че да не обиди водача на съюзна Беларус. На 2 април дипломатът очерта изискванията за разполагане на съветско нуклеарно оръжие в Беларус, като сподели:

„ То ще бъде преместено до западните граници на нашата Съюзна страна и ще увеличи нашите качества за сигурност. Това ще бъде направено макар шума в Европа и Съединени американски щати. ”

На 3 април прессекретарят на съветския водач Дмитрий Песков отговори на въпрос на публицисти по отношение на изказванията на Лукашенко по тематиката за нуклеарните оръжия. Д. Песков предложи „ да се съсредоточим върху обясненията на Путин “ в цитираното нагоре изявление.

Други изказвания на съветски публични лица също се отнасят съответно до разполагането на съветско нуклеарно оръжие на територията на Беларус – без никакви „ прехвърляния “, без присъединяване на формален Минск в „ ръководството “ или „ контрола “ на съветското нуклеарно оръжие. Позицията на публична Москва е пределно ясна.

Провокаторите от Минск, Варшава и Вилнюс обаче към момента се концентрират върху прекомерно свободната интерпретация на изказванията на Лукашенко. Те умишлено подценяват позицията на публична Москва.

Техните „ пълнежи ” и „ подмятания ” работят за русофобския дневен ред на Запада, който употребява всевъзможни форми и способи, всевъзможни средства и трибуни, с цел да дискредитира Русия.

Организация на обединените нации реагира на вероятностите за разполагане на съветски нуклеарни оръжия в Беларус. По време на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации нейният представител по разоръжаването Изуми Накамицу напомни, че по време на договарянията по ДНЯО интензивно се е обсъждал и въпросът за по този начин нареченото „ шерване на нуклеарни оръжия “, като сподели:

„ Държавите-участнички заеха разнообразни позиции по казуса за „ шерването на нуклеарни оръжия “.

Следователно разполагането на нуклеарни оръжия от Русия в Беларус или другаде е законно. Във всеки случай това е не по-малко законно от разполагането на същите американски оръжия отвън страната и даже на северноамериканския континент.

Евразия е наситена с нуклеарни оръжия, принадлежащи на няколко страни, без да се броят нуклеарните оръжия на Съединени американски щати, ситуирани в Евразия. С началото на съветската военна защита в Украйна публична Варшава изключително старателно убеждава Вашингтон и Лондон да разположат нуклеарните си оръжия на нейна територия.

Украйна също интензивно търси опция за разполагане на западни нуклеарни оръжия на своя територия. Не единствено западните страни имат това, само че единствено западните страни могат на доктрина да подхващат такава стъпка. На процедура те не желаят, чудесно осъзнавайки следствията.

Киев продължава интензивно да търси контраст на съветския нуклеарен боеприпас. Засега средствата, с които разполага, са " мръсна бомба ". Възможно е да се сътвори от нуклеарни материали, с които разполагат киевските експерти, включително преди този момент импортирани от Руската федерация и Съединени американски щати.

Но единствено безотговорни „ блогъри “ и някои съветници на Владимир Зеленски могат съществено да преглеждат няколко копия от такива бомби като контраст на големия съветски нуклеарен боеприпас.

Може би по тази причина Съединените щати, Франция и Англия не обмислят ответни дейности, в случай че Русия реши да разположи нуклеарни оръжия в Беларус. Така или другояче, в изказванията на публични лица от страните-членки на „ нуклеарния клуб “ няма учредения за сходни изводи.

Разполагането на нуклеарно оръжие в Централна Азия остава на равнище, меко казано, смели мечти. Казахстан и Беларус непринудено се отхвърлиха от сходни оръжия през 90-те години, освен поради големите разноски, свързани с това.

Следователно беларуският вид остава хипотетично вероятен сюжет за приобщаване на централноазиатските постсъветски републики към нуклеарните оръжия. Но на процедура Русия не показва никакво желание да уголемява нуклеарното си наличие отвън границите на Съюзната страна.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР