След необичайно високите температури в началото на ноември, надвишили на

...
След необичайно високите температури в началото на ноември, надвишили на
Коментари Харесай

Суша мори посевите в Горнотракийската низина

След извънредно високите температури при започване на ноември, надвишили на доста места в страната 27-28°С (Видин-29°С, Пловдив-31°С, Пазарджик-30°С, Чирпан-29°С), през идващия интервал се чака последователно намаляване на температурите и в края на първото десетдневие - нормализиране на топлинните условия. За Пловдив и региона дневните температури ще останат високи за сезона 16-19°С до петък, а през уикенда ще паднат до 12°С.

В началото на интервала в Югозападна България се предвижда нараснала възможност за превалявания със стопанско значение, овлажнение на горните почвени пластове и усъвършенстване на изискванията за протичане на началните етапи от вегетацията на засетите есенни посеви, предвиждат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

В останалата част от полските региони основни превалявания не се чакат и лимитиращ фактор за развиването на засетите есенни посеви ще продължава да е дефицитът на почвена влага. Критично остава ситуацията на зимните житни култури в част от Горнотракийската равнина и югоизточните региони (агростанциите Пловдив, Пазарджик, Сливен, Карнобат), където отсъства влага в 50 cм почвен пласт, а в 100 cм  - равнището на почвените влагозапаси е извънредно ниско - под 40% от ППВ (пределна полска влагоемност). Вследствие засушаването тук-там е прекратено провеждането на сезонните почвообработки. Поради тази справедлива причина през октомври в част от полските региони са пропуснати агротехническите периоди при сеитбата на пшеницата.

В края на първото десетдневие на ноември при засетите зимни житни култури ще  доминира фаза покълване. При дребна част от посевите, най-вече тук-там в крайдунавските региони, където при започване на есента паднаха местни обилни превалявания, ще се наблюдава  листообразуване(1-2-3 лист). По-подходящи условия за осъществяване на фитосанитарни действия при овошките ще има през втората половина от първото десетдневие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР