След неколкократно забавяне и частична промяна в предварителните условия МРРБ

...
След неколкократно забавяне и частична промяна в предварителните условия МРРБ
Коментари Харесай

Програмата за саниране на жилищните сгради стартира

След неколкократно закъснение и частична смяна в предварителните условия Министерство на регионалното развитие разгласи началото на програмата за саниране на жилищни здания от Плана за възобновяване и резистентност Посочен е предел на финансирането за обособените общини Удължен е крайният период за кандидатстване по първият стадий до края на месец май 2023
Първият стадий от процедурата за кандидатстване за саниране на жилищни здания беше разгласен на 20 декември от районното министерство. Крайният период за подаване на заявки по тази процедура, която е единствената със 100% финансиране от страната, е продължен до края на месец май, а не както беше планувано в началото до края на март идната година. Това е първият банкет на документи за саниране от няколко години насам, след края на националната стратегия, където останаха над 3 хил.чакащи плана.

Всички искащи притежатели на многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, могат да стартират подготовката на документи и подаването им посредством общинските администрации.

Поставен е предел за финансирането на общините, които са и водещ сътрудник по процедурата (виж карето).
Реклама Дълго отлаган старт
Дългоочакваният старт на програмата беше неведнъж забавян и по последна информация

Този съвсем месец закъснение съгласно ведомството на министър Иван Шишков в отговор за " Капитал ", " се дължи на провежданите съвещания със чиновници на Европейската комисия по зародили техни въпроси и мнения, както и последващото им отразяване в окончателния вид на Насоките за кандидатстване ".

Това беше следващото отсрочване на процедурата,.

В началото на месец юни пък бяха изменени изискванията за кандидатстване, когато стана ясно, че за саниране на жилищни здания и ще би трябвало да преработят плановете си.
Реклама Какви са изискванията
Настоящата процедура за даване на БФП е първи стадий от осъществяването на подмярка " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд " към съставен елемент " Нисковъглеродна стопанска система " на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ).

Обявеният в този момент първи стадий планува интензитетът на безвъзмездната финансова помощ да е 100% от допустимите разноски, като минималният размер на декларираните средства по всеки самостоятелен план може да бъде 50 000 лева, а оптималният не може да надвишава 9 500 000 лв..

След приключването на този първи стадий, ще бъде отворен банкет по втори стадий, където помощта към този момент ще бъде 80% от допустимите разноски. Тя ще започва след края на тази процедура (31 май 2023) и кандидатстването по нея ще завърши на 31 декември 2023 година Поне това са публично оповестените периоди все още, които както е видно, могат да се трансформират.

Кандидатстването за финансова помощ по сегашния първи стадий ще се реализира посредством подаването на оферти с пакет документи през общината сътрудник. Кандидатите за средства подават предложение за осъществяване на инвестиция посредством формуляр за кандидатстване в в сходство с изискванията, избрани в Насоките за кандидатстване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР