По данни на Министерството на здравеопазването от началото на годината

...
По данни на Министерството на здравеопазването от началото на годината
Коментари Харесай

"Няма как да живее без белодробна артерия": Сърца на деца не могат да бъдат оперирани

По данни на Министерството на здравеопазването от началото на годината до края на април в Клиниката по детска кардиология са признати за лекуване 237 деца. Извършени са 66 интервенции и 60 диагностични и лечебни инвазивни интервенции.

От ведомството дефинират изискванията за работа в болничното заведение като доста положителни. Но претенденти за работа в реанимационните отделения няма. И по този начин фамилии на деца с кардиологични проблеми от цяла България би трябвало да чакат рецесията да се позволи. И сърцата на децата им да бъдат оперирани.

12-годишният Стефан е пациент на кардиологичната болница от самото си раждане. Защото е с тежка сърдечна малформация. Веднъж към този момент е опериран в чужбина. Необходимо е и повторно - в България.

„ Детето няма построена белодробна артерия, без нея няма по какъв начин да се живее. Докторите в Англия построиха такава, само че тя е изкуствена. И щом организмът пораства, този неестествен материал няма по какъв начин да пораства с него и по тази причина е извънредно неотложно да се смени тази артерия “, разяснява Йолина Христова.

Защо интервенцията се бави - фамилията по този начин и не получава отговор.

„ Миналата година на няколко пъти ни се отлагаше проучване, което беше също неотложно, повода не ми беше обяснена. Това е да изпитваш смут от това, че на детето животът му виси на косъм - по-голяма болежка няма от това “, споделя още Йолина Христова.



За дефицита на фрагменти в кардиологичната болница признават от здравното министерство. По тяхна оценка " За експертите по здравни грижи са обезпечени положителни финансови условия и обществени придобивки. "

 България 3 мин. " Синът ни чака от 2 години ": Защо няма кой да оперира деца в кардиологичната болница?  Ще бъде ли уволнен? Напрежение в болница „ Лозенец “, доктор подаде сигнал против нея България 2 мин. Ще бъде ли уволнен? Напрежение в болница „ Лозенец “, доктор подаде сигнал против нея  Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето България 3 мин. Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето  ChatGPT не съумя да се оправи с диагностицирането на сърдечните болести Светът 2 мин. ChatGPT не съумя да се оправи с диагностицирането на сърдечните болести  България 3 мин. " Синът ни чака от 2 години ": Защо няма кой да оперира деца в кардиологичната болница?  Ще бъде ли уволнен? Напрежение в болница „ Лозенец “, доктор подаде сигнал против нея България 2 мин. Ще бъде ли уволнен? Напрежение в болница „ Лозенец “, доктор подаде сигнал против нея  Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето България 3 мин. Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето  ChatGPT не съумя да се оправи с диагностицирането на сърдечните болести Светът 2 мин. ChatGPT не съумя да се оправи с диагностицирането на сърдечните болести

Има стратегия за образование на медицински сестри, работи се със експерти от университети.

" За страдание, сходен вид работа - извънредно виновна и доста тежка, във физическо и психическо отношение не съставлява интерес за младите експерти ", показват от министерството.



Какво тъкмо заплащане оферират - не се показва. Според асоциацията на експертите по здравни грижи то би трябвало да е най-малко три минимални заплати, т.е. към 3 хиляди лв..

Така родители като Йолина са принудени да чакат казусът да се позволи.

" Това, че в този момент не сме незабавни, не значи, че на следващия ден няма да станем. Един път сърцето като е болно, то няма по какъв начин да работи като на всяко обикновено дете “, показва още тя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР