След най-тежките разделения, идва времето на нашия общ път, заяви

...
След най-тежките разделения, идва времето на нашия общ път, заяви
Коментари Харесай

Здравка Евтимова: 3 март е безспорен исторически факт

След най-тежките разделения, идва времето на нашия общ път , съобщи пред писателката Здравка Евтимова.

" Може би пътят напред ще е обвързван с лъкатушене, само че това е истината - когато има различия, в последна сметка се търси най-хубавото . Ако всички ръкопляскаме на една концепция и споделяме " Браво, отлично ", то сигурно ще паднем в бездна. Наличието на другите отзиви, когато те са изразени с причини и обстоятелства, всеки рационален човек ще вникне във обстоятелствата, тъй като пред обстоятелствата и Боговете, и Вселената мълчат ".

Тя дефинира българският народ като умен народ :

" Той постоянно е разбирал свободата - да можеш да кажеш висшестоящия мнението си, когато то е противоположно на мнението на началника, на висшестоящия. Именно това е направило българите способни да извършат и Съединението на България, и Независимостта. Свобода е това - да можеш свободно да изразиш мнението си, макар че това мнение може да разгневи до гибел висшестоящия и да има в страната такива закони, които да защитят индивида, изричащ мнението си свободно ".

Много постоянно гласовете, които са били смели и са тръгвали против мрака, са оставали самотни, без изключително мощна поддръжка, само че те в никакъв случай не са били забравяни , означи писателката в изявление за предаването " Преди всички ". И добави:

" В преобладаваща част българите са мъдри хора, те не са съгласни България да остава на първите места в мрачните статистики, като да вземем за пример свободата на словото, икономическата независимост. Тези, които остават самотни в мнението си, в действителност са тези светлини, които ни подсказват, че първите ни места в тези мрачни статистики са в действителност знак за болест, тежка болест, само че лечима болест " .

Според нея това, че от време на време сме разграничени и гледаме единствено личното си благоденствие, в действителност попречва лекуването на заболяването :

" Докато не осъзнаем, че всичките ние българи през днешния ден сме лекарството на тази тежка , само че лечима болест, лекуването ще се протака и няма да стигнем до здравето. Стига да имаме решимостта обаче да разберем индивида, който не мисли като нас, да не го обсипем с ругатни и обиди, а да се отнесем с почит, тогава може би ще чакаме едно по-бързо и за какво не изцяло изцеление на нашето общество от тази болест ".

Разделението демонстрира, че българският народ е мислещ народ, сподели още Евтимова и изясни:

" Крясъците са единствено мръсната пяна, която се появява в процесите на търсене на тъкмо това изплъзване от разделянето . Механизмът да отделим мръсната пяна на крясъците е в самите нас, като се опитваме да се вслушваме в причините на отсрещната страна. Това е може би единственото лекуване, единствената вярна пътека към намиране на излаз от пропастта на разделянето ".

Според нея българският народ е кадърен да се пребори с разделянето .

Връх е когато народът стане по-образован и се раздели с неграмотността си , безапелационна е обичаната писателка. По думите й същинският връх е способността на българските жители да основават артикули и хрумвания и да ги реализират в България. Това са същинските върхове, които никакви политически лозунги не могат да засенчат, счита тя.

" Всеки би трябвало да сложи своята полза на финален проект, а на първи проект да сложи нещата за България , в която хората ще могат да работят с цялостни сили и ще могат да събират плодовете на своя труд и да ги дават на младото потомство и да са сигурни, че все по-малко неистина, все по-малко корупция ще има на всяко нивот в нашия живот. Борбата с корупцията постоянно е била като битка със заболяване. За да предотвратим злокачественото разпространение на корупцията на всички места, би трябвало да прибегнем към доста фрапантни ограничения и санкции към корумпираните лица. /.../ Мисля си, че през днешния ден към този момент се е родил този политик, който ще сложи персоналната си полза на допустимо най-последен проект в живота си. Неговото име ние ще произнасяме и него ние ще приветстваме ".

3 март е неоспорим исторически факт, уточни още писателката. Тя напомни, че през последната година датата провокира разногласия и различия. Напоследък тази дата стартира да ни разделя :

" В мислите на някои хора се основава мост, свърващ Путин през днешния ден с Русия от 1878 година ".

Във войната от 1878 година обаче са взели участие и украинци, и финландци, и сърби, и румънци за нашето героично опълчение:

" Не сме очаквали да ни падне свободата в ръцете като ябълка, а в противен случай - нашият път към свободата е почнал още през 1762 година, когато Паисий е написал своята " История Славянобългарска " и слага началото на Българското Възраждане. След това стартира нашата освободителна битка, което демонстрира, че ние не сме едно заспало племе, хора, отпуснали се в робската люлка . Българите интензивно сме се включвали и сме се борили за нашата независимост ".

Това, което може и би трябвало да ни сплоти, е мисълта за националното ни възобновление и нашата подготвеност през днешния ден да се борим за нов български подем в бъдеще , да не губим гордостта си от Съединението, акцентира Здравка Евтимова.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР