След началото на пандемията от COVID-19 се увеличи броят на

...
След началото на пандемията от COVID-19 се увеличи броят на
Коментари Харесай

За домашното насилие няма социален статус, каза съпругата на посланика ни в Скопие


След началото на пандемията от COVID-19 се усили броят на дамите, потърпевши от домашно принуждение, разяснява пред Българска телеграфна агенция брачната половинка на българския дипломат в Република Северна Македония /РСМ/ Биляна Ангелова, която е основател на акция в поддръжка на жертвите на домашно принуждение.

Вече са изпратени писма до кметовете в Република Северна Македония с молба на 12 декември, в 12.00 часа на площадите в разнообразни градове там, в това число и в столицата в Скопие, да бъдат проведени събирания на хора, които да кажат " Не " на насилието у дома. Мотото е " СТОП на домашното принуждение! Бъди храбра " и това е и главният зов на Биляна Ангелова към дамите - да повярват в себе си и да бъдат смели. Защото смелостта е това, което най-вече липсва на тези дами, споделя тя. Когато вярваш в себе си, си мощен и ще вървиш напред, а и ще предпазиш децата си - тъй като, в случай че търпиш насилието, щерка ти ще реши, че е обикновено да понася такова отношение, а синът ти - че е обикновено да го прави, изяснява Ангелова. Тя е присъединила в акцията и хора, които да произнесат посланието " Бъди храбра " на разнообразни езици, с цел да доближи то до разнообразни хора и разнообразни страни.

Стартирани са и DMS за дарителство, като бенефициентите са три центъра - Организация на дамите в Скопие, която е спешен център за кратковременен престой на дамите, жертви на принуждение, Кризисен център " Надеж ", където дамите могат да останат по-дълго, и " Една може " /One Can/ - за самотни родители, които мъчно могат да намерят и действително са изправени сами пред света. Всеки от тези центрове има потребност от разнообразни неща - да вземем за пример на Организацията на дамите в Скопие, където потърпевшите могат да останат сред 24 и 48 часа, им трябват неща от първа нужда, изясни Ангелова. Тя възнамерява и филантропична акция, в която хората могат да дарят всичко - от памперси за до чаршафи и храни с дълъг период на валидност.

За самодейността тя е направила фотоси на себе си и щерка си, гримирани като жертви на домашно принуждение, и излиза с предложение и други дами от дипломатическия корпус да си създадат такива снимки, с цел да предизвикат сами себе си и останалите по един необикновен метод. Защото да се погледнеш в огледало като " жертва " ти носи неподозирани страсти и, имам вяра, на околните - също, споделя Биляна Ангелова. Ако има отклик, Биляна Ангелова възнамерява да бъде направена галерия със фотосите. Иначе тя е поканила художничката от Република Северна Македония Андрияна Мациев, която да покаже своите произведения в границите на акцията. Самата художничка е уединен родител, с нелека орис, а картините ѝ са нереални, смели и пъстри, цялостни с положително въодушевление. Средствата от фотографиите и картините ще бъдат още един метод да се помогне на бенефициентите.



В Скопие ще бъде проведена и конференция на 7 декември, на която ще бъдат поканени представители на разнообразни институции като министерствата на правораздаването и вътрешните работи, общественото министерство, както и на центровете, бенефициенти по акцията. Идеята е да се разсъни съвестта на хората към този проблем, да знаят дамите какви са им правата, когато това им се случи, къде да отидат, по какъв начин ги пази страната, споделя инициаторката на акцията. Събирането на храброст е въобще да тръгнеш и оттук насетне да не бъдеш самичък, институциите да работят за теб, изяснява тя и добавя, че дамата би трябвало да се усеща сигурна в страната, в която живее.

Не е правилно, че множеството дами, жертви на принуждение, са в бедните фамилии, финансовото състояние няма значение, разяснява Биляна Ангелова. Има доста дами, които работят в огромни компании, наподобяват съвършено, имат съвършен маникюр, само че мъжът им - да вземем за пример тъй като е ревностен, има проблеми с алкохола или е нервозен, ги пребива, дава образец тя и отбелязва, че домашното принуждение може да бъде и финансово, и психическо. В България преди началото на пандемията всяка четвърта жена беше жертва на домашно принуждение, в Република Северна Македония - всяка трета, споделя Ангелова и добавя, че пандемията е влошила обстановката.

Биляна Ангелова търси способи да се окаже поддръжка и на деца и хора със специфични потребности, защото пандемията се отразява и на тях. Една от концепциите ѝ е да се направи фешън ревю с артикули, направени от хора със специфични потребности, които умеят да шият, да плетат, да основават модели за облекла или аксесоари. Така можем да покажем, че това са хора с умения и могат да работят на доста места, да вземем за пример в фешън къща, дава образец Ангелова. Тя основава акции, които да са трайни във времето, а не просто еднократен акт. Успява да събира разнообразни организации и хора да работят дружно за една идея. Това е най-хубавото, което мога да направя - да съумея да обединя всички, даже, когато са съперници, с цел да мислим дружно за положителното, споделя Биляна Ангелова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР