След многократно отлагане Висшият съдебен съвет (ВСС) ще направи опит

...
След многократно отлагане Висшият съдебен съвет (ВСС) ще направи опит
Коментари Харесай

ВСС решава съдбата на Гешев днес

След неведнъж отсрочване Висшият правосъден съвет (ВСС) ще направи опит да прегледа всъщност двете претенции за предварително премахване на основния прокурор Иван Гешев, импортирани поредно от някогашния длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов и от наследника му на поста Надежда Йорданова.

За днешното съвещание на пленума е планувано разглеждането и на двете претенции по всички позволени от Висш съдебен съвет точки. По неофициална информация обаче не е изключено чуването да се отсрочи за следващ път поради процедури. Дори и да се стигне до разискване всъщност, е на практика несъмнено, че болшинството от съвета ще откаже премахване на основния прокурор.

Подобно е и упованието на правосъдния министър Надежда Йорданова, която нееднократно сподели, че няма илюзии какво ще реши кадровият орган. Вчера, 17 май, тя уточни, че не вижда съображение Висш съдебен съвет да отсрочи разглеждането на предложенията за предварително освобождение на основния прокурор, " само че следва да забележим ".

За да бъде освободен основният прокурор, би трябвало да има болшинство от 17 гласа " за " от 25-те членове на правосъдния съвет. Точно със 17 гласа " за " Гешев беше назначен на поста през 2019 година С толкоз гласове към този момент един път съветът отхвърли да разисква настояването на Стоилов.

Обсъжданията за премахване на основния прокурор текат от юли предходната година, когато проф. Янаки Стоилов внесе предложение за започване на процедура. Тогава обаче Висш съдебен съвет въобще отхвърли да се произнесе всъщност. Стоилов оспори решението и въпросът стигна до Конституционния съд, който задължи съвета да разиска всъщност основанията, посочени от министъра.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР