След маратон от 7-часови разговори на кабинета и 10 дена

...
След маратон от 7-часови разговори на кабинета и 10 дена
Коментари Харесай

Новият план на Мей за Брекзит: Какво съдържа и има ли шанс ЕС да го одобри

След маратон от 7-часови диалози на кабинета и 10 дни преди Англия да би трябвало да напусне Европейски Съюз без договорка, министър председателят Тереза Мей показа нов проект за Брекзит. " Гардиън " обобщава какво съдържа той и има ли късмет да получи утвърждението на водачите на Европейски Съюз.

Какво разгласи министър председателят?

Тя прикани за диалози с водача на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, с цел да опитат да изготвят компромисен проект за Брекзит, с който да са съгласни и държавното управление, и лейбъристите. Ако това се случи, проектът ще може бързо да бъде показан на Европейски Съюз. Ако не, Народното събрание ще бъде помолен да гласоподава какъв проект биха предпочели депутатите, като държавното управление ще се съобрази с резултатите. Това ще включва ново малко удължение на Брекзит, сподели Мей.

Какви са периодите?

Ако това се случи и Европейски Съюз се съгласи, компромисната договорка може да бъде показана на срещата на върха на евролидерите идната седмица, отваряйки пътя за Брекзит на 22 май.

Значи ли това " мек " Брекзит?

Какъвто и да е компромис с лейбъристите ще значи Мей да се откаже от някои от алените си линии и Корбин най-малкото ще изиска непрекъснат митнически съюз с Европейски Съюз. Ако Мей откаже да промени мнението си, съгласно изискванията на предлагането й въпросът ще се трансферира към депутатите, от които се чака да поддържат по-мека форма на излизането.

Повече за това какво значи " мек " Брекзит четете тук.

Може ли да има втори референдум?

Това наподобява допустимо. Корбин ще е под мощен напън от депутатите да обвърже поддръжката за договорката с това тя да бъде утвърдена на обществен избор, което обаче може да скапе компромисния проект, тъй като Мей неведнъж сподели, че не може да се съгласи с втори референдум.

Какво накара Мей да промени курса?

Острата липса на други варианти. Говореше се за опция договорката й да бъде гласувана за четвърти път в Камарата на общините, само че държавното управление акцентира, че това ще се случи единствено в случай че има реален късмет да бъде утвърдена, а Северноирландската демократична юнионистка партия и твърдите поддръжници на Брекзит измежду депутатите към момента са срещу нея. Две серии от индикативни гласувания не съумяха да съберат болшинство за различен проект, а множеството депутати и редица министри са срещу излизането без договорка на 12 април.

Как Европейски Съюз гледа на Брекзит сега?

Европейският съюз е отчаян и отпаднал от застоя в английската политика. " Няма проект по какъв начин Англия вижда бъдещето си, протичащото се наподобява повече на революция ", разяснява посланик, откакто английските депутати отхвърлиха няколко варианти за Брекзит. Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние сподели, че Брекзит без договорка наподобява " доста евентуален ". Ги Верхофстад, координаторът на Европейския парламент за Брекзит, съобщи, че " корав " Брекзит е " съвсем неминуем ". Европейски Съюз въпреки всичко още се надява да го избегне.

След като Мей разгласи желанията си да изиска ново отсрочване на Брекзит, Брюксел чака да разбере най-късно до понеделник какво има поради министър председателят.

Има три варианти. Ако двете страни не съумеят да се съгласят за пътя напред, Англия ще напусне Европейски Съюз на 12 април без договорка. Ако депутатите гласоподават за договорката на Мей, Англия съвсем сигурно ще може да забави Брекзит до 22 май. Запознати източници от Европейски Съюз обаче считат, че най-вероятният вид е дълго отсрочване.

Може ли Европейски Съюз да откаже дълго отсрочване?

Всички страни - членки на Европейски Съюз, би трябвало единомислещо да поддържат удължение на диалозите за Брекзит. Те могат и да откажат, само че това е малко евентуално. Франция, наподобява, най-неохотно приема концепцията, само че не се чака президентът Еманюел Макрон да наложи несъгласие.

Колко дълго?

Девет месеца, една година, може би повече. Споменават се няколко хрумвания, само че никой не знае. Лидерите на Европейски Съюз ще вземат решение идната сряда съгласно това какво ще изиска Англия. Високопоставени чиновници в Европейски Съюз се притесняват, че възможното наличие в Европейски Съюз на една шумна и сложна за управление Англия в продължение на 21 месеца - лимита за отлагането на Брекзит - може да унищожи Европейски Съюз от вътрешната страна.

Какво би значело удължаването за Англия?

От една страна, нищо няма да се промени. Англия ще остане членка на Европейски Съюз с всички произлизащи от това права и отговорности. За някои страни това е проблем. Според дипломати Обединеното кралство ще би трябвало да се съгласи да не пречи на договарянията за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз и на избора на нови водачи на евроинституциите по-късно тази година. Англия ще би трябвало да заплаща годишните си вноски в бюджета на Европейски Съюз и да взе участие в изборите за Европейски парламент.

Може ли Англия да избегне евроизборите?

Не. Бившият министър председател Гордън Браун предложи непреки избори, с които делегация депутати да бъде изпратена от Уестминстър в Европейския парламент. Тази система бе употребена за новите страни членки, присъединяващи се в година на избори, само че няма да е толкоз елементарно използвана за излизаща от Европейски Съюз страна. Подобно решение би изисквало смяна в Договора на Европейски Съюз, утвърдена от всички страни членки, развой, който може да отнеме повече от две години.

Официални лица от Европейски Съюз ще упорстват изборите да се състоят. В противоположен случай всеки европейски жител би могъл да оспори решенията на съюза в съда, потвърждавайки, че той не е демократично формиран в сходство с договорите, в случай че Англия не е взела участие в евроизборите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (546)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР