След лавинен инциденд в Канадските Скалисти планини на 16-ти април,

...
След лавинен инциденд в Канадските Скалисти планини на 16-ти април,
Коментари Харесай

Загинаха три легенди на световното катерене: Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели

След лавинен инциденд в Канадските Скалисти планини на 16-ти април, починаха три митове на международното катерене: Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели.

Смята се, че алпинистите се пробвали да повторят маршрута M16 на вр. Хоуз (Howse Peak) – 3295 м, най-високият в планината Уапутик (Waputik) в Канадa сред националите паркове Банф и Йохо. Той е изкачен премиерно от американските алпинисти Стийви Хаус, Бари Бланчард и Скот Бейкс през 1999 година
Давид Лама - Необикновено чувство за скалата

Роден през 1990 година в Инсбрук, Австрия, в фамилията на непалски планински лидер и австрийка, Давид е едвам петгодишен, когато е видян от именития хималаист Петер Хабелер. Хабелер незабавно стартира да го тренира, разпознавайки в него необикновен гений. На 12-годишна възраст Давид става най-младият катерач в историята на спорта, минал 8b+. След това два пъти печели международните европейски юношески шампионати и младежките международни шампионати. После става най-младият играч, спечелил Световната купа и в катеренето, и в боулдъринга. Давид натрупва победи в надпревари до 2011 година, когато насочва вниманието си към свободното катерене и алпинизма. Прави няколко премиерни изкачвания в Алпите и по целия свят. Едно от най-големите му достижения остава първото свободно нанагорнище на югоизточния било на Серо Торе в Патагония през 2012 година Миналата есен записа в историята и първото солово нанагорнище на Лунаг Ри (6907 м), на границата сред Непал и Тибет в Хималаите, считан за непроходим дотогава.
Хансйорг Ауер - Пророчеството „ Няма връщане назад”


Роден е през 1984 година в Цамс, окръг Ландек на провинция Тирол (Западна Австрия). Преподавател по математика, по физическо и планински лидер, Ауер се катери от 12-годишен. Първоначално практикува типичен алпинизъм в западната част на Алпите, с цел да стигне до експедиции в Патагония и Каракорум с няколко знакови премиерни изкачвания. Най-големите му достижения са изкатерването free solo на тура “Рибата” по южната стена на Мармолада през 2007 година и първото нанагорнище на един от най-високите девствени върхове в света – Източен Кунянг Чиш (7400 м.) в Каракорум през 2013 година Свободното независимо нанагорнище на Хансйорг Ауер на 3000-метровия маршрут на Мармолада в Доломитите е считано за съпоставимо с историческото изкатерване на Алекс Хонълд на Ел Капитен през 2017 година През 2018 година Ауер прави и първото солово нанагорнище на Западния Лупгхар Сар в Каракорум, което самият той дефинира като последваща стъпка в катераческата му кариера. Джес Роскели: Обграждаме се с хора като нас Джес Роскели е роден през 1982 година в страната на свободата – Америка. Син е на известния планинар Джон Роскели, с който през май 2003 година изкачва Еверест и става най-младият американец, който стъпва на покрива на света. Сред най-забележителните му достижения са първото нанагорнище на Южния било на Маунт Хънтингтън в Аляска, както и няколко първи изкачвания в канадските Скалисти планини и Аляска. Изкатервал е и знаковите Фиц Рой и Серо Торе в Патагония.
varhove.com Снимка на обявата: Konrad Anker
https://www.facebook.com/ConradAnkerOfficial/photos/pb.143199022383600.-2207520000.1555678723./2078418548861628/?type=3&theater
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР