След като Западът обеща да достави модерни тежки танкове на

...
След като Западът обеща да достави модерни тежки танкове на
Коментари Харесай

САЩ не обмислят да изпращат F-16 на Киев, но Франция намекна за подобен ход

След като Западът даде обещание да достави съвременни тежки танкове на Украйна, страната възобнови апелите си да получи и бойни самолети, само че не всички сътрудници са съгласни на това.

Американският президент Джо Байдън разяснява, че все още страната не възнамерява изпращането на изтребители F-16 на Киев макар известията на западни медии, че чиновници на Пенгатона от ден на ден поддържат сходен ход.

В същото време президентът на Франция, Еманюел Макрон, загатна, че страната му би обмислила сходна опция, стига да получи официално питане за това. И да бъдат изпълнени някои условия.
Трябва да се уверим, че това не би довело до ескалация, че оборудването няма да бъде употребявано за удари на съветска земя, а ще оказва помощ на Украйна да пази своята територия. Освен това тези доставки не би трябвало да отслабват качествата на френската войска да пази жителите и територията си.
Еманюел Макрон, президент на Франция

По-рано полският министър председател Матеуш Моравецки също акцентира, че може да изпрати изтребители на Украйна, само че единствено при цялостна съгласуваност със съдружниците от НАТО.

Други обаче не са склонни на каквито и да било доставки – президентът на Хърватия подлага на критика западните народи за изпращането на оръжия, защото по думите му това единствено удължава войната.

Междувременно Володимир Зеленски още един път прикани за бързи доставки на оръжия по време на посещаване в болница с ранени бойци в Николаев дружно с датския министър председател Мете Фредериксен.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР