След като взе две от най-престижните награди на кинофестивала в

...
След като взе две от най-престижните награди на кинофестивала в
Коментари Харесай

Три награди „Златна роза“ за „В кръг“

След като взе две от най-престижните награди на кинофестивала в Сараево - за най-хубава актриса за Ирини Жамбонас и за извънредно достижение в европейската аудиовизуална просвета, „ В кръг “ завоюва нови три наградата от „ Златна роза “ във Варна: специфичното отличие на морската ни столица, на публиката и още веднъж за Ирини Жамбонас.

„ Изключително сме удовлетворени и признателни. Със сигурност ценим всяка една от премиите, само че за мен тази на публиката е огромен триумф, тъй като тя е най-важна - и щом още с първата ни прожекция в България феновете ни правят оценка по този начин високо, значи сме си свършили работата “, споделя Стефан Командарев. „ В кръг “ е вторият филм от плануваната трилогия след реализацията на „ Посоки “. Историите са на три двойки патрулиращи служители на реда в нощна София. В лентата ще забележим Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян. Оператор е Веселин Христов, сценаристи са Симеон Венциславов и Стефан Командарев. „ В кръг “ потегля по кината в България на 8 ноември.

Късометражното ни кино също бе приветствано на фестивала във Варна. Лентата на Христо Симеонов „ Нина “ си потегля от брега с огромната премия – за „ сполучливата симбиоза сред достоверност и въображение, за нежното и почтено отношение към героите. “ „ Дом “ на Димитър Кутманов пък получи специфичен диплом за „ поетичния взор в гонене на изгубеното време. “

" Наградата е доста непредвидена за мен, освен тъй като я печелим за трети път, само че тъй като постоянно си мисля, че има по-добри филми от нашия. Надявам се в скоро време късометражното кино да откри своя път и към дребните екрани и българските малките екрани  да проявят интерес към програмиране на късометражни продукции – най-много Българска национална телевизия като държавна медия. Нито един от късите филми, по които съм работил, не е бил предаван в българския ефирен ефир. По света късото кино от дълго време е намерило непрекъснато програмиране на дребния екран. ", споделя режисьорът Христо Симеонов.

Двете отличени заглавия са от филма-омнибус „ 7 “, сплотяващ седем късометражки, основани от седем режисьорски екипа от младото потомство в българското кино. Те изследват какво се случва в душите на седем персонажа в красивия и древен Пловдив. Широката аудитория ще ги види през ноември в определени кина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР