След като военните насилствено завзеха властта в Габон, страната вече

...
След като военните насилствено завзеха властта в Габон, страната вече
Коментари Харесай

След преврата в Габон: Страната вече е изключена от Африканския съюз

След като военните принудително завзеха властта в Габон, страната към този момент е изключена от Африканския съюз. Организацията осъди остро преврата и прикани за връщане на законно определения президент Али Бонго. Междувременно стана ясно, че назначеният за краткотраен държавен глава военачалник Нгема ще постави клетва в понеделник. На този декор ръководителят на икономическия съюз ЕКОВАС разиска тематиката с първите дипломати на Европейски Съюз по време на срещата на министрите в Толедо, Испания.

“Както знаете, светът е едно световно село. Едно събитие на несъмнено място визира целия свят. Ето за какво считаме, че е значимо да дойдем в Испания, с цел да беседваме с нашите сътрудници от Европейския съюз, с цел да схванат какво вършим и да ни окажат поддръжката, която са в положение да ни дадат ”, съобщи Омар Туре, ръководител на ECOWAS.

Междувременно животът в столицата на Габон продължава както досега. Гражданите се радват, че не се е стигнало до принуждение по време на преврата.

" Животът се възстановява. Живеем в успокоение, въпреки че вчерашният ден беше в действителност комплициран. Чухме някои шумове, които ни обезпокоиха, само че всичко е наред. Нещата са спокойни и ние сме живи ", сподели Бекале, гражданин на Либревил.

В четвъртък хунтата заяви, че е възобновила вътрешните полети и е възстановила работата на някои държавни институции, в това число Конституционния съд. Сухопътните и въздушните граници обаче остават затворени. Събитията в Габон последваха неотдавнашните преврати в Мали, Гвинея, Буркина Фасо, Чад и Нигер, които заличиха демократичните завоевания от 90-те години на предишния век и провокираха безпокойствие измежду задграничните сили със стратегически ползи в района . Пучът в Габон е осмият държавен прелом в Африка за 3 години .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР