След като Възраждане повишаваше подкрепата си с всеки следващ национален

...
След като Възраждане повишаваше подкрепата си с всеки следващ национален
Коментари Харесай

Липсват политически фигури. Защо спадна подкрепата за Възраждане

След като " Възраждане " повишаваше поддръжката си с всеки идващ народен избор през последните две години, на локалните избори означи забележим спад. На какво се дължи той?

За по-малко от две години " Възраждане " съумя да влезе в Народното събрание, а по-късно да се изкачи от най-малка парламентарна партия до трета политическа мощ.

След мощния резултат на националистическата групировка на последните парламентарни избори тя надалеч не е измежду първите три след локалния избор, който завърши на 5 ноември.

" Резултатите на " Възраждане " не са тези, които искахме да бъдат ", сподели водачът на партията Костадин Костадинов на конференция във вторник. " Бяхме заложили доста по-високи критерии, тъй като постоянно задачата на " Възраждане е да бъде първа политическа мощ ".

Костадинов упрекна ниската изборна интензивност, купения и корпоративния избор за резултатите на партията.

Социологът Първан Симеонов и политологът Милен Любенов показаха пред Свободна Европа други аргументи. Според тях спадът в поддръжката за партията се дължи на несъответствуващ метод към локалните избори и към конкуренцията, както и на отхвърли на " Възраждане " да смекчи радикализма си.
Как се издигна " Възраждане "
Партия „ Възраждане “ е известна с проруските си позиции и апелите за излизане на България от НАТО и Европейски Съюз . Тя способства в дезинформционната акция по време на пандемията от ковид и застана на страната на Русия, откакто тя нахлу непредизвикато в Украйна и стартира война през 2022 година

Партията е основана през 2014 година и взе участие на локалните избори през 2015 и 2019 година, когато към момента не е парламентарна мощ. На първите взе участие в 5 общини и получава 1 общински консултант, а на вторите - в 56 общини и получава съветници в 13 от тях.

Близо две години по-късно, на парламентарните избори през ноември 2021 година " Възраждане " за пръв път влиза в Народното събрание с 4.86% от гласовете. На идващите няколко предварителни парламентарни вота последователно усилва поддръжката си, като на последните избори през април 2023 година стана в Народното събрание и най-голямата опозиционна група. Тогава Възраждане получи общо 358 174 (14,16%).

Това е растеж с към 100 хиляди гласоподаватели или 40% по отношение на резултата от предходните парламентарни избори през октомври 2022 година
Спадът в цифри
На локалните избори тази есен партията наподобява не съумя да затвърди тези резултати. По данни на Българска социалистическа партия, представени от лидерката Корнелия Нинова пред бТВ, " Възраждане " е изгубила 187 000 гласа по отношение на парламентарните избори през април.

Партията на Костадинов взе участие с претенденти в 247 от общо 265 общини, като съвсем на всички места се яви независимо - като се изключи 2 общини, където взе участие в обединения. От тези 247 общини " Възраждане " има общински съветници в едвам 86 - близо една трета от всички 265.

Кметове на " Възраждане " няма в нито един регионален град, като до балотаж стигна единствено претендентът на партията в Габрово Даниел Петров, който загуби на втория тур. В столицата Деян Николов остана четвърти на първи тур със 7,76% поддръжка, а във Варна, откъдето е водачът Костадинов и където се очакваше партията да е водеща мощ, претендентът ѝ Коста Стоянов остана трети с 18,71%.

На изборите за общински съветници в регионалните градове " Възраждане " не е даже трета мощ по личните ѝ калкулации.

От общо 27 общински съвета в регионалните градове „ Възраждане “ има свои представители в 25 . В множеството от тях обаче партията не е измежду първите 3 политически сили, а броят на общинските ѝ съветници е сред 1 и 4 .

Малко повече мандати " Възраждане " има единствено в шест регионални града - 8 от 61 в София, 7 от 51 във Варна, по 5 от 51 в Пловдив, Стара Загора и Русе, както и 6 от 41 в Добрич.

Официалните данни от Централната изборна комисия (ЦИК) демонстрират, че общо в трите локални изборни региона в столицата партията е получила 68 527 гласа на парламентарния избор.

За съпоставяне гласувалите в София за претендента за кмет на " Възраждане " Деян Николов на 29 октомври са били 29 052 , а за общински съветници в столицата - 36 388 .

Във Варна, където партията обичайно получава мощна поддръжка, също се следи спад. През април са регистрирани 27 872 гласа за " Възраждане ". През есента гласувалите за претендентите за кметове на партията за всички общини в област Варна са общо 23 634 , а за общински съветници - 14 647.

Голяма разлика се следи и в Буграс - третият град с най-вече дали своят вот за " Възраждане " през април. Тогава партията получава 19 142 гласа.

През есента гласовете за кметове на " Възраждане " във всички общини в региона бяха общо 6076 , а за общински съветници - 5485. Възможен фактор за по-голямата разлика в района е мощната поддръжка за претендента на ГЕРБ Димитър Николов , който завоюва пети кметски мандат на първия тур.
Защо се случи
Социологът от организация " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов и политологът Милен Любенов споделят, че една от главните аргументи за по-ниския резултат на партията на локалните избори е, че методът ѝ е бил партиен, а не личностен.

Според Любенов " в тази партия липсват политически фигури и потенциал, който жителите да разпознаят ". По негови думи " локалните избори са необикновен тип избори, мажоритарни са и е доста значимо да има претенденти, които са разпознаваеми лица, хора с ясна биография и експертиза ",
Не можаха да опишат националното си обръщение на локалните избориПърван Симеонов, социолог
" Хората несъмнено отново симпатизират на " Възраждане " за войната, за Ковид... Но ти на локални избори гласуваш за асфалт, за градинките, къде е там войната в Украйна? ", прибавя Симеонов. " Не можаха да опишат националното си обръщение на локалните избори ".

Друга неточност на " Възраждане " съгласно Симеонов е била, че партията не е подкрепила кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София на балотажа. Григорова беше подкрепена от няколко обединения, измежду които и Българска социалистическа партия.

" Ако [ " Възраждане " ] я бяха подкрепили същински, тя печелеше. Техните хора, които са излезли да гласоподават, са дали своят вот за нея съвсем единомислещо, само че не са излезли [толкова], колкото можеха да излязат ", споделя още Симеонов.

" Костадинов непосредствено сподели - тя е другият американски план. Това е неточност, тъй като демонстрира, че не можеш да надмогнеш политическото си " аз ", а времената са мрежови, не можеш да монополизираш ".

Любенов прибавя още, че доста рядко националистически партии като " Атака " да вземем за пример са реализирали положителни резултати на локални избори. " Като цяло националистическите партии се показват по-добре на национални избори, тъй като там могат да разпрострат в цялостна степен една популистка платформа ".

Друг фактор, който съгласно политолога е изиграл роля при резултатите на партията, е това, че не е смекчила радикалния звук.
Този краен радикализъм, който проповядват, не дава опция за напредък
" Този краен радикализъм, който проповядват, не дава опция за напредък ", споделя Любенов. " При националистически и популистки партии това е учебникарско предписание - могат да порастват електорално, това сме го виждали в доста случаи в други европейски страни, когато станат по-умерени, когато смекчат своята изразителност и когато покажат някакъв политически потенциал ".
Така ли ще остане
Според Първан Симеонов по-ниските резултати на локалните избори не са знак за дългогодишен спад и партията може да усили още веднъж поддръжката си на последващи избори, в това число на тези за Европейския парламент през 2024 година По негови думи локалните " не са техният вид избори просто ".

Милен Любенов счита, че бъдещите резултати на " Възраждане " ще зависят и от тези на останалите партии, както и че нейното показване не би трябвало да се преглежда изолирано от тях.

" Възраждане " задържа този резултат към 15%, тъй като останалите партии падат. В момента това, което следим в България като отражение на ниската изборна интензивност, е възходяща фрагментация на партийната система ", споделя Любенов.

" Когато има междинни и дребни партии, относителната тежест на една такава партия като " Възраждане " стои изкуствено по-висока. Така че доста ще зависи в бъдеще дали ще забележим някакво повишаване при ГЕРБ или ПП-ДБ. Това, че има доста гласоподаватели, които не гласоподават, отваря пространство за други играчи ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР