След като в края на миналата годината приключиха ремонтите на

...
След като в края на миналата годината приключиха ремонтите на
Коментари Харесай

Започва основен ремонт на два тунела по магистрала „Хемус“

След като в края на предходната годината завършиха ремонтите на тунелите „ Витиня “ и „ Ечемишка “, които дълго време затрудняваха придвижването по автомагистрала „ Хемус “, в този момент предстоят нови тапи поради съществени поправки на други два тунела – „ Топли дол “ и „ Правешки ханове “. Двете уреди досега не са главно ремонтирани от построяването им преди към 40 години.

Дейностите по тях стартират от 8 ноември, като от същата дата ще се ограничи придвижването в тръбите на двата тунела в посока Варна, оповестяват от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Трафикът ще се реализира в двете посоки в тръбите за София. Освен това е планувано и ограничаване в скоростта до 50 км/ч.

Планира се ремонтът да продължи до юли следващата година (9 месеца), когато ще се възвърне придвижването през тръбите в посока Варна, само че незабавно по-късно ще стартира обновяването на тръбите в посока София, което също е планувано да продължи 9 месеца.

Припомняме, че през ноември предходната година АПИ пусна поръчка за главен ремонт на двата тунела. Прогнозната ѝ стойност надвишава 75.4 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване е 18 месеца.

Изпълнител на главния ремонт на тунел „ Топли дол “ е „ ОРС-Инфраструктура “ ООД. Договорът е на стойност над 42.6 млн. лева с Данък добавена стойност.

Основният ремонт на „ Правешки ханове “ ще се извършва от „ ГБС-Инфраструктурно строителство “ Договорът е на стойност над 47.7 млн. лева с Данък добавена стойност.
Тунел „ Топли дол “
Съоръжението се намира при 39-ти км на автомагистралата и е в употреба от 1985 година Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м.

Рехабилитацията на оборудването планува създаване на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова обшивка и тротоарни блокове. Ще бъде осъществена реорганизация на пътното платно и на порталните сектори на тунела, както и уголемение на тротоарите в тръбата за Варна.

За повишение на сигурността на оборудването ще бъдат построени две пешеходни евакуационни напречни връзки сред тръбите на оборудването. Ще бъдат актуализирани асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и отвесната сигнализация.

 Временна организация на придвижване - Топли дол
Тунел „ Правешки ханове “
Той се намира при 54-ти км на Автомагистрала „ Хемус " и е на към 1.8 км от пътния възел за Правец. Въведен е в употреба в края на 80-те години на предишния век. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м.

Двете тунелни тръби ще са с нова обшивка, модерна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е възстановяване на отводняването. Ще бъдат главно ремонтирани към този момент построените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще разреши те да бъдат употребявани за спешни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани спешни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и други

   Временна организация на придвижване - Правешки ханове
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР