След като станем възрастни, зъбите не израстват отново: всяко износване

...
След като станем възрастни, зъбите не израстват отново: всяко износване
Коментари Харесай

Лекарство за обновяване на зъбите може да се появи през следващото десетилетие

След като станем възрастни, зъбите не израстват още веднъж: всяко изхабяване е трайно - както знаят тези от нас, които имат пломби. Ето за какво е значимо да ги поддържаме колкото се може по-чисти и здрави.


Сега обаче учените се пробват да трансформират това.

Беше оповестено, че през юли 2024 година ще стартират клинични изпитвания на евентуално лекуване за регенериране на зъбите, което ще се основава на десетилетия проучвания в тази област. Ако тези опити са сполучливи, лечебните медикаменти ще могат да се оферират до 2030 година

Екип от Медицинския проучвателен институт към болница Китано в Япония дава отговор за изпитването, което е ориентирано към хора с анодонтия - рядко генетично заболяване, което не разрешава на млечните и непрекъснатите зъби да порастват по естествения метод.

Първоначално лекуването ще бъде ориентирано към дребни деца с това заболяване, само че след това откривателите считат, че то може да се употребява и в по-широк проект - да вземем за пример при хора с по-често срещани стоматологични проблеми, като болести на венците.

" Идеята за развъждане на нови зъби е фантазията на всеки ортодонт ", споделя Кацу Такахаши, началник на отделението по стоматология и орална хирургия в болница Китано, пред „ The Mainichi “. " Работя върху това още от времето, когато бях студент. Бях уверен, че ще съумея да го осъществя. "

Как се стигна дотук?

След като разкрили връзката сред характерен ген, наименуван USAG-1, и рестриктивните мерки в растежа на зъбите при мишки, откривателите минали към проби, при които се пробвали да блокират експресията на USAG-1.

Открито е антитяло, което може безвредно да блокира част от интензивността на USAG-1 при мишки и порове, без това да докара до съществени странични резултати, водещи до индуциран напредък на зъбите.

Следващата стъпка е да се ревизира дали същите химични реакции могат да бъдат следени при хората.

В момента приказваме по-скоро за капацитет, в сравнение с за действителност, само че може би ще е допустимо новото лекарство да се употребява за стимулиране на растежа на трето потомство зъби в устата, след млечните зъби и непрекъснатите зъби на възрастните.

Както показват откривателите в скорошен теоретичен обзор, преимуществото на метода е, че растежът на зъбите се провокира по натурален метод, посредством развой, прочут като сигнализиране на костния морфогенетичен протеин (BMP).

Телата ни правят работата по натурален метод, без да е належащо комплицирано инженерство на стволовите кафези.

Екипът допуска също, че напредъкът в технологиите за сканиране (като масспектрометрията например) ще улесни откриването на биомаркери, показващи хората, които ще имат най-голяма изгода от лекуването.

" Лечението с анти-USAG-1 антитела при мишки е дейно за регенерация на зъбите и може да бъде пробив в лекуването на зъбни аномалии при хората ", пишат откривателите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР