След като стана ясно, че услугите в много от частните

...
След като стана ясно, че услугите в много от частните
Коментари Харесай

С 50% са по-скъпи лекарствата на Слънчака

След като стана ясно, че услугите в доста от частните клиники по черноморските курорти са по-скъпи от частните клиники в огромните градове и държавните лечебни заведения, то недоволни от високите цени на медикаментите има и за някои аптеки. 
Конкуренцията от аптеки в курорта " Слънчев бряг " се оказва е огромна. Аптека има на съвсем всеки ъгъл, съвсем на няколко метра една от други. На места надценката е единствено със стотинки, съпоставено с цените в Бургас да вземем за пример. Но на други - два или три пъти от цените в огромните градове.
" Това е подбудено от сезонния темперамент, от наемите които би трябвало да платят обектите, които отварят единствено за няколко месеца, и надлежно от инфлацията. Абсолютно предстоящ растеж на повишаване, нищо трагично и никога два пъти или три пъти по-високи ", съобщи хотелиерът Елена Андонова.
Проверяваме еднакъв лекарствен артикул на няколко места. Тук е 13 лв.. Тук същият артикул е 10 лв. и 15 стотинки, колкото и в огромните градове. В друга аптека е 15 лв. и 30 стотинки. Фармацевтите прецизират че с лека надценка са болкоуспокояващите, някои сиропи за кашлица и санитарните материали.
" Ако отидете в един склад вие ще видите че те непрестанно ни предизвестяват че от нова дата е на нова цена. Заявете в този момент тъй като от първо число или 15-то число е не 1-2 % а 7-10-15. Просто те нарастванията си вървят ", изясни Румяна Христова - шеф на аптека.
В аптечната мрежа липсват доста антибиотици, а разликата от 4-5 до 10 лв. за лекарствен артикул не се оказва от голяма важност за задграничните туристи, само че е от голяма важност за украинските бежанци които са на държавна прехрана.
Купуваме случайно определен хомеопатичен лекарствен артикул. Тук той коства 15 лв.. Това лекарство в Бургас може да бъде намерено за 10 лв., а в Кранево, Варненска област там коства 30 лв..
Експерти припомнят, че у нас има регулация само че страната е въвела единствено рамка на минималната цена на медикаментите.
" За страдание всеки търговец обаче може да дефинира оптималната цена на един артикул и от това идва фрапантната от време на време разлика на еднакъв лекарствен препарат в другите аптеки. От което и най-често се жалват българските жители ", съобщи Мария Петрова.
Тя може да установи нарушавания и да наложи наказания, единствено в случай че те са основателни.
" Гражданите не са осведомени с обстоятелството че от време на време даже Здравната каса заплаща процентно наличие от цената на лекарството и се постанова те да доплащат. Или в случай че медикаментът е сменен с различен, който е по-скъп, няма по какъв начин медикаменти, които имат подобен или от време на време идентичен резултат, при другите търговци да бъдат на безусловно идентична цена. Това също става мотив за недоволство, само че за жалост безпричинно ", сподели още тя.
И не на последно място от Национална агенция за приходите припомнят, че каквито и да са цените, решим ли да купуваме, би трябвало да пожелаваме касов бон. А в случай че не желаеме да купуваме скъпи медикаменти, то просто да се запасим на път за морето със лична аптечка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР