След като спорните учебници по история в 10 клас бяха

...
След като спорните учебници по история в 10 клас бяха
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Два учебника бяха подменили духа на учебната програма

След като противоречивите учебници по история в 10 клас бяха спрени, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев разяснява в студиото на Българска национална телевизия, че той също е разкрил проблеми в тях. Според него учебниците не могат единствено да регистрират историческите обстоятелства, тя би трябвало и да образуват отношение и настройка към света.

В два от петте учебника по История и цивилизация е имало проблеми, свързани с уроците за тоталитарния режим преди 1989 година:
" Един повече, различен по-малко от петте (учебника) са подменили духа на образователната стратегия, отношението, което би трябвало да даде съответно към този интервал "
Министър Вълчев счита, че с учебниците и изключително с предмета " История и цивилизации " се образува отношение и настройката към света.
" Всички живеем в някаква общественост. За нас тази общественост е националната страна, правовата страна, Европейския съюз с техните базови институции. Това е и нашата ценностна база, въз основа на която формираме отношение към света на децата ", добави той.
Относно двете тези за отношението към този интервал - дали би трябвало да се показа по-неутрално, министърът на образованието сподели, че в учебниците по история би трябвало да се покаже цивилизационния ни избор в този момент, на който системата тогава опонира.
" Последните години сме одобрили близо 1000 учебника и аз не съм ги чел всичките, не съм експерт. Първо, имаме образователна стратегия, тя се разисква необятно. Второ - имаме оценители. Те са този спомагателен орган. Те са видели механически неточности, само че не са видели тези разлики в отношението. Тук въпросът е дали вярно сме им дефинирали дилемите. Определено имаме пропуски ", счита министърът.
Според министър Вълчев историята би трябвало да образува отношение.
" Задължени сме да проведем диалог на какво възпитаваме децата си. Такъв диалог се опитахме да проведем от Министерството и около плана на Стратегия за възпитателната работа. Цел на просветителната система е да възпитава ", посочи той.
Във връзка с съществуването на няколко учебника по едни и същи предмет, министърът изясни, че конкуренцията води до по-добро качество на учебниците.

Министърът разяснява и резултатите от матурите:
" Имаме проблем с функционалната неначетеност. "
Вълчев сподели, че неналичието на отношение към образованието на децата е проблем. Министерството установи ниска посещаемост на проблематичните деца.
" Дисциплинираме системата, направляваме, наказваме, насърчава, оказваме поддръжка, само че все пак е мъчно. "
Целия диалог с Красимир Вълчев гледайте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР