След като Русия спря доставките на газ за България и

...
След като Русия спря доставките на газ за България и
Коментари Харесай

Ще спре ли Русия газовите доставки за цяла Европа?

След като Русия спря доставките на газ за България и Полша, в този момент огромният въпрос е дали ще спре доставките и на останалите европейски страни. Възможно ли е Русия сама да стигне до тази мярка и ще разколебае ли това страните, до момента в който те разискват шестия пакет наказания с петролно ембарго?

Парадоксално, ние преглеждаме като глоба прекъсването на вноса на газ или нефт от Русия, а стана по този начин, че Русия първа стартира да стопира. Но това е една огромна игра на зависимости. В момента се прекроява цялата енергийна карта - даже освен на Европа, а и на света. И в тази игра има доста фактори и играчи.

Спирането на газа трябваше да е най-тежката допустима глоба за Русия. И тя трябваше да е последната. Защото и нас ще ни боли, само че пък Русия - доста повече. В Европа идват единствено 40% от " Газпром ", само че те са 80 % от целия експорт на Русия. Затова беше същинска изненада че " Газпром " самичък си спря газа за България и Полша.

" Ами тук (в Брюксел - б.р.) тази мярка се пояснява като предизвестие от страна на Москва, която в края на март изиска за съветския газ да се заплаща в рубли и заплаши, че ще спре крана за тези, които отхвърлят. Според Европейска комисия заплащането в рубли ще е в нарушаване на европейските наказания, в това време Брюксел не може да следи дали енергийните компании в Европа заплащат в долари, евро или рубли ", споделя Десислава Апостолова – публицист и интернационален наблюдаващ.



Досега европейските компании се разплащаха с " Газпром " по сметки на съветската компания в европейски банки. След декрета на Путин Москва изиска европейките клиенти да си открият две сметки в Газпромбанк – една в евро или долари и една в рубли и да оторизират банката да обръща валутата в рубли. Но декретът на Путин няма никаква мощ в Европа, а подписаните контракти с " Газпром " не дават алтернатива за рубли.





" Русия разтича на това, че договорите сред фирмите са поверителни и тази оторизация е нещо, което мъчно се управлява. Москва неколкотратно повтори, че европейски компании към този момент отварят сметки в рубли, още повече че Русия даде знак със прекъсването на газа за България и Полша ", разяснява Десислава Апостолова.

Може и да не е напълно по този начин, като се има поради, че бизнесът бяга от непредвидими и несигурни сътрудници, които трансформират разпоредбите както им скимне. Така че не е ясно навръх какво разчита Русия.
Може и да замахва пръст, само че пък и прекъсването на газа за България не изисква кой знае каква увереност. За Русия ние сме дребен потребител. От друга страна и за нас мярката не е толкоз трагична, изключително със прекъсването на отоплението. Руският газ е едвам 10 % от енергийния ни микс, с газ не произвеждаме електрическа енергия, хранилището ни в Чирен е 18% цялостно.

И дейностите на Еврокомисията са съвсем светкавични, като се има поради нормалната ѝ тромавост. Очаква се още през този месец решението за общи поръчки да стане факт. Срещата на министрите на енергетиката на региона да приготвят обща тактика към този момент мина.

" Говорихме с Европейска комисия да купуваме дружно газа на равнище Европейски Съюз. Това е значимо, когато Европейски Съюз е най-големият пазар и пазарните сили са доста по-големи в сравнение с всяка една страна купува единично ", сподели министър председателят Кирил Петков.

А и Европа би трябвало да е единна в отговора си, другояче никакви наказания нямат смисъл. Газът от Русия спря, само че пък вероятностите надалеч не са без други възможности. Дори противоположното. И освен поради обещанието интерконекторът с Гърция да е подготвен до края на юни и газът от там да потече още септември.

Но какви в действителност са рисковете да скочи цената на газа? И какви са равнищата на " Газпром ", които не би трябвало да се минават? Истината е, че съветският газ стартира да пораства неудържимо предишното лято – когато гладът на възстановяващите се стопански системи беше огромен. А Русия не усили доставките си и заложи на недостиг, с цел да си подвига цените. Много добре планувано, евентуално още през 2020 година, когато сме подписали анекс с " Газпром ", който обвързва цените в 70 % с пазарните. Докато с азерския газ, нещата са тъкмо наопаки и от първи юли ще възстановим цялостния си размер по контракт. И въпреки с краткосрочни контракти, всяка договорка би трябвало да е по-добра от равнищата заложени от Газпром.



Откриването на връзката сред Полша и Литва не можеше да е в по-удобен миг. Полша, която за разлика от нас е вторият потребител след Германия на съветски газ, изобщо не се трогна от едностранното му прекъсване. Варшава ще може да получава към 2 млрд кубически метра газ годишно или 10 % от потреблението си, а Вилнюс има връзка с газопреносните системи в Западна Европа.





Седмицата означи и друго значимо събитие, което за момента има по-скоро знаково значение. Началото на градежа на терминала за полутечен газ в Комотини събра министър председателите на България, Гърция и Северна Македония и президента на Сърбия. Съоръжението е стратегическо за Балканите – ще даде достъп до двойно повече полутечен газ от плаваща платформа в егейско море само че при започване на 2024 година.



Дали прекъсването на газовите доставки са шантаж и кой е предразположен на изнудване – ще стане ясно на 20 май, когато би трябвало да са заплащанията на други страни към " Газпром ". Трудно е да се планува реакцията им. Във всеки случай един от козовете е явен - Русия е тази, която няма други разновидности да изнася газ. Защото всичките й тръби са ориентирани към Европа. Единствената към Китай, от дълго време работи на 100 %.

Но за петрола изобщо не са нужни тръби и глобата на Европа със прекъсването на доставките му стои на малко по-хлъзгава основа. Но и тук зависимостите са на наша страна. Европа покрива към една четвърт от потребностите си с съветски нефт, това е половината от износа на Русия.

Зависимостта на европейските страни от съветски петрол обаче е друга. Германия е най-големия покупател с 550 хиляди барела дневно. Съседна Полша с 300 хиляди. И двете страни са по трасето на петролопровода Дружба, само че са подготвени да спрат съветския импорт, защото имат изход на море и могат да получават нефт и с танкери. Но не и Словакия, Унгария и Чехия, които също получават нефт от " Дружба ".



България също е поискала пролонгация за две години, само че за в този момент нашата позиция не се преглежда. Имаме въпреки всичко изход на море и можем да компенсираме доставките с танкери от други страни. Но този преход може и да не е напълно безпроблемен - настояват от газовата и петролна асоциация. " Нефтохим ", който в този момент преработва 60 % съветски газ, би трябвало да пренастрои мощностите си, с цел да мине на различен. Съставът на петрола е друг според от източниците. Но и другите доставки от където и да дойдат, ще усилят комерсиалната верига и това евентуално ще се отрази на цената.





Предстои чуване на нашата позиция. И в случай че причините ни тежат, сигурно ще реализираме някакви гаранции. И то скоро. Въпреки закритите съвещания, от френското председателство и Еврокомисията удостоверяват, че страните от Европейският съюз са единни за шестия пакет от наказания, който би трябвало да бъде признат допустимо най-бързо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР