След като Русия нахлу в Украйна през февруари, глобалните вериги

...
След като Русия нахлу в Украйна през февруари, глобалните вериги
Коментари Харесай

Войната в Украйна задълбочи кризата в най-бедните африкански страни

След като Русия нахлу в Украйна през февруари, световните вериги за доставки бяха тежко нарушени и цената на строителните материали, горивото и храната набъбнаха в Западна Африка, предава Ройтерс.

Ситуацията е доста тежка на юг от Сахара, където разнообразни благотворителни планове са застрашени от последствията от войната в Украйна, което евентуално излага на риск милиони животи.

Хуманитарните организации, които към този момент срещнаха компликации поради нараствания на цените по време на пандемията, споделят, че рецесията в Европа е влошила нещата. Дори цената на животоспасяващите лечебни храни за недохранени деца се е повишила.

Утежнявайки казуса, някои страни-донори са отклонили държавната помощ от най-тежко засегнатите страни в Африка, за подкрепяне на повече от шестте милиона бежанци, избягали от боевете в Украйна.

Дания съобщи през март, че понижава на половина помощта си за Буркина Фасо тази година с цел да я пренасочи за настаняване на украински бежанци. Помощите за Мали също са намалели с 40 %. Сложна е обстановката и в Судан, изключително в южните му регион.

Швеция също по този начин съобщи, че възнамерява да отклони 1 милиард $ от бюджета си за помощ, с цел да помогне за покриване на разноските за приемане на украински бежанци.

"Действие против глада ", благотворителна организация, оперираща в цяла Африка, отбелязва, че цената на хранителни артикули като ориз, олио и захар се е повишила с 20% до 30% през последната година, което автоматизирано значи понижаване на доставките със същия размер.

Проблемът не се лимитира единствено до Африка. Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации (WFP) изхранва 13 милиона души на месец в Йемен, където стопанската система е разрушена от гражданската война, само че е понижила дажбите за 8 милиона от тях от януари.

Може да се наложи Програмата да направи и спомагателни съкращения, откакто бяха събрани единствено една четвърт от двата милиарда $, от които се нуждае за Йемен тази година от интернационалните донори.

"Взимаме храна от бедните и храним гладните ", сподели Ричард Рейгън, представител на WFP в Йемен.

Конфликтите в Етиопия, Сомалия, Демократична република Конго и района на Сахел принудиха милиони да изоставен домовете си. Близо половин милиард души живеят в последна беднотия, съгласно Световната банка.

Западна Африка е изправена пред невиждан дефицит на храна, който заплашва близо 40 милиона души, дължащ се частично от сушата и въздействието на войната в Украйна върху цените и доставките на храни.

Здравни експерти и филантропични служащи споделиха, че е прекомерно рано да се реши какво тъкмо ще бъде въздействието върху общностите и може да отнеме месеци, с цел да се види какъв брой вреди ще аргументи намаляването на помощта.

УНИЦЕФ твърди, че харчи 137 милиона $ годишно за закупуване на лечебна храна за недохранени деца и общият ѝ пазар се прави оценка на до 400 милиона $, само че филантропичните организации споделят, че тя става прекомерно скъпа.

През последната година цената ѝ се е повишила с 23%, в това число нарастване от 9%, записано от началото на рецесията в Украйна, сподели за Reuters главният производител на такава храна "Нурисет ".

В писмо до клиентите през март, предупреждаващо за идно нарастване на цените, се споделя, че цената на съставките като палмово масло, мляко на прахуляк и суроватка, както и опаковките, в това число ламинат за сашетата, са се повишили внезапно. Разходите за доставка също набъбнаха. Като цяло разноските са нарастнали с 39%, оповестиха от компанията.

Увеличението тревожи УНИЦЕФ. Организацията предвижда, че цените на лечебните храни ще се покачат с 16% през идващите шест месеца поради Украйна и разстройствата от пандемията. Без в допълнение финансиране, още 600 000 деца може да останат без лекуване, се споделя през май. Ефектите към този момент се усещат, споделят филантропичните служащи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР