След като президентът на Сърбия Александър Вучич на вчерашната театрално

...
След като президентът на Сърбия Александър Вучич на вчерашната театрално
Коментари Харесай

„Данас“: Готов ли е Вучич да предаде сръбските интереси в Северно Косово под натиск от Запада и Русия

След като президентът на Сърбия Александър Вучич на вчерашната театрално оповестена и чакана три дни конференция за следващ път не показа решение на рецесията в Косово и предотвратяването на експлоадирането на спор на север на 1 септември, когато по този начин наречените реципрочни ограничения на косовското държавно управление би трябвало да влязат в действие във връзка с регистрационните табели, събеседниците на „ Данас “ считат, че Вучич крие нещо и че още веднъж не е споделил на жителите нещо, което е било контрактувано в Брюксел в четвъртък и петък.

Преди конференцията той организира среща с представителите на косовските сърби, която също насрочи в " трагичен звук " от Брюксел предишния четвъртък и я разгласи обществено.

„ Има разлика сред предходните срещи на президента Вучич и косовските сърби, както и конференциите след " сложните " диалози в Брюксел и тази. Първо, срещата със сърбите беше къса и ефикасна без непотребни детайлности, до момента в който конференцията, макар че последва диалозите, в които нямаше съглашение за нищо и е директно преди доста евентуалната огромна рецесия в Северно Косово, не беше толкоз театрална и патетична като предходните “, споделя Марко Якшич, юрист от Косовска Митровица, за „ Данас “.

От речта на Вучич, прибавя той, остава усещането, че в Брюксел са се договорили за нещо и че той е получил поддръжка на сърбите от Косово за реализиране на някакво съглашение в идващите десетина дни. Всъщност по принцип не е невероятно да се случи нещо такова, да се подписа някакво компромисно съглашение, само че по предписание това до момента е било в тяхна щета.

„ Ако, както споделя Вучич, Курти е бил изрично срещу всички оферти по отношение на табелите и документа за влизане-излизане, доста е допустимо в идващите дни той да бъде подложен на напън от европейски и американски дипломати. За страдание, коства ми се, че сърбите от Северно Косово не са чули отговорите на това, което ги тормози, в случай че Курти едностранно и принудително стартира да извършва решенията от 1 септември, изключително откакто виждат разширението на базите на косовската специфична полиция и ежедневните прекъсвания и тормоз от тях “, акцентира събеседника на „ Данас “.

Според него „ належащо е да се застане на пътя на нападателната политика на Курти по отношение на сърбите, само че от въпросното изказване на президента Вучич не може да се заключи, че това ще се случи.

„ Страхувам се, че най-после сърбите ще останат без КМ табели, само че Вожда ще победи, тъй като за следващ път ще резервира мира. Но този мир ще бъде прекомерно безценен. Като всеки мир през последните 10 години, чиито последствия са по-лоши от война. Хората напущат тук всеки ден, всеобщо “, заключава Марко Якшич.

Президентът на Сърбия сподели през вчерашния ден след среща с представители на сърбите от Косово и Метохия, че " основното обръщение е, че каквото и да става, бежански колони няма да има ".

„ Ние ще спасим нашия народ от гонене и погроми “, сподели той.

Той също по този начин съобщи, че " всевъзможен тип разследваща активност в северната част на Косово и Метохия е засилена “.

„ Ние ще защитим нашия народ както от гонене, по този начин и от погроми, в случай че НАТО не желае да го направи или в случай че вземат участие албански елементи “, сподели Вучич на конференцията в Белград.

Според София Попович, публицист от портала European Western Balkans, даже и след обещанието на Вучич към нацията, което беше оповестено за „ най-важното до момента “, не се схваща основното – какво ще направи Сърбия до 1 септември, когато ограниченията върху регистрационните табели и входно/изходни документи би трябвало да стартират.

„ Това, което публично удостовери президентът на Сърбия, е нещо, което към този момент беше известно: че Прищина не желае повече да договаря за тези ограничения, тъй като това е нещо, което е контрактувано в предходни съглашения с Белград; и че интернационалната общественост поддържа използването на ограниченията като такива. Така в седмичното послание чухме една много обща цел, която е опазване на мира и стабилността и попречване на погрома на сърбите в Косово “, споделя събеседникът.

И този път, прибавя тя, президентът на Сърбия разгласи най-лошия вероятен сюжет, който е малко евентуален, тъй че всичко, което се случи през идващите 10 дни, което е по-малко от погрома на сърбите, ще бъде показано от формален Белград като дипломатическа победа.

Соня Бисерко, президент на Хелзинкския комитет за правата на индивида, сподели в изказване за „ Данас “, че е явно, че Вучич е под огромен напън и от двете страни - Русия и Запада.

„ Вероятно руснаците го тласкат към по-радикално държание.А Западът се готви за някакъв край. Тойняма да разреши на Белград и Москва да дестабилизират южната част на Европа. Всичко би трябвало да се преглежда в по-широк подтекст “, акцентира Бисерко.

За случилото се по време на договарянията в Брюксел през предходните дни Вучич сподели, че " албанците сами са решили да извършат едностранни дейности ".

„ Албанците, никой не схваща за какво, взеха решение да правят едностранни дейности и постоянно са получавали поддръжката на Квинтата за това. По мотив регистрационните табели на колите Белград е предложил табели с надпис Конституционен съд, които са неутрални, само че косовският министър председател Албин Курти е бил безапелационен, че всеки би трябвало да има " табели РКС ". „ Скочиха като попарени, отхвърлиха всичко “, сподели Вучич.

Президентът акцентира, че " задачата " на албанската страна е " изтезаване на нашия народ в Косово и Метохия и окончателното му прогонване ".

„ Споразумение от шест точки “

Идеята на албанците, споделя Вучич, е да се върви към " общо съглашение в шест точки ".

„ То се състои от следното: 1 – Общи правила на двустранни връзки и взаимно признание, влизане в интернационалните организации; 2 – Решаване на проблеми от предишното (решаване на казуса с изчезналите хора, определяне и решение на казуса с изнасилените и разселени лица, заличаване на частна и социална благосъстоятелност и връщане на артефакти и други неща, които са били отнети от Сърбия, финанси, т.е. военни репарации; 3 – Бъдещо сътрудничество; 4 - Същите връзки и права, които сърбите имат в Косово и Метохия, като тези на албанците в Буяновац и Прешево,; 5 - Преразглеждане на авансово контрактувани съглашения, на което Европейски Съюз е реагирал негативно; 6 - Уреждане на разногласия и заключителни разпореждания. Това не е нов документ, имахме наличието и преди. Това желаят от Сърбия “, сподели президентът.

Всичко, което е предложила сръбската страна, заключи Аександър Вучич, в последна сметка не е било признато. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР