След като през последните години работи упорито в принуждаването на

...
След като през последните години работи упорито в принуждаването на
Коментари Харесай

Предложение на ЕЦБ: Махат гарантираните депозити, отпускат джобни на ужилените вложители

След като през последните години работи настойчиво в принуждаването на европейските жители да държат парите си в банковата система, премахвайки банкнотите с висока деноминация и настоявайки за въвеждане на предели върху кешовите заплащания, Европейската централна банка подема нова самодейност – анулация на гаранцията върху депозити на лица до 100 000 евро или в българския случай до 198 000 лева
С надълбоко страдание би трябвало да ви уверя, че това не е подправена вест, а публично предложение на ЕЦБ, оповестено в просторен документ на 8 ноември 2017 година, целящ да бъде ревизирана политиката на европейските финансови институции по време на рецесия. Документът е подписан персонално от шефa на Европейската централна банка Марио Драги.

Ето какво се твърди в него:

„ The general exception for covered deposits and claims under investor compensation schemes should be replaced by limited discretionary exemptions to be granted by the competent authority in order to retain a degree of flexibility. “

В свободен превод това значи, че схемата с гарантиране на депозитите ще бъде сменена с опция за лимитирани тегления, които обаче ще бъдат разрешени от способния орган, с цел да му се обезпечи еластичност в обстановката.

Абсурдната чиновническа мисъл се разгръща и по-далеч:

„ during a transitional period, depositors should have access to an appropriate amount of their covered deposits to cover the cost of living within five working days of a request “.

Или другояче казано, на притежателите на парите ще бъде предоставена опция да получат подобаваща сума, с която да покриват разноските си за живот до пет дни след пет дни, откакто изпратят молбата си до способния орган.

В предлагането си от ЕЦБ даже показват, че в случай че банкрутът на една банка наподобява неминуем, то забележителен брой инвеститори ще желаят да изтеглят своите средства от нея, защото не имат вяра на схемата с гарантирането на депозитите. И това очевидно е мотив тази скица да бъде изменена и депозитите да не бъдат обезпечени.

Оказва се, че елементарният европеец, а включително и елементарния българин, няма да има право да тегли личните си пари от фалираща банка, те няма да бъдат обезпечени, само че за сметка на това след петдневно очакване ще може да получи пари за храна и вода.

Основният проблем в тази обстановка е точно неналичието на опция за избор за предпазване на спестяванията на европейците. Това става с премахването на банкнотата от 500 евро и настояването за лимитиране на кешови заплащания до такова равнище, че единственото практично решение е парите да се държат в банкови институции. Дори съществуването на различни безкешови способи за разплащане, каквито са криптовалутите да вземем за пример, ще попаднат под рестрикциите на бъдещото европейско законодателство, както излиза наяве от това мнение на Европейската комисия.

Михаил Кръстев, Frognews.bg
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР