След като през миналата седмица САЩ и Китай си наложиха

...
След като през миналата седмица САЩ и Китай си наложиха
Коментари Харесай

Как търговската война между САЩ и Китай засегна германските лидери BMW и Mercedes?

След като през предходната седмица Съединени американски щати и Китай си постановиха взаимно нови ограничавания, то в сряда Вашингтон публично разгласява лист с 1300 китайски артикули, на които ще бъде налагано мито от 25% при импорт в страната. Според изчисленията това ще засегне износ към 50 милиарда $.

Реакцията на Китай не закъсня, като няколко часа по-късно Пекин излезе със лист от 106 американски продукта, които ще се таксуват с спомагателна цена. Сред тях са основни за американския експорт артикули, като соя, уиски, химикали и въздухоплавателни средства.

Налогът е същият като този на Щатите - 25 на 100, като изчисляваната стойност още веднъж е 50 милиарда $.

От дейностите на двете страни обаче се оказаха пострадали двама от най-популярните европейски производители. Става въпрос за едни от водачите в автомобилната промишленост - BMW и притежателят на Mercedes Daimler.

Причината е, че измежду с всички 106 артикули в китайския лист са и колите, създавани в Съединени американски щати. Двете немски компании от своя страна имат производства там, а съгласно изчисленията на Bloomberg отрицателният резултат за тях от налаганите 25-процентови мита ще е по-голям, в сравнение с този за американските сдружения.

" Това е особено такса към немските коли, най-много BMW и Mercedes, които са създавани в Щатите и са изнасяни за Китай ", споделя Арнд Елингхорст, който е анализатор от компанията Evercore ISI.

Оценката на специалистите демонстрира, че от американските производители най-засегната ще бъде Tesla, защото останалите още преди време са понижили експорта си за пазар номер 2 в света. Volkswagen от своя страна прави по-голямата част от продаваните в Китай коли в района.

От BMW, която има цех с Южна Каролина, и Mercedes през тази година ще доставят едвам малко над 100 хиляди създадени в Съединени американски щати автомобила за вторият максимален пазар в света, пресмятат експертите. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР