След като през миналата седмица отново беше повторено, че всеки

...
След като през миналата седмица отново беше повторено, че всеки
Коментари Харесай

Кажи-речи всеки втори млад българин не чете изобщо книги

След като през предходната седмица още веднъж беше повторено, че всеки трети млад българин нито желае да учи, нито желае да работи, нова горчива констатация е на дневен ред. Оказа се, че съвсем половин милион млади българи (между 15 и 29 години) не четат книги. Това е записано в държавния отчет за положението на младежта през 2018 година, съобщи в. " 24 часа ".
Половин милион млади българи значи 46% от хората в посочената възрастова група. В България има 1 042 915 души, които попадат във възрастовата категория младежи.
Процентът какъв брой не четат книги е изчислен от социологическо изследване с взели участие 2500 младежи. В анкетата 7 от 10 са споделили, че не четат никаква книга сега, а 46% - че въобще не четат. Мъжете са по-малко четящите - 80%, само че и дамите са доста - 60%. Само 16% пък прочитат повече от 6 книги на година, а към 1/4 четат сред 3 и 5 книги.
За сметка на книгите обаче хората сред 15- и 30-годишна възраст всеобщо работят с компютър, имат смарт телефон и са непрекъснато в интернет. 81% от младежите настояват, че работят добре с компютър, на практика всеки има смарт телефон, а 87 на 100 влизат в интернет всеки ден. Само 30% обаче употребяват световната мрежа както за развлечение, по този начин и за работа, а едвам 20% като източник на информация. Останалите са в интернет поради занимания и обществени мрежи.
72 на 100 от младите не стъпват в галерии и музеи, а 62% не се интересуват от каквото и да било изкуство. Срещи с другари пък са методът за разформироване на съвсем всеки от младежите. А близо 600 хиляди от тях гледат телевизия като първа алтернатива на забавление.
Българските младежи пушат, не спортуват и съвсем не водят културен живот, открило още изследването на спортното министерство. Над половината на възраст от 15 до 30 години пушат и пият, а 67% от тях не спортуват интензивно.
Икономическият аспект
Като цяло младите българи избират да работят за някого, а не да се опитат да развият личен бизнес. За 71% предприемачеството е немислимо. А 64 на 100 нямат никакви документи за квалификациите си.
На близо 30% от младите в България парите, които изкарват, не им стигат, с цел да си купуват нови облекла и обувки. На под 20 на 100 обаче приходите им се виждат незадоволителни, с цел да заплащат сметките си за интернет или кабелна телевизия. На 1/4 пък средствата не доближават даже за пълноценно хранене.
Дори и към този момент основали фамилии, младите българи не престават да разчитат на финансовата помощ на родителите си, демонстрират данните от държавния отчет. Това обаче съгласно документа се дължало освен на потребността от финансова поддръжка, само че и на народопсихологията на българина да оказва помощ на децата си. А над 66% от тях живеят в едно домакинство с майка си и татко си. Това важи даже за тези от младежите, които имат работа на цялостно работно време и приходи, които им подсигуряват автономия. Тук още веднъж създателите на отчета отдават феномена на народопсихология.
Момичетата се изнасят от вкъщи на родителите с 4 години по-рано от момчетата, демонстрира друго изследване, което е включено в отчета. Според него дамите се изнасят да живеят независимо или с сътрудник на 27 години, до момента в който при мъжете тази възраст е 31 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР