След като представи семейството Gemini от големите езикови модели миналата

...
След като представи семейството Gemini от големите езикови модели миналата
Коментари Харесай

Google стартира AI Studio – прост инструмент за разработване на приложения и чатботове с AI

След като показа фамилията Gemini от огромните езикови модели предходната седмица и ги внедри в чатбота Bard, Гугъл в този момент предлага Gemini на разработчиците на приложения и услуги на трети страни. Компанията започва набора от нови и актуализирани услуги, в това число и услугата AI ​​Studio, която преди беше известна като MakerSuite.

AI Studio е уеб-базиран инструмент за разработчици, който действа като портал към по-широката екосистема на Gemini — от усъвършенстваната невронна мрежа Gemini Pro до най-мощния Gemini Ultra, който би трябвало да излезе идната година. С тази услуга разработчиците могат бързо да основават подсказки и чатботове, основани на Gemini, и по-късно да получават API-ключове, които да употребяват в своите приложения, или достъп до код, с цел да работят върху него в по-пълнофункционален IDE.

Важно е да се означи, че има относително великодушна безвъзмездна квота за потребление на невронната мрежа — до 60 поръчки в секунда. Това би трябвало да е задоволително за бързо итериране на хрумвания, без натоварващи ограничавания и може би даже задоволително за обработка на някои по-малки приложения.

Все отново ще би трябвало да платите за скорост: за разработчици, които употребяват безплатния абонамент (които са съвсем всички сега, защото Гугъл възнамерява да пусне платена версия единствено по едно и също време с стартирането на модела Gemini Ultra), рецензентите на Гугъл ще могат да управляват входните и изходните API и данните от уеб-приложенията, с цел да „ подобрят качеството на продукта “. Гугъл подсигурява, че тези данни няма да бъдат свързани с акаунта в Гугъл и API-ключовете на съответния консуматор.

В съпоставяне с предходната версия на MakerSuite, обновеният програмен продукт наподобява по-сложен. Освен всичко друго, той ще поддържа моделите Gemini Pro и Gemini Pro Vision. Това ще разреши на разработчиците да работят както с текст, по този начин и с изображения (макар и да не ги създават). „ Искаме да поканим разработчиците да тестват новия инструмент “ — сподели Джош Удуърд, вицепрезидент на Гугъл Labs. „ Това е първата версия и имаме доста настройки, които към този момент сътворяваме за бъдещите актуализации, само че се опитваме да я проектираме по този начин, че хората да могат просто да влязат и да стартират да творят с нея. “

Използвайки уеб-интерфейса, разработчиците могат да избират модели, с цел да управляват креативния диапазон на отговорите на AI и да дават образци, които да насочват тона и стила на бота. Можете също да конфигурирате настройките за сигурност на модела. Удуърд също отбелязва, че екипът се е опитал да проектира AI Studio по подобен метод, че даже безплатното равнище да не се усеща като експериментален или затворен артикул. Наистина, в случай че рестриктивните мерки на скоростта на безплатното равнище са задоволителни, с цел да поддържат тяхното потребление, разработчиците могат неотложно да стартират да разгласяват своите приложения в AI Studio или да ги употребяват посредством API или SDK на Гугъл.

Джанин Банкс, вицепрезидент и общоприет управител на Гугъл Developer X и началник на връзките с разработчиците, също акцентира, че AI Studio е входна точка в по-широката AI екосистема на Гугъл и по-специално във Vertex AI — корпоративна платформа на Гугъл за разработчици на генеративни AI.

„ [Ние предлагаме] концепция за „ развиване дружно с Гугъл “, където можете да влезете, да изградите нещо, да го стартирате, внедрите, да позволите на хората да го употребяват и да имате обилно гратис равнище. Но по-късно доставяме и цялостен пакет от SDK, който разрешава на разработчиците да извършват и основават приложения въз основата на Gemini Pro, които могат да работят на практика на всички места — от бекенда с поддръжка на Node.js и Python до мобилните устройства с поддръжка на Java, Kotlin и Swift, към мрежата, несъмнено, с JavaScript “ — изясни тя. Говорейки за екосистемата като цяло, Банкс също по този начин изясни, че Гугъл възнамерява при започване на идната година да внедри Gemini в Chrome Dev Tools и платформата за мобилна разработка Гугъл Firebase.

Като се има поради скоростта, с която генеративният AI напредва, мъчно е да се планува защо разработчиците ще желаят да употребяват тези принадлежности по-нататък, само че Банкс и Удуърд подчертаха, че Гугъл възнамерява да сътвори AI Studio като лесна стъпка за разработчиците с всички равнища на умения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР