След като преди седмица слабото търсене и рязко повишената искана

...
След като преди седмица слабото търсене и рязко повишената искана
Коментари Харесай

Правителството успя да се завърне с тригодишни ДЦК след проваления аукцион за десетгодишни

След като преди седмица слабото търсене и внезапно нарасналата желана от вложителите рентабилност, през днешния ден държавното управление сполучливо се върна към по-краткосрочните излъчвания на вътрешния пазар. Предложените в същия размер тригодишни облигации бяха пласирани при 0.88% рентабилност.

Това е с малко над 0.3 процентни пункта над, което ясно демонстрира, че цената за финансиране на българското държавно управление се повишава. Причините са по-скоро външни и засягат всички европейски дългови пазари - предстоящите стопански резултати от войната и глобите против Русия към този момент доведоха до инспектиране на макроикономическите прогнози надолу, а в добавка и ускоряващата се инфлация ускорява упованията, че ЕЦБ ще е принудена да повиши лихвите.

Всъщност в случай че в резултатите от аукциона има положителен прочит, то е че спредът по отношение на аналогичните немски ДЦК се свива от 81 базисни пункта при аукциона през март, на 65 б.п. в този момент. Надвишението над немския дълг всекидневно се приема за самобитна рискова награда, по този начин по-ниската стойност е индикатор, че инвеститорските настройки по отношение на България не са се влошили.
Събуденият вкус
Подадените поръчки са били за 752 млн. лева, което значи коефициент на покритие малко над 1.5. Миналата седмица аукционът се провали точно поради незадоволителното търсене като офертите за препоръчаните 500 млн. лева десетгодишни ДЦК бяха едвам за 452 млн. лева Спрямо предходния аукцион на тригодишни ДЦК от 14 март обаче коефициентът на покритие спада - тогава търсенето беше за съвсем 965 млн. лева, или 1.93 пъти покритие. Тогава обаче предстоеше падеж на 1.25 милиарда евро по една от излъчванията световни облигации на държавното управление, която се държеше най-вече от локални банки. Така че за тях предстоеше ликвидна инжекция от страната, която те просто отчасти и върнаха.
Реклама
Другият любопитен миг е, че този път емисията е записана главно от пенсионните фондове - 56.2% по данни от финансовото министерство. В последно време аукционите се преобладаваха от банките, които в този момент са купили едвам 33.6% от номинала. Те към момента разполагат със свръхликвидност, само че очевидно войната ги пази по внимателни, защото може да би трябвало да провизират загуби. А и спадащите доходности за тях значат настоящи загуби, защото те са длъжни да преоценяват портфейла си от ДЦК по пазарните котировки. Същевременно при продължаващия жилищен взрив те съхраняват запас и за кредитиране, от което могат да извличат по-добри маржове.

От друга страна при пенсионните фондове, които гледат по-дългосрочно, покачващата се рентабилност е опция да попълнят портфейлите, откакто дълго време страняха от ДЦК пазара поради негативните равнища. От данните на Българска народна банка излиза наяве, че в този момент най-изгодните утвърдени поръчки за вложителите (и най-неизгодни за данъкоплатеца) при тригодишните бумаги са при 1.12%, до момента в който единствено преди половина година те получаваха на половина по-малко за десетгодишни ДЦК. Все отново активизацията им е странна, защото те всекидневно нямат толкоз интерес към кратковременен дълг.
Изпиленият запас
С този аукцион държавното управление към този момент набра 1.5 милиарда лева от началото на годината, което към момента е по-малко от падежиралия до момента държавен дълг. Това обаче в идващите месеци евентуално ще се промени, тъй като с изключение на него би трябвало да се финансира и бюджетният недостиг. Заложеният в Бюджет 2022 нов дълг е 7.3 милиарда лева, което оставя пространство за още 5.8 милиарда лева облигации, за които е на практика невероятно да се набере запас от локалния пазар и евентуално ще се наложи структуриране на интернационална емисия. Освен това след войната в Украйна към този момент прогнозите за напредък на Брутният вътрешен продукт са надолу, тъй че е допустимо да се наложи в плануваната проверка на бюджета и заложеният дълг да нарасне.

Другата алтернатива на държавното управление да финансира недостига - посредством наличностите във фискалния запас, към този момент са на практика изчерпани. Според данните от салдото на ръководство " Емисионно " на Българска народна банка към 8 април депозитът на страната в Българска народна банка е едвам 4.76 милиарда лева, което е на практика на санитарния най-малко и по закон в края на годината не може да е под 4.5 милиарда лева
Реклама
Това число е леко подвеждащо, доколкото поради месечния цикъл на огромните заплащанията е в най-ниската си точка. То е, откакто при започване на месеца са подредени пенсиите, само че преди да постъпят приходите от Данък добавена стойност в средата му. Така че още идната седмица равнището ще е сензитивно по-високо, още повече че към него ще се прибавят и парите от пласираните през днешния ден ДЦК.

Дори и с тях обаче финансовият министър мъчно ще може да диша изключително умерено, до момента в който не успее да подсигури в по-голяма степен нужното финансиране за годината. А поради несигурността и влошаващите се условия на интернационалните пазари, неизбежната огромна емисия на открито, която обичайно се съпътства с политически вреди поради обвинявания от опозицията, е добре да се приготви оптимално скоростно.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР