След като постоянните представители на страните членки на Европейския съюз

...
След като постоянните представители на страните членки на Европейския съюз
Коментари Харесай

Руските въглища поскъпват след като ЕС одобри въвеждането на ембарго

След като непрекъснатите представители на страните членки на Европейския съюз (ЕС) утвърдиха въвеждане на ембарго върху съветските въглища и затварянето на европейски пристанища за съветските кораби в границите на петия пакет от наказателни ограничения против Русия, цените за въглищата започнаха още веднъж да се покачват.

Днес цената на въглищата в показателя " API2 в Ротердам " (API2 Rotterdam Coal Futures) е 300 $ за звук. Само за през днешния ден цената се увеличи с 5 $ на звук, тъй като борсата през вчерашния ден затвори на цена от 295 $ за звук. Миналия понеделник въглищата от ротердамската борса се продаваха за 262 $ за звук.

Все отново тези цени са много по-ниски от абсолютния връх, който бе регистриран на 8 март - 459,80 $ за звук.

На стоковата борса в Джънжоу, Китай, въглищата в петък вечерта бяха поскъпнали до над 280 $ за звук. В показателя " API4 Ричардс Бей въглищни фючърси " (API4 Richards Bay Coal Futures) цената им единствено за предходната седмица се увеличи с 32 $ за звук - до 250 до 282 $ за звук.

По данни на ICE Future, в петък борсата затвори при цени на априлските фючърси за въглищата в Нюкасъл (Австралия) от съвсем 292 $ за звук, до момента в който в понеделник цената им беше 264 $ за звук. Пристанището на Нюкасъл е международен водач по експорт на каменни въглища.

Русия е третият максимален експортьор на въглища в света. Индонезия е първа, само че през януари забрани износа, с цел да подсигурява вътрешните си доставки. Австралия е вторият максимален експортьор на въглища в света.
ТЕМА преди 14 минути 188 преди 16 минути 138 преди 19 минути 690
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР