След като оцелява през Холокоста, преминавайки през Алпите през зимата

...
След като оцелява през Холокоста, преминавайки през Алпите през зимата
Коментари Харесай

Спасили се от Холокоста евреи били хвърляни в лагери в Кипър от британците

След като оцелява през Холокоста, преминавайки през Алпите през зимата и прекосявайки Средиземно море в пренаселена лодка, Роуз Липшиц ясно си спомня месеците си, през които е затворена в английски лагер в Кипър.

„ След всичко това още веднъж бяхме зад бодлива тел “, сподели 92-годишната Липшиц, говорейки 75 години откакто английските бойци започнаха да затварят евреи на източния средиземноморски остров, мрачни събития, чието завещание резонира през днешния ден.

Семейството на Липшиц, от полския град Люблин, беше измежду шестте милиона евреи, които нацистите избиха по време на Втората международна война. Тя избягала от гибелта благодарение на подправени документи, работеща като насилствен служащ в Германия. След войната тя отива пешком до Италия. След това, присъединявайки се към изселване на хиляди травмирани бежанци, мечтаещи за еврейска нация, Липшиц се качва на паянтово корабче във Венеция, което пътува за ръководената от Англия Палестина.

„ Бяхме 300 души, притиснати в лодката “, сподели Липшиц. " Бяхме като сардини. "

Но когато крайбрежията на Палестина се появили на хоризонта, два английски военни кораба изтрили фантазиите им.. „ Английските бойци - на които щях да целуна краката, че са ме освободили в Германия - скочиха в нашата дребна лодка с палки “, сподели тя с трептящ глас.
 Младите хора в Съединени американски щати всеобщо нямат визия, че 6 млн. евреи са убити при Холокоста Младите хора в Съединени американски щати всеобщо нямат визия, че 6 млн. евреи са убити при Холокоста
Изумителни равнища на незнание измежду младите американци във връзка с най-голямото закононарушение против човечеството през 20. век. Почти...

Тя е отведена на 250 километра северозападно до Кипър, тогава също под английско ръководство.

Между август 1946 година и февруари 1949 година повече от 52 000 евреи, свалени от 39 лодки, са арестувани в дузина лагери в Кипър, осведомят от Яд Вашем, израелския мемориален и учебен център за Холокоста.

„ Англичаните не ни моряха с апетит и не ни убиваха като германците “, сподели Липшиц. " Но беше толкоз травматично, че същите хора, които ме освободиха доскоро, в този момент ме затвориха. "

Англичаните желали претъпканите лагери да бъдат „ възпиращо средство “, целящо да „ пречупи силата на„ еврейското съпротивително придвижване ”в Палестина “, споделят от Яд Вашем.

Повече от 400 души са умряли от болест.
 Културата на паметта е в заплаха Културата на паметта е в заплаха
75 години след Холокоста и Втората международна война излиза наяве, че паметта избледнява, а историята се преиначава за задачите на настоящата по...

В лагерите към 80 % са на възраст сред 13 и 35 години, „ измежду тези с най-силен дух и оживели от Холокоста “, споделят от Яд Вашем, и прибавят, че в лагерите са родени 2200 бебета.

Тали Бараш е една от тях. „ Наричаха ме Бат Алия, което означава„ щерка на имигранта “, споделя 73-годишната Бараш, припомняйки си описания на живота в лагерите от нейните родители, евреи от Румъния.

" Беше доста тежко време. "

Бараш е служила като боец в Израел по време на Шестдневната война от 1967 година, в която израелските сили превзеха останалата част от ръководената преди време от Англия Палестина, започвайки окупация, която продължава и до през днешния ден. Днес, десетилетия откакто е родена в английски затвор във военна болница, тя ръководи печатница в Лондон и се гордее с предишното си. „ Музеят ще помогне да се запазят спомените живи “, сподели тя.

Някои кипърци, също възмутени от английското ръководство, са работили със силите на еврейската милиция. Ключов измежду тях беше Продромос Папавасилиу, който след битката с фашистките сили в Северна Африка с английския кипърски полк беше засегнат в лагерите, сподели неговият наследник Кристакис Папавасилиу.
 Холокостът - най-голямото злочинство в международната история Холокостът - най-голямото злочинство в международната история
Холокостът е най-голямото злочинство в Световната история, защото е индустриално ликвидиране на хора. Това са лагерите на гибелта, създад...

" Той рискува живота си, работейки с незаконни еврейски групи ", споделя Папавасилиу, почетен френски консул в пенсия.

Продромос оказал помощ на стотици евреи, скривайки тези, които се измъкват от лагерите през тунели, в портокалови горички и пещери, до момента в който не може да провежда лодки.

Неговите подвизи са драматизирани в холивудския епос " Изход " от 1960 година, с присъединяване на Пол Нюман и Ева Мари Сейнт, до момента в който израелският пристанищен град Хайфа, наименуван " Papa Square " в негова чест.

Папавасилиу, президент на Кипърско-израелската бизнес асоциация, съобщи, че предишното е " помогнало за построяването на тесни връзки " сред двете страни.

Източник/АФП

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР