След като от октомври т.г. БНБ повиши основния лихвен процент

...
След като от октомври т.г. БНБ повиши основния лихвен процент
Коментари Харесай

Съвети за хора, които имат кредити

След като от октомври т.г. Българска народна банка увеличи главния лихвен % с 0,5 пункта сигурно ще има и последващи стъпки нагоре.

Причината е високата инфлация и ограниченията, които централните банки в света подхващат.

„ Очаква се покачване на лихви, изключително за новите заеми, само че няма място за суматоха – това покачване ще е гладко, с 1-2 % в обозримо бъдеще. – разяснява пред Радио София Петър Илиев, действен шеф на кредитeн медиатор, създател и главен преподавател в CreditLand.

Моят съвет към семействата е при изтегляне на заем да не подхващат големи опасности – тяхната вноска за погасяване не би трябвало да надвишава 30-35% от месечните им непрекъснати приходи. “

При усложнения е по-добре хората да не се крият от банките, а да търсят контакти за разсрочване на заемите, за използване на решения за преструктуриране, посъветва специалистът.

Някои банки се отдръпнаха от пазара с закрепени лихви, само че сега има 4-5 оферти с закрепена рента.

„ Естествено,  закрепената рента е по-висока от настоящите оферти с плаваща рента  и това е обикновено “ – добави Илиев .

Той акцентира, че  хората не трябва да стопират да теглят заеми, само че би трябвало да са рационални, обосновани , премерени, да имат непрекъснати приходи и запас от 5-6 месечни вноски, които да им оказват помощ в сложен миг.

„ Категорично препоръчвам  валутата на заема да е тази, в която получаваме приходите си . Когато преминем към еврото, нищо ужасно няма да стане – както приходите, по този начин и отговорностите ни ще бъдат в новата валута, а договорите ще се превалутират “, сподели още Петър Илиев.

По думите му, няма юридическа спънка да се търси  заем от задгранични банки , само че най-често те се въздържат от такова трансгранично кредитиране за физически лица, тъй като е по-сложен процесът по разбор и утвърждение.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР