След като официална София в началото на ноември трябваше да

...
След като официална София в началото на ноември трябваше да
Коментари Харесай

Москва лази по нервите и на чехите, иска да благодарят за съветската окупация през 1968 г.

След като публична София при започване на ноември трябваше да опровергава изявлението на говорителката на съветското външно министерство, че руската войска е избавила българските евреи от нацистките лагери на гибелта, пристигна ред и на чехите да се пазят в осведомителната война.

На 21 ноември, в деня на формалното посещаване на чешкия президент Милош Земан в Русия, на уеб страницата на " Звезда " - телевизионния канал на съветското министерство на защитата, се появи обява със заглавие " Чехословакия би трябвало да е признателна на Съюз на съветските социалистически републики за 1968 година: историята на " Пражката пролет ".

В обявата се твърди, че нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 година " не е разрешило на Запада да извърши държавен прелом в страната по технологията на Нежната гражданска война и е съхранило за над 20 години живота в мир и съгласно всички нации от страните на Варшавския контракт ".

Цяла седмица политическият хайлайф и медиите в Чехия опровергават тази цинична интерпретация на историческите събития.

Президентът Милош Земан връчи на съветския министър председател Дмитрий Медведев копие от обявата и я дефинира като  " противен подарък ", " засегнатост за чешкия народ " и " умишлена провокация ".

За възстановяване на връзките сред Чешката република и Русия е належащо съветските медии, свързани с държавни структури, да не разгласяват изказвания, които са жестоко извращение и лъжлива интерпретация на събитията през 1968 година, разяснява чешкият външен министър Любомир Заоралек.

Не желаем да слушаме по какъв начин през 1968 година е имало пуч, проведен от Запада, добави Заоралек.

Типично по руски фасон обявата в уеб страницата на телевизия " Звезда " към този момент е изтрита, без да има никакво публицистично пояснение. А съветският премиер Дмитрий Медведев " успокои " президента Земан, че това не е официалната позиция на Москва - просто в телевизионния канал на министерството на защитата имало независимост на словото и " в Русия е провъзгласен правилото за невмешателство в работата на медиите ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР