След като никой вече не иска да слуша небивалиците на

...
След като никой вече не иска да слуша небивалиците на
Коментари Харесай

Интервюто на Цветан Василев: „Кремъл - тук, Кремъл – там, аз измамник съм голям“

След като никой към този момент не желае да слуша небивалиците на Цветан Василев, в този момент финансовият фараон си е намерил ново поле за изява – в платформата You Tube. В режисирано изявление по интернет, наподобяващо си едно към едно с предходните такива, дадени пред придворните му публицисти Люба Кулезич и Сашо Диков, Василев, в стила на Фидел Кастро, държа 4 часова тирада по комфортни и авансово готови въпроси пред малобройната си аудитория, излъгала се да седне пред компютрите.

Помпозно рекламираното „ България пита, Цветан Василев дава отговор “ обаче предстоящо се трансформира в цялостно крушение за укриващия се в Белград лъжец. Но не тъй като мантрите на Василев към този момент изцяло омръзнаха на целокупното поданство, а тъй като българският Бърни Мадоф влезе в мач, който по изискване не може да завоюва.

Очевидно съветниците му се бяха подготвили авансово с опорните точки, които трябваше да изрече Василев, само че вътрешното дяволче, което дърпа мустака на някогашния притежател на КТБ, не остана спокойно, заради което и несъгласията в четиричасовата сага станаха прекомерно доста даже за навикналия на всичко фен.

КТБ - банка, но не тъкмо
Разказването при започване на изявлението, на биографията на Василев от първо лице, беше предопределено да изтъкне финансовата експертиза на фараона. Вместо това се получи срам, тъй като даже Василев да е бил първенец на випуска в университета в Лодз и да има няколко висши образования, няма по какъв начин, след всичко, което е направил с финансовата пирамида КТБ, да се хвали, че през 1995-1996г. видите ли, е избавил Централна кооперативна банка от банкрут. Да, като се замисли човек, Василев в действителност може и да е избавил ЦКБ, само че не с опита си на брокер, а само с това, че в точния момент я е напуснал (или учтиво е бил помолен), тъй като нищо чудно да беше съумял да я „ удари “, както стори това с КТБ, години по-късно.

В бързината да се показа за банкер, а не за загрубял лъжец, Василев още първоначално позволи груба неточност. На въпроса каква е началната история на КТБ, беглецът от правораздаването съобщи, че през 2000г. е вложил 6 млн. евро и по този начин е станал неин притежател. Малка, само че основна детайлност е събитието, че през 2000г. Булбанк в действителност продава дяловете си в КТБ, само че не на Василев, а на 11 компании, 10 от тях офшорни. Дружеството на Василев – „ Бромак “, става притежател на КТБ няколко години по-късно.

Признанието, въпреки и закъсняло, че точно Василев стои зад офшорните сдружения, заобиколили тогава законовата възбрана офшорка да има над 10 % от банка, значи, че първо, извънредно забавен е въпросът кой е дал на Василев парите за покупката на КТБ (и дали това не са съветските му другари, на които след това се опита да подари активите на банката) и второ, че не може Иван Костов, който по това време е министър-председател, а в следствие депозант и съветник на Василев, да не е знаел за схемата и да не е оказал помощ Българска народна банка да си затвори очите.


Дмитрий Косарев

По-нататък, описвайки модела на действие на банката и разяснявайки на феновете „ тактиката “ си за банкова активност, Василев в действителност за следващ път разкри порочния модел, който е основал и наложил в КТБ и който е в основата на обвинителния акт на прокуратурата. Кухите компании били „ поръчани “ от него на главния очевидец на обвиняването Бисер Лазов, с цел да вземат участие в избрани „ планове “, а паричният поток се е движел от банката към куха компания 1, по-късно към куха компания 2 и така нататък, а последната закупувала съответния актив.

След като самичък твърди, че преди плана си КТБ е учил и практикувал банково дело, Василев не може да не е наясно, че сходна скица няма нищо общо с банковата активност. Всяка естествена банка по закон може да отпуска гарантиран заем на съответно лице, след което да печели от лихвите по този заем.

В схемата на Василев такова нещо няма – милиардите, налети на входа от вложителите в банката, на изхода изтичат към кухи компании, основани по негова заповед, които по-късно дават заеми на втори и трети отново негови компании. Да, в ръководството на крайният актив, съгласно Василев имало хора от КТБ и това означавало, че те са един тип „ на банката “.

Само че никой не му зададе въпроса за какво, в случай че това е по този начин, то този актив не е заложен в нейна изгода? Или за какво КТБ не е отпускала заем непосредствено на предприятието, както вършат всички естествени банки? А вместо това го е купувала посредством поредност от несвързани с нея сдружения, всички под контрола на мажоритарния притежател на КТБ?


Константин Малофеев

Според Василев неговата концепция била тези предприятия да се оздравят, след което да се продадат с облага и парите може би отново да се върнат в КТБ. Но в случай че това е по този начин, по какъв начин пък за 14 години няма нито един сходен случай?! Напротив, Василев основава цялостен обръч от десетки закупени по този метод работещи активи, които персонално менажира, без в банката да се върне и един лев от главниците по отпуснатите заеми. Единствено лихвите са били плащани, само че не с пари назад по веригата, а ….с нови заеми от КТБ.

Така кръгът се затваря, заемите видимо не са били изискуеми или просрочени (постоянно падежът им е бил отлаган с нови и нови анекси), тъй че докладите на банката да са „ напудрени “. Последните години от този модел КТБ е била спасявана само поради това, че на входа, привлечени от високите лихви, парите са се умножавали, само че сриването на пирамидата при този „ модел “ в действителност е било неизбежно.

Така че обидите и подигравките на Василев към прокуратурата и персонално към водещия следствието прокурор Иван Гешев, които не бяха спестени и освен това „ изявление “, са изцяло обясними, тъй като заради неналичието на смислени пояснения за горната скица, те остават единствената защитна „ теза “ на финансовия фараон.

А да се твърди, че Сотир Цацаров, Делян Пеевски, прокуратурата, службите и който още се сети да спомене Василев, имали роля във банкрута на КТБ, към този момент е в действителност медицински феномен. Може би Цацаров и Пеевски са разписвали с резолюции необезпечените заеми?

Или някой прокурор си е купил с пари на банката, посредством поредност от кухи компании, „ Дунарит “, „ Авионамс “,, „ ГИПС “, „ Телиш “, „ Костенец “, „ Терем “, БТК, НУРТС, ТВ 7 и още десетки предприятия? Не, всичко това е правел само Цветан Василев. А може би „ виновността “ на прокуратурата е била, че е пресякла този циничен модел и е повдигнала обвиняване на Василев? Ами да бяха го оставили и до момента, та вместо 3.5 милиарда лв., да беше „ усвоил “ по тази скица 13 милиарда?

Кой открадна активите?
Мантрата на Василев за ролята на Пеевски в този развой, отново беше неговият изхабен лайтмотив. Факти несъмнено няма и не може да има. Просто тъй като няма нито една компания, благосъстоятелност на Пеевски, която да е имала непогасени заеми към КТБ, или пък да е „ откраднала “ актив на банката след банкрута й.

Което не може да се каже за самия Василев. Да беше обяснил Василев – имаше цели 4 часа разполагаем, по какъв начин стана по този начин, че сякаш е избягал в Сърбия, с цел да се бори за възобновяване на банката, а де факто още през месец юли 2014г. закупи за себе си 43% от БТК (за 15 хиляди евро), при започване на 2015г. оказа помощ да бъдат заличени всички обезпечения на „ Петрол “ (с което „ хвръкнаха “ 250 млн. евро кредити), а единствено 8 месеца след затварянето на банката, до момента в който по думите му е правел оферти дружно с Оманския декор да се оздрави банката, трансферира на белгиеца с съветски паспорт Пиер Луврие всички активи закупени с пари на банката, като „ Дунарит “, „ Авионамс “, НУРТС, ТВ 7, Фърст Диджитъл и БТК (всички на стойност над милиард евро), за сумата от ….1 евро.


Луврие с Игор Гиркин - Стрелков

Та нали тези активи бяха „ на банката “? Как тогава Луврие съобщи на пародийната конференция през март 2015г., че персонално Василев му ги е „ продал “? И за какво „ борецът за истина и независимост “ Василев не ги трансферира вместо на съветските си другари, непосредствено на Фонда за обезпечена на влоговете в банките?

А след това за какво, откакто се оказа, че Луврие е подставено лице на съветския олигарх Константин Малофеев и „ върна “ активите на Василев, последния ги трансферира отново на различен руснак – Дмитрий Косарев, против незаконен контракт двамата да си разделят облагата от бъдещата им продажба в съответствие 80% - 20% (договорът е обществено известен)?

Или по какъв начин стана по този начин, че Емилиян Гебрев, другар на Василев, се оказа притежател на завода за бомби „ Дунарит “? Може би заплати 90-те милиона заеми на предприятието към КТБ? Не, просто си заплати на Василев.

Толкова за това кой бил откраднал активите на КТБ – и 8 часа да беше приказвал Василев, на тези елементарни въпроси отговор нямаше да даде. А и тези въпроси услужливо не му бяха заложени от „ водещия “ (не е ясно какъв – публицист, блогър, протестър, чиновник на Василев или нещо друго).

И това е по този начин, тъй като Василев самичък призна, че е направлявал сдруженията притежатели на активите. Тогава без отговор остава въпроса - за какво след банкрута на КТБ борещият се да „ възвърне “ банката Василев, не трансферира всички активи закупени с пари на банката в интерес на страната, та нали Фондът за гарантиране на влоговете заплати на излъганите инвеститори 3,5 милиарда лв., т.е. покри неговата делавера.

Ако беше сторил това, то тогава можеше и да повярваме на тезата за „ новаторския “ метод на банково финансиране, който обаче не „ сработил “, заради което Василев връща това, което е закупил с пари на банката. Така би било редно. Но да си отклонил милиарди левове от парите на вложителите пазарувайки активи за себе си и след банкрута на банката да се опиташ да ги прехвърлиш за 1 евро на белгиеца с съветски паспорт Луврие, а след това и на руснака Косарев, вместо на страната, значи единствено едно - Василев е апаш и освен това извънредно безочлив апаш, който упреква всички останали в това,.... че е бил заловен.

Още по смехотворно бе обяснението, че кухите компании били създавани от главния очевидец на обвиняването Бисер Лазов и Василев нямал нищо общо. Да, само че КТБ ги е кредитирала със стотици милиони необезпечени заеми – и това ли Василев не е знаел?

Нали съгласно него КТБ работила като същинска банка, за какво тогава изобщо дава необезпечени заеми и то на водачи, охранители и секретарки на Василев. А, да, върху последните по веригата кухи сдружения, които закупували активите, Василев твърди, че е имал надзор, имало хора на банката, които наглеждали актива (сигурно да не избяга и по какъв начин го наглеждали, откакто банката няма обезпечение). Значи, за по-голяма изясненост, Василев разпорежда КТБ да кредитира с необезпечени заеми кухи компании, които не били под негов надзор (а на очевидеца Лазов), като същите компании няколко пъти трансферират парите до последната компания, която купува актив (завод или предприятие), които към този момент Василев управлявал и направлявал. Имал надзор първоначално и края на схемата, само че нямал в средата...... (там отговорен бил Лазов), по- огромна нелепост не бяхме чували.

Това си е чиста скица за източване, като надали прокуратурата се е надявала Василев да направи по-уличаващо себе си признание. Колкото и неуместно да звучи, Василев няма отговор и на въпроса, откакто всички активи съгласно него са били следени от банката (не е ясно как), за какво КТБ не ги е финансирала директно, като същите активи да послужат и за поръчителство на многомилионните банкови заеми, вместо парите да бъдат отпускани на кухи компании и от там няколко пъти да бъдат прехвърляни. Няма логически отговор, тъй като, отново ще повторим, това е чиста скица за източване на банката, нищо друго.

И по какъв начин съгласно Василев са били под „ контрола “ на банката тези активи, като след банкрута на пирамидата синдиците не могат да доближат юридически до нито един актив – нито до „ Петрол “, нито до „ Дунарит “, нито до БТК, нито до „ Костенец “ и така нататък Всички отпътуваха в посока на другари на Василев. След като Луврие не съумя да ги прибере, Василев ги разпродаде на дребно, като от тази ликвидация също нито лев не влезе в масата на несъстоятелността на КТБ, а единствено в джобовете на Василев. Щеше да е доста смешно това четиричасовото умуване на българския Мадоф, в случай че не беше тъпо и не струваше на страната 3,5 милиарда лв., а какъв брой още коства на излъганите депозанти, можем единствено да допускаме.

Няма смисъл да се оборват всички нагли глупости на беглеца Василев, задоволително е да му се зададат следните два въпроса и всичките му „ тези “ ще рухват – Защо не трансферира активите, закупени с пари на КТБ в интерес на страната (не ги върна в КТБ или не ги трансферира на Фонда за гарантиране на влоговете), щом твърди, че е направлявал активите и те били на банката, а вместо това се опита да ги трансферира на всякакви Лувриета, Косаревци, Гебревци и други свои приятели.... и за какво КТБ не кредитираше закъсалите предприятия директно или най-малко директно техните притежатели, нали твърди, че закупувал предприятията (той или банката по този начин и не стана ясно, само че при всички случаи парите за покупките са били на банката), с цел да ги избавя (колко благородно от негова страна, като се има поради какво правили другите банки, като Уникредит да вземем за пример...), а вместо това е отпускал необезпечени заеми на стотици кухи компании, които от своя страна са ги прехвърляли няколко пъти, до момента в който стигнат до актива. Не е ли това само за активът да стои надалеч от КТБ и от юридическите благоприятни условия на банката да извършва наложително върху него, като по този метод активът към този момент не е банката, а персонално негов, на Василев.

Четири часа глупави оправдания, които по никакъв начин не прилягат на зрял човек на междинна възраст и то с висше икономическо обучение, всевъзможни безсмислени триади и нравоучителни „ тези “ за положението на банковата система, за международното икономическо състояние и финансови рецесии, за неприятната прокуратура и повсеместната корупция, слушаш по какъв начин всички други били отговорни за банкрута на „ съвършената “ другояче КТБ, само че не и той (Василев), слушаш четири часа и единственото нещо, което ти идва на разум е – какъв брой вманиачен може да е този човек... и няма ли кой да се заеме с този към този момент в действителност медицински проблем.

Кремъл-тук, Кремъл-там
Черешката на тортата на вчерашния водевил, наименуван „ изявление “, обаче беше авансово набелязаната опорка, че Василев би трябвало обществено да отхвърли всичко, което го свързва с Москва и с ползите на Кремъл в България, само че освен да отхвърли, а и да пришие тези свои съветски връзки, на враговете си. Просто тъй като няма по какъв начин да се жалиш по „ Магнитски “ пред Съединени американски щати, а в същото време да грабиш и прехвърляш активите на КТБ в интерес на съветските си другари и то на такива, глобени от американската администрация.

Сценаристите на тази опорна точка на Василев – „ Аз нямам нищо общо с Кремъл “, обаче пропущат нещо доста значимо – обстоятелствата. Защото против наглите измислици на Василев – „ аз съм съперник на Южен поток и АЕЦ „ Белене “ (и по какъв начин тъкмо се е противопоставял също не стана ясно) и поради това Москва оказа помощ да се бутне банката “, „ в България има Център, главата на който е на Изток “, „ търсех хора с пари, които да се опълчват на ВТБ и Кремъл “, „ Виваком беше стратегически актив за Москва “, „ желаех да спася Виваком и да го дам на американска компания “, стоят голите обстоятелства:


Псевдоинвеститорът Луврие

1. Василев се е виждал и добре се познава с съветския православен олигарх Константин Малофеев, извънредно доближен до Кремъл, което се признава и от последния.

2. Броени месеци след банкрута на КТБ, Василев подарява активи, добити с пари на вложителите в банката, само че следени от него, на стойност повече от 1 милиард евро, на Пиер Луврие, който е сътрудник на Малофеев и другар на някогашните чиновници на Малофеев Игор Гиркин (Стрелков) и Александър Бородай, ръководещи сепартистите в Източна Украйна. Самият Луврие е неприкрит последовател на анексията на Крим и зове за война до Киев.

3. През 2015г., благодарение на Василев и на българина Николай Малинов, ръководител на придвижване „ Русофили “, Малофеев се пробва да превземе ТВ 7 и News 7, с цел да прави съветска телевизия, проводник на ползите на Москва в България.

4. През октомври 2015г. Василев трансферира същите активи, които Луврие му е „ върнал “, на различен руснак – Дмитрий Косарев, против обещанието да си разделят облагите от бъдещата им продажба. Косарев отхвърля да има нещо общо с Малофеев, само че след това се оказва, че е негов чиновник, а компанията му „ Емпрено Венчърс “ е записана на един и същи адрес в Москва с фонда на Малофеев „ Маршал Кепитъл “.

Разбира се, тези истини бяха спестени на Василев от псевдо-водещия, който другояче четири часа раболепно и философски задаваше авансово подбрани и комфортни за фараона въпроси.

Но дано Цветан Василев бъде спокоен – колкото и да лъже, че няма нищо общо с Кремъл или да се пробва да си скъса опашката от тази връзка, когато обстоятелствата приказват, даже и избягалите в Сърбия финансови фараони по-добре да замълчат и да не се излагат обществено.

Дребни неистини, с цел да е торбата цялостна
Останалите часове от последната (полу)медийна изява на укриващият се в Сърбия аферист бяха изпъстрени с нормалните неистини, на които към този момент никой не се хваща.
Синдиците на КТБ били разходвали 100 млн. лева за възнаграждения на външни адвокатски адвокатски фирми. Такива адвокатски фирми обаче няма и тези милиони са единствено във фантазията на фараона, а синдиците още преди година публично опровергаха мантрата на Василев. В банката работят юрисконсулти и юристи, само че те имат твърди месечни заплати, утвърдени от Фонда за гарантиране на влоговете.

Пеевски имал стотици милиони левове непогасени заеми от КТБ. Оказа се, че макар упоритото повторение на тази неистина, депутатът от Движение за права и свободи, фамилията му, или компаниите, в които взе участие, няма и един лев заем. Отново потвърдено с документи от синдиците на КТБ. Отделно справките за длъжниците също бяха изнесени обществено и там Пеевски също не попада.

Костов не бил миропомазан от КТБ, въпреки да му било плащано за съвещания. А неистина ли е, че дъщерята на Костов – Мина Костова, посредством компанията си „ Анторна “ е взимала по 30 хиляди лв. на месец от КТБ? Истина е, отново потвърдено с документи. Но и това някак Василев съумя да го спести на клетия фен, както и обстоятелството, че Костов държеше парите си в КТБ.

Имало неатакувани от синдиците на КТБ прихващания и те били свързани с Пеевски. Всъщност синдиците към този момент оповестиха преди повече от година, че против безусловно всички прихващания има подадени искови молби, тъй че следващата клевета с марка „ Пеевски “, изречена от Василев, отново не работи. Отделно, с новите ремонти в закона за банковата неплатежоспособност се удължи периода за предявяване на исковете по несъстоятелността, в това число и по отношение на прихващанията, с цел да може да се приготвят и нови искове за връщане на тъй наречените „ активи “.

Какво още? То лъжите и фантасмагориите на Василев бяха толкоз доста, че към този момент е мъчно да се ориентираме. Какво ли не може да измисли човек, който дефинитивно е изгубил връзка с действителността и живее в някакъв собствен фиктивен свят. Не го будете, че като се разсъни осъзнаването на действителността ще му пристигна прекалено много.

За край - фиаското „ Магнитски “
Голямата болежка на Василев обаче ясно пролича от изявлението му – самият той от дълго време е наясно, че жалбата му по „ Магнитски “ няма да има резултат, с което се изпарява и последната му нежна вяра да получи индулгенция за закононарушенията си.
Глупостите му, както и тези на скъпоплатените юристи на фараона, витаещи в общественото пространство – че преписката била надали не „ на бюрото “ на Тръмп, че Държавният департамент „ всеки миг “ щял да се произнесе и да „ шамароса “ враговете му в България, че Тръмп бил непосредствен с Бил Ричардсън, че видни конгресмени подкрепили жалбата и прочие и прочие от време на време пускани дезинформации, като се изключи че бяха обществено опровергани, демонстрират само безсилието на Василев и по тази изкуствено основана от него тематика.

И в действителност, да очакваш, че Съединени американски щати ще оказват помощ по какъвто и да било метод на един престъпен нарушител (финансов измамник), и то настоящ напълно в полза на Кремъл и подаряващ откраднатото на съветските си другари, самите те глобени от американското държавно управление, е чиста проба извращение – едно цинично извращение, на което е кадърен единствено човек като Василев, който живее в собствен личен свят, откъснат изцяло от действителността, в който очевидно всичко е допустимо – даже и Василев да мечтае да се завърне един ден целият бяло, с цел да сътвори – кой знае, следващата си КТБ…

Слушаш тези невероятни нелепости на Василев, обикновено гарнирани от придворни публицисти, псевдо- водещи или подвластни от него медии като някакви „ сензации “, на които обаче нито един обикновено мислещ човек не би повярвал, и още веднъж се чудиш – какъв брой ли вманиачен е този човек... и няма ли кой да се заеме с този към този момент в действителност медицински проблем.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР