След като на извънреден брифинг в Министерския съвет в полунощ

...
След като на извънреден брифинг в Министерския съвет в полунощ
Коментари Харесай

Националният център по заразни и паразитни болести с най-важното за коронавируса

След като на ексклузивен брифинг в Министерския съвет в среднощ от националния щаб за ковид оповестиха първи два случая на позитивни проби за ковид в България, публикуваме отговорите на постоянно срещани въпроси за болестта, дадени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, написа Труд бг.

Извънредно: Коронавирусът към този момент е в България!


1. Какво е COVID-19? Какво е SARS-CoV-2?

Новият ковид за 2019 година към този момент е наименуван тежък изострен респираторен синдром коронавирус-2 (SARS-CoV-2), до момента в който болестта, обвързвано с него, се назовава COVID-19.

SARS-CoV-2, беше разпознат в Китай в края на 2019 година и съставлява нов вариант на ковид, който не е бил разпознат по-рано при хора.

2. Откъде идват коронавирусите?

Коронавирусите циркулират измежду животните, само че някои от тях въздействат и на хората. След като са заразили животни, те могат да бъдат предадени на хора.

Известно е, че необятен кръг животни са източник на коронавируси. Например коронавирусът пораждащ близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) произлиза от камили, а причинителят на тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС) от 2002 – 2003 година произлиза от котки.

Повече информация за коронавирусите може да намерите на осведомителния уебсайт на ECDC.

3. Сравним ли е този вирус със SARS или със сезонен грип?

Новият ковид, открит в Китай, е генетично тясно обвързван с вируса на ТОРС и наподобява има сходни характерности, макар че данните са лимитирани.

ТОРС се появи в края на 2002 година в Китай и за осем месеца бяха докладвани над 8 000 случаи от 33 страни. През тази зараза един от 10 души, които са се заразили, починаха.

Настоящата зараза от COVID-19 провокира през първия месец към 10 000 обявени случая в Китай в огнището. Впоследствие бяха открити спомагателни случаи в Европа и други страни (виж актуализацията на актуалната обстановка в уеб страницата на ECDC). Към този миг има прекомерно малко данни, с цел да се каже сигурно какъв брой е гибелен COVID-19, само че предварителните сведения демонстрират, че той е по-малко съдбовен от ковид на ТОРС.

Вирусът COVID-19 и грипният вирус се предават от човек на човек и могат да причинят сходни признаци, само че въпреки това, двата вируса имат известни разлики. Все още е доста рано да се вършат заключения за това по какъв начин се популяризира новият ковид, само че предварителната информация демонстрира, че той се предава по същия метод, както ТОРС и някои други пандемични грипни варианти. ECDC пресмята, че всяка година до 40 000 души в Европейски Съюз, Англия, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн умират прибързано заради аргументи, свързани с грипа.

4. Колко тежка е инфекцията провокирана от COVID-19?

Към този миг има към момента малко данни, с цел да се каже сигурно какъв брой тежък е COVID-19, само че предварителните данни демонстрират, че той е по-малко съдбовен от ковид на ТОРС.

5. Какъв е наичинът на предаване? Как (лесно ли) се популяризира?

Животните са първичен източник на вируса, само че в този момент този вирус се предава от човек на човек. Понастоящем няма задоволително епидемиологична информация, с цел да се създадат съответни заключения елементарно ли се популяризира вирусът сред хората. Изглежда предаването е основно посредством дихателни капчици когато хората кихат, кашлят или издишват.

Инкубационният интервал за COVID-19 (т.е. времето сред излагане на вируса и появяването на симптомите) понастоящем се пресмята сред 2 и 14 дни. На този стадий знаем, че вирусът може да се съобщи, когато инфектираните лица проявят грипоподобни признаци. Все още обаче има неустановеност дали леките или асимптоматични случаи могат да предават вируса.

Ако хората с COVID-19 бъдат тествани и диагностицирани навреме и се ползват строги ограничения за надзор на инфекцията, вероятността от трайно предаване от човек на човек в общността в Европейски Съюз е дребна. Систематичното използване на ограниченията за предварителна защита и надзор на инфекцията бяха ефикасни при управлението на коронавирусите на SARS и MERS.

6. Защо е имало такова огромно нарастване на случаите, докладвани от Китай от 13 февруари? Изведнъж се утежнява епидемията?

На 13 февруари формалната статистика, докладвана от Китай, включва 15 141 нови случая на COVID-19, което съставлява най-големият брой случаи, обявени за един ден от началото на епидемията. Информацията от китайските чиновници демонстрира, че от 13 февруари е имало смяна в метода на броене на случаите. Това включва всички хипотетични случаи с клинична диагноза пневмония. Тези нови случаи не са безусловно лабораторно доказани като COVID-19. Като се има поради това, не можем да съпоставим броя на случаите, докладвани до този миг, с този нов брой и това не значи безусловно, че епидемията се усилва в Китай.

Медицинска информация

1. Какви са признаците на зараза COVID-19

От това, което знаем до момента, вирусът може да аргументи леки грипоподобни признаци като
• тресчица
• кашлица
• затруднено дишане
• болежка в мускулите
• отмалялост

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, синдром на изострен респираторен дистрес, сепсис и септичен потрес, които могат да доведат до гибелта на пациента. Хората със съществуващи хронични положения наподобява са по-уязвими от тежките болести.

2. Някои хора са по-изложени на риск от други?

Обикновено възрастните хора и тези с съществени положения (например хипертония, сърдечни болести, диабет, чернодробни болести и респираторни заболявания) се чака да бъдат изложени на по-голям риск от развиване на тежки признаци.

3. Има ли лекуване за заболяването COVID-19?

Няма характерно лекуване за това заболяване, тъй че методът, употребен за лекуване на пациенти с коронавирусни инфекции, е за лекуване на клиничните признаци (например висока температура, затруднено дишане). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг – кислородна терапия, вливания на течности и използване на антивирусни лекарства) може да бъде доста ефикасна за инфектираните.

4. Кога би трябвало да се тествам за COVID-19?

Ако имате
• остра респираторна зараза (внезапна поява на кашлица и / или възпалено гърло и / или задух),

И

в 14-те дни преди началото на признаците, вие сте били:

• в непосредствен контакт [1] с доказан или евентуален случай на зараза с COVID-19 или пътешестване до регион, където COVID-19 се популяризира в общността,
• или сте работили или посещавали здравно заведение, където се лекували пациенти с инфекции на COVID-19, би трябвало да се свържете с вашия доктор по телефона за съвет.

ECDC създаде насоки по какъв начин да разпознава съмнителни случаи и по кое време да стартира тестване:

[1] Близък контакт би бил човек, който живее в същото домакинство като човек, който е бил диагностициран с COVID-19, човек, който е имал контакт лице в лице или е останал в затворена среда със случай на COVID-19, или здравен служащ или друго лице, предоставящо директна грижа за случай на COVID-19, или лабораторни служащи, които обработват мостри SARS-CoV-2.

5. Къде мога да се тествам?

Ако вашият доктор има вяра, че има потребност от лабораторен тест за SARS-CoV-2 / COVID-19, той / тя ще ви осведоми за процедурата, която да следвате и ще Ви посъветва коя лаборатория може да извърши теста. Специализирани лаборатории в Европа и у нас могат да обработват проби SARS-CoV-2.

Предотвратяване

1. Как мога да избегна заразяване?

Когато посещавате региони с хипотетично настоящо предаване на общността:

• избягвайте контакт с заболели хора, по-специално с кашлица;

• избягвайте да посещавате пазари и места, където се обработват живи или мъртви животни;

• спазвайте общите правила за хигиена на ръцете и хигиена на храните;

• измийте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;

• избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изхвърляния.

Където и да пътувате, прилагайте общи правила, уреждащи хигиената на ръцете и храните.

2. Какво би трябвало да направя, в случай че съм в непосредствен контакт с някой, който има COVID-19?

Уведомете органите за публично здраве във вашия регион, които ще дадат насоки за по-нататъшни стъпки. Ако развиете някакви признаци, значимо е да се обадите на вашия доктор за съвет, споменавайки, че сте били в контакт с някой с COVID-19.

Повече информация е налична на уеб страницата на ECDC.

3. Какви са разпоредбите за стерилизация / измиване на ръцете?

Миенето и дезинфекцията на ръцете е ключът към попречване на зараза. Трябва да миете ръцете си постоянно и щедро със сапун и вода за минимум 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да употребявате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохол с най-малко 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото през очите, носа и устата, тъй че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

4. Ефективни ли са маските за лице в отбрана против COVID-19?

Маските за лице оказват помощ да се предотврати по-нататъшното разпространяване на зараза от тези, които са заболели към други към тях. Маските за лице обаче наподобява не са толкоз ефикасни в отбраната на тези, които не са инфектирани.

5. Има ли ваксина против SARS-CoV-2? Колко време ще отнеме създаването на ваксина?

Понастоящем няма ваксини против коронавирусите, в това число SARS-CoV-2. Ето за какво е доста значимо да се предотврати зараза или да се сдържа по-нататъшно разпространяване на зараза.

Разработката на имунизациите лишава време. Няколко фармацевтични компании работят над претендентите за ваксина. Ще отнеме месеци, преди някоя ваксина да бъде необятно употребена, защото тя би трябвало да премине задълбочени проби, с цел да се дефинира нейната сигурност и резултатност.

6. Защитен ли съм от COVID-19, в случай че тази година имах ваксина против грип?

Грипът и SARS-CoV-2 са два доста разнообразни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болест, породена от SARS-CoV-2.

Въпреки това, защото Европейският грипен сезон към момента е в ход, грипната ваксина е най-хубавата налична отбрана против сезонен грип и не е късно да се имунизираме.

Каква е актуалната обстановка в Европейски Съюз във връзка с COVID-19?

1. Колко готова е Европа за COVID-19 и какво прави Европейски Съюз?

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) поддържа непрекъснат контакт с Европейската комисия, органите за публично здраве в Китай и Световната здравна организация (СЗО) по повод оценката на това огнище. За да осведоми Европейската комисия и органите за публично здраве в държавите-членки за продължаващата обстановка, ECDC разгласява ежедневни систематизирания и непрестанно прави оценка риска за жителите на Европейски Съюз. ECDC и СЗО са създали механически насоки в поддръжка на държавите-членки на Европейски Съюз в техния отговор. Европейската комисия обезпечава координацията на дейностите по ръководство на риска на ниво Европейски Съюз

2. Имам ли риск от заразяване с зараза COVID-19 в Европейски Съюз?

Тази зараза се развива бързо и оценката на риска се трансформира надлежно. ECDC непрестанно прави оценка риска за жителите на Европейски Съюз и можете да намерите най-новата информация на уеб страницата на ECDC.

3. Защо броят на случаите се усилва толкоз бързо?

Две от главните аргументи за бързото увеличение на броя на случаите са, че вирусът се популяризира от един човек на различен и способността за разкриване на случаи се усъвършенства. Ето за какво постоянно се следи внезапно нарастване на броя на случаите по време на началната фаза на огнище на нововъзникващо заболяване.

На 13 февруари формалната статистика, докладвана от Китай, включва 15 141 нови случая на COVID-19, което съставлява най-големият брой случаи, обявени за един ден от началото на епидемията. Информацията от китайските чиновници сочи, че от 13 февруари е имало смяна в метода на броене на случаите. Това включва всички хипотетични случаи с клинична диагноза пневмония. Тези нови случаи не са безусловно лабораторно доказани като COVID-19. Като се има поради това, не можем да съпоставим броя на случаите, докладвани до този миг, с този нов брой и това не значи безусловно, че епидемията се усилва в Китай.

4. Колко дълго ще продължи тази зараза?

За страдание не е допустимо да се планува какъв брой дълго ще продължи и по какъв начин епидемията ще се развива като цяло. Имаме среща с нов вирус и по тази причина остава доста неустановеност. Например, не е известно дали предаването ще намалее през лятото, както се следи при сезонния грип.

Информация за пътуващите

1. Трябва ли да преразглеждам пътуването до Азия сега, частно или служебно?

В момента множеството случаи се рапортуват в Китай, като по-малък брой случаи са докладвани в някои други азиатски страни. Вероятността да се болестите в други страни в Азия съществува и Световната здравна организация предлага ограничение на пътуванията до тези региони. Въпреки това, епидемията се развива доста бързо и рискът от зараза се трансформира (Вижте уеб страницата на ECDC със листата с региони с разпространение). Следвайте препоръките за пътешестване, предоставени от органите за публично здраве във вашата страна на престояване.

2. С какво би трябвало да внимавам, когато пътувам в чужбина, в страни с регистрирани случаи?

• избягвайте контакт с заболели хора, по-специално с кашлица;

• спазвайте общите правила за хигиена на ръцете и хигиена на храните;

• измийте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;

• избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изхвърляния.

Където и да пътувате, би трябвало да прилагате общи правила за хигиена на ръцете и хигиена на храните.

3. Ако неотдавна съм пътувал в такива страни и в този момент имам недоволства?

Ако сте пътували в страни с разпространяване на вируса и в границите на 14 дни след завръщането си се чувствате зле, имате тресчица, кашлица или изпитвате зной, би трябвало:

• Потърсете неотложно здравна помощ по телефон. Преди да отидете в лекарския кабинет или незабавното поделение, се обадете на тях и им кажете за скорошното си пътешестване и вашите признаци.

• Избягвайте контакт с други хора.

• Не пътувайте, до момента в който сте заболели.

• Покрийте устата и носа си с тъкан или ръкав (не с ръце), когато кашляте или кихате. Ако имате елементарен достъп до хирургични маски за лице, използвайте такава и я изхвърлете безвредно след приложимост. Не забравяйте да миете ръцете си след изхвърляне на маска.

• Следвайте подобаващи правила за стерилизация / измиване на ръцете, с цел да избегнете разпространяването на вируса на други хора.

4. Висок ли е рискът от заразяване при пътешестване със аероплан или на летище?

Ако се откри, че случай с COVID-19 е бил в аероплан, хората, изложени на риск, ще се свържат с публичните здравни органи. Ако имате въпроси по отношение на полета, който сте взели, апелирам, свържете се с локалния здравен орган за съвет. Рискът от заразяване в аероплан не може да бъде изключен, само че сега се смята за невисок за обособен пасажер.

Рискът от заразяване на летище е сходен на този за всяко друго място, където се събират доста хора.

5. Какво прави Китай, с цел да спре тази зараза? Ефективни ли са тези ограничения?

За да лимитират разпространяването на вируса, китайските управляващи са приложили редица изключителни ограничения за надзор в цялата страна, в това число в провинция Хубей, където е почнала епидемията. Наред с други ограничения те анулираха празнуването на лунната Нова година и затвориха кина и тематични паркове, с цел да обезпечат обществено разграничаване сред хората. В допълнение, с цел да понижат придвижването на хора, те прекратиха публичния превоз и затвориха интернационалното летище Ухан Тянхе. За да следят епидемията, те усъвършенстваха своята система за контрол.

Мащабът на тези ограничения е невиждан и икономическите разноски за китайската стопанска система са обилни. Въпреки, че успеваемостта и резултатите на тези ограничения са сложни за предугаждане, се чака те да лимитират непосредствената възможност от по-нататъшно разпространяване на вируса посредством пасажери, които се връщат от провинция Хубей и Китай като цяло.

6. Колко случаи са докладвани от Китай и в кои райони?

Броят на случаите, докладвани от Китай, бързо се развива. ECDC разгласява всекидневно актуализации за броя на случаите и умрелите, докладвани в/и отвън Китай.

COVID-19 – животни и хранителни артикули

1. Какво ще кажете за животни или скотски артикули, импортирани от Китай?

Поради положението на здравето на животните в Китай, по-специално съществуването на заразни заболявания по животните, единствено няколко живи животни и непреработени скотски артикули от Китай са позволени за импорт в Европейския съюз. Няма доказателства, че някое от животните или животинските артикули, позволени за влизане в Европейския съюз, съставлява риск за здравето на жителите на Европейски Съюз вследствие на наличието на COVID-19 в Китай.

2. Ами питателните артикули, импортирани от Китай?

Както при вноса на животни и скотски артикули, заради ветеринарно-санитарната обстановка в Китай, единствено няколко продукта от скотски генезис са позволени за импорт в Европейски Съюз от Китай, при изискване че дават отговор на строги здравни условия и са подложени на контроли. По същите аргументи пасажерите, влизащи на митническата територия на Европейски Съюз, нямат право да носят в багажа си месо, месни артикули, мляко или млечни артикули.

Няма известие за предаване на COVID-19 посредством храна и затова няма доказателства, че хранителни артикули, импортирани в Европейския съюз в сходство с използваните разпореждания за здравето на животните и публичното здраве, регулиращи вноса от Китай, съставляват риск за здравето на Европейски Съюз жители по отношение на COVID-19. Основният метод на предаване е от един човек на различен.

3. Какво ще кажете за контакта с домашни любимци и други животни в Европейски Съюз?

Настоящите проучвания свързват COVID-19 с избрани типове прилеп, само че не изключват присъединяване на други животни. Няколко типа коронавируси могат да заразят животни и да се предадат на други животни и хора. Няма доказателства, че животните-компаньони (например кучета или котки) съставляват риск от зараза за хората. Като обща защитна мярка постоянно е рационално да се съблюдават главните правила на хигиена при контакт с животни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР