След като на 15 януари светът научи, че първият в

...
След като на 15 януари светът научи, че първият в
Коментари Харесай

Първото растение, поникнало на Луната, загина

След като на 15 януари светът научи, че първият в историята биологичен опит, извършен на Луната, е сполучлив, през днешния ден се събудихме с новината, че мразовитата лунна нощ е погубила семената от памук, които поникнаха на противоположната страна на спътника на Земята.

Във вторник стана ясно, че семена, доставени от китайския апарат Чанъе-4, са поникнали, макар високата радиация, ниската гравитация и големите разлики в температурата.

Поставени в резервоар с височина към 20 см, който поддържа подобаваща за поникване среда, кълновете памук не устояха на суровата лунна нощ и единствено денонощие, откакто фотографията им обиколи Земята, те починаха, оповестява вестник Independent.

Фотосите бяха направени от две камери, сложени в контейнерите със семена, а по-късно публикувани от китайската галактическа станция.

Всъщност, това бяха и упованията на китайските учени, които предизвестиха, че растенията няма по какъв начин да оцелеят при минимални градуси, които падат до минус 170 по Целзий.

Чанъе-4 кацна на противоположната страна на Луната, като достави семена от памук, рапица, картофи, зеле, както и яйца от инсекти.

Въпреки загиването на памука, учените считат, че покълването му е крачка към построяването на дребна биосфера на естественият сателит на Земята./ profit.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР