След като мнозина са пропуснали да се съберат миналата Коледа

...
След като мнозина са пропуснали да се съберат миналата Коледа
Коментари Харесай

Ще празнувате с възрастни - огледайте за проблеми със здравето им

След като мнозина са пропуснали да се съберат предходната Коледа и Нова година с по-възрастни родственици или другари, този път евентуално ще се срещнат след месеци разлъка. И това е късмет да се огледа за сигнали за проблеми със здравето им, присъщи за възрастните.

Сигурно ще са приятни храната и компанията, само че може да има и някои не толкоз приятни изненади.

Като експерт по гериатрия постоянно виждам семейства да са загрижени за здравето или положението си, изключително в случай че не са се виждали известно време. Празниците са опция да наблюдавате застаряващите си родители, баби и прадядовци по какъв начин се държат у дома. Обективното наблюдаване по какъв начин са и какъв брой добра е паметта им може да открие сигнали, че би трябвало да се направи по-подробна оценка.

Това може да сътвори некомфортни обстановки и чувство за замяна на функциите. Затова преди всичко би трябвало да се резервира самостоятелността и достолепието на възрастните. Ако сте загрижени за нечие здраве, поговорете с откровено любознание и изслушайте споделеното. Не си мислете авансово, че разбирате тяхното състояние. Наблюдавайте без предпоставки.

Аз, да вземем за пример, не върша изводи единствено въз основата на възрастта. Мнозина се грижат сносно за себе си и остават самостоятелни даже и над 90 години, до момента в който други може да се нуждаят от помощ по-рано.

Как се държат във всекидневието

Огледайте се из къщата. Справят ли се вашите обичани хора с поддържаните на дома и двора? Ако не, това може да е знак, че някой се нуждае от помощ у дома. Понякога е задоволително да се наеме асистент да изрине снега. Друг път може да забележите понижени физически качества - може би не се придвижват както преди или мъчно повдигат някои неща.

Но в случай че видите проблем с обикновена непорочност, допустимо е той да демонстрира лимитирани когнитивни функционалности - може би не помнят да изхвърлят боклука седмици наред или не помнят да отидат до магазина за съществени артикули. Понякога става дума просто за прекомерно ангажирани възрастни хора, с цел да изринат снега в двора преди идването на гостите. Затова - наблюдавайте без предпоставки и постоянно поставяйте видяното в по-широк подтекст.

Обърнете внимание по какъв начин се движат из дома си. Ако им е казано да употребяват бастун или проходилка, употребяват ли ги? Имат ли проблем с равновесието? Правят ли така наречен сърфиране по мебелите - да се хващат за тях, с цел да си оказват помощ, до момента в който обикалят из дома?

 Ще празнувате с възрастни - огледайте за проблеми със здравето им
© Reuters

А шофирането? Ако се притеснявате, не забравяйте, че има много фактори. Става дума за умеене, не за възрастта. Артрит на врата може да е направил доста мъчно оглеждането за трафика, приближаващ отляво и отдясно. Проблеми със зрението може да замъгляват какво виждат, изключително нощем. Когнитивни проблеми може да основат проблеми като това да се изгубят, до момента в който карат из другояче позната част от селището - до локалния магазин или къщата на другари.

Ако забележите моменти на рисково каране, значимо е да заведете възрастния на оценка на положението в името на сигурността - неговата и на останалите на пътя. Поговорете искрено и почтено с персоналния им доктор за тези терзания. Потърсете информация и ориентировка от авторитетни източници в интернет.

Промените у вашия непосредствен може да се дължат на напрежението и паниката, стоварени от пандемията и общественото разграничаване и уединяване. Усещането да си откъснат от личната си общественост може да докара до съществени здравни проблеми.

Говорете и гледайте деликатно

Празниците постоянно основават и безпорядък в проектите, мнозина са затиснати от прекалено много задължения или не помнят значими проекти, само че не е наложително това да са сигнали за деменция. Всеки може да не помни да донесе домашното сладко от смокини или тъкмо киселото мляко, което внучето харесва.

Сигнал за нещо по-сериозно е, в случай че забравянето стартира да визира всекидневието - изключително неща като храненето, обличането и хигиената. Ако забележите,че има освен това от типичното безобидно забравяне, време е за сериозен диалог.

Може да зададете въпроси, които не са сериозни. За трети път - не правете предпоставки от вида на " Защо не си ни споделил, че не си в сигурност у дома? " Така не се стартира диалог, от който да имате изгода. Вместо това споделете: " Забелязах, че се препъна в коридора. Има ли нещо, което си забелязал преди? " Оставете пространство за размисъл и искреност, не казвайте на хората по какъв начин би трябвало да се усещат. Слушайте личните им мисли и усещания.

Вижте дали обичаният родственик ще ви разреши дружно да отидете до поликлиниката и - в случай че има проблем - по какъв начин да подобрите обстановката. В случай, че има такава обстановка, бъдете наблюдаващ или източник на елементи, в случай че ви попитат за такива. Ако не можете да присъствате, помислете дали да не напишете писмо с изложение на следеното и пациентът да го даде на лекарите при идващото посещаване.

Събирането за празниците е с цел да се насладят фамилията и познаните на мотива. Никой не желае да се концентрира върху сходни проблеми и въпреки всичко - огледайте се. Ако видите знаци, че нещо не върви както би трябвало, кажете го, само че добре обмислете по какъв начин.

е от платформата The Conversation, авторката е експерт по гериатрична медицина.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР