След като Министерството на културата и община Нова Загора продължават

...
След като Министерството на културата и община Нова Загора продължават
Коментари Харесай

Представят мащабно изследване на тракийските гробници

След като Министерството на културата и община Нова Загора не престават да не поемат отговорност кой е притежател на обекта Източна могила, тракийската гробница в село Караново и експонираната там тракийска каляска остават застрашени от разрушение.

" В акцията за спасяването на Източна могила Караново успяхме да издействаме акт за благосъстоятелност, само че той е в Министерството на културата, а то продължава да се ослушва и да не подхваща ограничения " - това изясни в предаването „ Хоризонт до обед “ археологът Калоян Праматаров, докторант към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, който е част от екипа на обекта. „ Резултатът е, че комплексът се разрушава и може би до година-две ще загубим непокътнатите на място структури, включително неповторимата, съхранена на място четириколка “, предизвести Праматаров.

Колесницата е скъпа за международната археология. През 2008 година при избавителни разкопки, извършени от Веселин Игнатов, е открит зидан гроб с кремация на тракийски на благородник, изпратен в отвъдното с обилен набор от гробни блага – украшения, монети, чаши от благородни метали, първокласно въоръжение, осветителни тела, керамични съдове. Погребението е било придружено с поредност ритуални дейности, измежду които и полагането на ритуално разглобена каляска и жертвоприношение на чифт коне и ловно куче.

По думите на Калоян Праматаров прехвърлянето на топката на отговорността продължава - Министерството на културата отхвърля да поеме самодейност за стопанисването на обекта, а община Нова Загора не оказва никакво подпомагане, в това число за развиването на планова активност. В тази обстановка един колосален труд може да се окаже единственият метод информацията да бъде избавена и съхранена за поколенията. Книгата „ Погребални комплекси с коли в римска провинция Тракия (Ι-ΙΙΙ в.) ” на доктор Веселин Игнатов от Историческия музей в Нова Загора ще бъде показана на следващия ден, 12 юли от 19 часа в Клуба на фоторепортерите в София - в подлеза сред Министерски съвет и Президенството.

Интензивната иманярска интервенция през последните три десетилетия е довела до изгубването на стотици сходни положени в земята колесници, а трудът на Веселин Игнатов се явява първият опит за систематизация на целия разполагаем материал, акцентира Калоян Праматаров. В проучването на Игнатов попадат общо 219 гробници. 

Темата е прегледана в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР