След като кризисният щаб на кабинета Петков“ посрещна най-голямата бежанска

...
След като кризисният щаб на кабинета Петков“ посрещна най-голямата бежанска
Коментари Харесай

Вицепремиерът Константинова представи нов план за временна закрила, той бе приет на редовното заседание на МС днес

След като спешният щаб на кабинета „ Петков “ посрещна най-голямата бежанска вълна в историята на България, през днешния ден вицепремиерът Калина Константинова внесе за гласоподаване изцяло освежен и доста подробен действен проект за краткотрайна протекция.

В новия проект се планува за спешна обстановка да се приема „ когато в границите на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи краткотрайна протекция, са минали държавната граница.“ Разписан е и явен лист на заложените функционалности и задания, измежду които е и определянето на метода на финансиране на дейностите, изискванията и реда за ресурсно обезпечаване на престоя в страната на чужденци, потърсили и получили краткотрайна протекция.

Планът планува и разпростира разнообразни разновидности, при които определяща е степента на предвидимост и управляемост на рецесията. Като най-важна стъпка в основаването на проекта се счита включването на всички виновни локални, централни и интернационалните институции и ясното систематизиране на техните задания и задължения. Така да вземем за пример е планувано дейна роля да има новосъздаденият Съвет за развиване на гражданското общество посредством основаване на координационни механизми за включване на неправителствени организации в процесите за подкрепяне и консолидиране! на потърсилите и получилите краткотрайна протекция.

С оглед на редица положителни практики, които щабът сътвори и извърши пред последните 6 месеца, са написани и точни указания и задания на българските институции. Така да вземем за пример на Министерство на вътрешните работи е поверена ролята за разрастване и образуване на построяването на пунктове за първичен банкет (ППП), според приложение №5, в зоните на Граничен контролно-пропусквателен пункт, граничната зона или в места по преценка на щаба. „ Министерството на вътрешните работи (МВР) обезпечава контрола и координацията на дейностите в ППП, построени на Граничен контролно-пропусквателен пункт или в гранични зони.- дава материални активи, човешки запаси и провежда построяването на краткотрайните приемателни центрове (ВПЦ и директни (буферни) приемателни центрове (ТПЦ) за краткотрайно настаняване, както и управлява ръководството им. ВПЦ и ТПЦ се построяват според приложение №6 и №7″ се споделя още в Плана.

На министерство на туризма се поверява задачата да координира филантропичните стратегии и при нужда да настанява бежанци с краткотрайна протекция в свои бази.

Новият проект за краткотрайна протекция предлага още при нужда да се основава Национален действен щаб към Министерски съвет, който да реализира взаимоотношението с представителя на Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците, Европейската комисия, Българския червен кръст, Международната организация по миграция, както и други български и интернационалните държавни и неправителствени организации.

Пълното наличие на новия проект ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ВРЕМЕННА ЗАКРИЛА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ще бъде оповестен на уеб страницата на Министерския съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР