След като живеe в чужбина повече от 15 години, работейки

...
След като живеe в чужбина повече от 15 години, работейки
Коментари Харесай

Виното като най-съкровения подарък за Коледа: как да пием напитката на боговете по празниците

След като живеe в чужбина повече от 15 години, работейки за огромни корпорации и неправителствени организации като стратегически информационен съветник, Ирина Софранова не устоява на връзката с корените си и се завръща в България през 2015 година Мисията й е да популяризира словото за балканското вино. В момента тя съветва интернационалните компании, винарни и институции в региона на маркетинга на виното, PR-а, стратегическата връзка. Тя е дегустатор на вино, провежда персонализирани и корпоративни семинари и събития за създаване на екипи, както и тематични винени турове до европейски винени дестинации.

В навечерието на най-светлите празници в годината, поговорихме с Ирина за виното и коледните обичаи. Ето какво ни показа тя:

Разкажи ни за себе си, за виното, за познанията, които имаш в тази област, от какъв брой време се интересуваш от този сектор и от кой момент се занимаваш професионално с това…

Ирина Софранова: Завършила съм Виенския университет през 2006 с публицистика и стопанска система, специализирах в Амстердам обществени науки, а по-късно, следвайки пристрастеността си и единствената световноизвестна инститция за винен маркетинг: WSET (Wines and Spirits Education Trust), основана в Лондон.

 x Avinissima

Виното беше мотивът и повода да се завърна вкъщи през 2015. След 15 години пътешествие Балканското у мен надви и по стичане на събитията започнах да се занимавам с винени турове в района. От тогава изминаха 3 години, а винените турове прераснаха в един прелестен винен план.

По пътя се открихме с Яна Петкова: първата и единствена дотогава приключила WSET в България и създадохме Avinissima : един неповторим план на българската сцена – винен и хранителен ПР. От тогава до през днешния ден консултираме мазета и заведения за хранене по какъв начин да презентират виното си, пишем публикации за вино, дегустираме професионално, пътуваме и описваме истории като лектори и модератори. Освен това водим регулярни курсове във винената академия за всички, които се интересуват повече от дегустация, винени райони, сортове.

Искаме да споделим с родната аудитория какви прелестни виновност има в България и изобщо какво се случва в света на виното. Разказваме за това на блога в страницата си , а през 2019-а следва да описваме по-често за виното на читателите на Edna.bg и всички негови фенове измежду аудиторията на уеб страницата.

 g Thinkstock

Съвсем скоро е Коледа. Много хора към момента не са избрали подарък за празника. В този ред на мисли – удачно ли е да подарим бутилка вино по този мотив и какво е най-добре да бъде то?

Ирина Софранова: Намирането на подобаващ коледен подарък е нелека задача и постоянно решението е въпрос не толкоз на бюджет, колкото на креативност и въображение. Хубавото на “винените хора” е, че са любопитни и се радват от сърце на всичко, обвързвано с виното, а подаръците за тях изобилстват и са лесни за намиране. Бутилка вино е на пръв взор, най-логичният подарък. Нещата обаче не са толкоз елементарни. За новак във виното изберете бутилка вино с цена над тази, на която той нормално купува, с цел да онагледите разликите. Изберете вино, което вие персонално познавате и в чиито качества не се съмнявате, най-добре българско. За приблизително напредналия - прекомерно скъпи виновност той няма да пие, а ще резервира със благоговение. Най-удачната ценова категория е 25-30 лв., а произходът им може да бъде от всички международни винени дестинации – на този стадий от развиването си винените хора са изключително любопитни; Виненият фанатик като трета категория ще оцени виновност от международно известни райони, оценени високо от профилираната преса. Такъв подарък ще го поласкае неимоверно. Друга концепция би била магнум-бутилка в скъпа дървена кутия. Както при всеки подарък, значимо е да познавате желанията на получателя и да предизвикате своите лични знания в “неговия свят”.

 g Thinkstock

Има ли виновност, които са по-подходящи за подарък на мъж и такива, които са по-подходящи за подарък на жена? Може ли да се каже, че то е универсалният коледен подарък?

Ирина: Виното не познава полове. То е повсеместен генератор на наслаждение и повествовател на истории. Стига да познаваме преференциите на получателя, можем да създадем подобаващия винен подарък. Една дама би се зарадвала на прекрасен мавруд, тъкмо толкоз, колкото един мъж би оценил отлежал ризлинг или положително розе от Бандол.

На коледната и новогодишната софра участват голям брой храни. Кое вино с кои коледни ястия можем да съчетаваме?

Ирина: Комбинацията сред вино и храна е безконечна тематика. Почти като тази за “яйцето и кокошката”. В последна сметка става въпрос за познаване на личните ни усети и преференции и търсенето на салдото.

Крайната цел зад комбинирането на храна и вино е сборът да е по-голям от обособените детайли, т.е. да сложи храненето като преживяване на качествено друго и сетивно по-високо равнище. Някои го одобряват като своя специалност, други го назовават изкуство, само че в действителност комбинирането на храна с вино е феномен, роден от развиването на ресторантьорството и винената промишленост през 80-те и 90-те години на XX век с очевидната цел да засилва по-голямото ползване на вино и по-активното посещаване на заведения за хранене.

Истината е, че комбинацията сред храна и вино е колкото естествена, толкоз и сложна, тъй като е сетивна, а при сетивата няма единствен верен отговор. Решението се крие в персоналните ни желания и няма неверно такова. Може да комбинирате бяло вино с пуйка с кисело зеле, стига то да има добра киселинност, като ризлинг да вземем за пример, или алено вино със сирене бри или риба звук. Важното е това да оставя прелестно чувство у вас. А за това е належащо да обърнете внимание и на двете, а не просто автоматизирано да консумирате. Така, че: посветете се на медитативно приемане на храната и виното освен по време на празниците и ще усетите разликата сред наслаждение, преживяване и просто вдишване на вещества в тялото си, с цел да предизвикате положение на облекчаване на потребности или просто замайване.

 g Thinkstock

По празниците имаме неприятния табиет да прекаляваме с алкохола, в този ред на мисли правилно ли е аленото вино е потребно за здравето и в какви количества. Може ли да пийваме по чашка вино всеки ден на празниците без скрупули?

Ирина: “Дозата прави отровата” е споделил още средновековният доктор Парацелс. През дългата си история виното е било както възхвалявано, по този начин и забранявано. Приписвани са му неповторими лечебни свойства, било е обявявано и за оръдие на Сатаната.

Факт е, че аленото съдържа повече антиоксиданти, поради веществото ресвератрол, което се съдържа в ципите на гроздето, само че това не значи, че бялото не е потребно, изключително, в случай че е правено по технологията на “оранжевите вина”, за която ще разкажем в бъдеще.

Но по какъв начин да разберем, дали използваме алкохол в умерени количества? Препоръчваното оптимално количество чист алкохол дневно варира в другите страни, само че цифрите, към които се сплотяват множеството институции, в това число и Световната Здравна Организация (СЗО) са за мъже: до 24 гр чист алкохол или 2 напитки/ден, за дами: до 12 гр чист алкохол или 1 напитка/ден. Напитка може да бъде: една дребна бира, 120 мл. вино или 40 мл с корав алкохол.

Предимства на умерената приложимост на вино въпреки всичко са най-вече от всички изброени разновидности: от позитивното влияние върху равнищата на холестерола, през усъвършенствана обмяна на инсулин, профилактика против инфекции на стомашно-чревния тракт, до anti-age резултат.

 g Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР