След като изядете вкусното авокадо, не изхвърляйте костилката, а се

...
След като изядете вкусното авокадо, не изхвърляйте костилката, а се
Коментари Харесай

Да си отгледаме авокадо в саксия

След като изядете вкусното авокадо, не изхвърляйте костилката, а се пробвайте да си го отгледате в саксия. Плодът, от който е костилката, би трябвало да е добре узрял.

За да покълне костилката на авокадото, са нужни някои предварителни процедури. В средата на костилката и на равни дистанции влаво и вдясно се пробиват три дребни дупчици. В тези дупчици се вкарват три кибритени клечки, които ще служат като опора.

С помощта на тези клечки костилката се закача в чаша с вода, като равнището на водата би трябвало да се допира напълно леко до ръба на костилката. Самата костилка би трябвало да допира водата с тъпия си край.

 Отглеждане на авокадо

След две или четири седмици костилката се пропуква и се появяват корените. Постоянно би трябвало да се долива вода в чашата, до момента в който не се покажат корените.

След като се покажат, продължавайте да доливате вода, до момента в който коренчетата не станат дълги по 3 сантиметра. В горната част на костилката е допустимо да се появи зелено клонче.

Костилката ще се обели, само че не би трябвало да я махате. След няколко седмици петнистата костилка ще се трансформира в нежно розова и гладка.

 Авокадо

Костилката се пресажда в дребна саксийка по този начин, че да е заровена в земята единствено на една трета от височината си. Авокадото е тропическо растение, по тази причина непрекъснато би трябвало да доливате вода в чинийката на саксията, с което да осигурявате влага на почвата.

Когато авокадото стане високо 15 сантиметра, можете да го пресадите в по-голяма саксия. Отглеждайте го на сянка, тъй като то не обича директните слънчеви лъчи. Можете да го отглеждате на северен прозорец.

През зимата е допустимо листата на авокадото да окапят, само че напролет още веднъж ще се появят. Растението би трябвало да се полива постоянно и един път в месеца да се наторява.

За да се усеща авокадото добре, почвата би трябвало да е рохка и да следите да не става плътна. За развъждане на авокадото се предлага примес от градинска пръст, торф и добавка от наедрял пясък и малко мъх.

Ако добре се грижите за това тропическо растение, то може да стане едно от най-красивите попълнения на сбирката ви от саксийни любимци.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР