След като изтече гратисният период, в който шофьорите, останали без

...
След като изтече гратисният период, в който шофьорите, останали без
Коментари Харесай

Юрист: Клиентите на Олимпик още сега да предявят претенциите си за компенсация пред ликвидатора ѝ

След като изтече гратисният интервал, в който водачите, останали без годна наложителна застраховка гражданска отговорност поради казуса с кипърското застрахователно сдружение „ Олимпик “, кат стартира да им постанова санкции. В същото време абсурдът разкри пропуски в дейностите на регулаторния орган у нас и
Адвокат Георги Вълков от Асоциацията за отбрана на застраховани и потърпевши при произшествия разяснява за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “:

„ КАТ съблюдават закона и заради тази причина те са длъжни да правят такива дейности и да постановат наказания. Полиците, които са издадени от Олимпик, нямат покритие и заради тази причина водачите би трябвало да подписват нови. Гратисният интервал беше даден отвън закона, защото по закон подобен няма и на никое място не е образуван “.

В Асоциацията са постъпили доста запитвания от застраховани в „ Олимпик “, добави той:

„ Проучванията, които направихме, не дават обнадеждаващи резултати.  Според кипърското законодателство, отговорност се носи единствено за коли, регистрирани в Кипър. Не се носи отговорност за коли, които са регистрирани в непозната страна и с непознати регистрационни номера.

В слушайте, когато имаме клон, както е с „ Олимпик “, който е застраховал коли с непознати регистрационни номера, не кипърски, не мога да кажа сигурно, защото, съгласно изследванията които направихме, подобен проблем не е имало още.

Това е проблем, който би трябвало да бъде решен. Най-лесният път, съгласно мен, който може да бъда извървян, е да има законодателни промени в нашето законодателство, да бъде променен Кодекса за обезпечаване и Гаранционният фонд в България да носи отговорността за заплащане, когато банкрутира клон на непозната застрахователна компания. Тогава най-бързо ще бъдат обезщетени хората и най-бързо могат да си получат парите. „ Олимпик “ са плащали вноски в нашия Гаранционен фонд за всяка една издадена лавица по Гражданска отговорност, нашият фонд има ресурса да покрие тези вреди “.

Кипърският гаранционен фонд събира 5% от сумата от всяка издадена лавица в Кипър, само че няма информация дали „ Олимпик “ е плащал в Кипър за застраховки, подписани у нас, добави юристът.

„ Това също е въпрос, на който би трябвало да бъде даден отговор, тъй като, в случай че са плащани такива вноски - 5%, има благоприятни условия и Кипърския гаранционен фонд да покрие тези вреди “.

Клиентите на Олимпик би трябвало да предявят претенциите си към ликвидатора на компанията, а не да чакат правосъдното решение през септември, безапелационен е той. Гаранционния фонд на Кипър не покрива вреди под 500 евро, добави юристът и посочи, че за застраховките „ каско “ няма кой да носи отговорност, така са доброволни, а не наложителни ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР