След като Европейската агенция по лекарствата обяви, че е възможна

...
След като Европейската агенция по лекарствата обяви, че е възможна
Коментари Харесай

Имунизацията срещу вируса: 240 души у нас са с първа игла на „АстраЗенека“

След като Европейската организация по медикаментите разгласи, че е допустима връзка сред имунизацията на „ АстраЗенека “ и необикновени тромбози, редица страни започнаха да вкарват разнообразни възрастови ограничаване за потреблението ѝ.

Това се случва, макар че организацията не предлага такива ограничавания и декларира, че рискът от тромбози е доста необичаен, а изгодите от имунизацията остават в пъти по-големи.

У нас здравният министър заяви, че се върви към общ европейски метод за възбрана на имунизацията за всички под 60 години, след което стартира умуването какво да се прави с хората в тази възрастова категория, които към този момент са си сложили първа доза.

Сред тях е Стефка Антонова, която към този момент е с сложена първа доза. В момента чака втората.

„ Много повече ме е боязън от самия вирус, в сравнение с от страничните резултати на имунизацията. уповавам се, че първата като не ми е повлияла по този метод и втората няма да повлияе ", споделя Стефка.

У нас 240 хиляди души са като нея – с първа игла на „ АстраЗенека “. От тях 47 хиляди са дами на възраст под 60 години. При общ европейски метод за възбрана на имунизацията за всички под 60-годишна би трябвало и общо решение – от коя ваксина да е втората доза на тези хора. У нас се разискват два разновидността, изясни през днешния ден здравният министър.

„ Всички хора, които желаят да си слагат „ АстраЗенека “ като втора доза, да си я слагат, а тези, които не желаят да си слагат такава ваксина – за тях ще се вземе решение с какво тя може да бъде сменена “, обясни Ангелов.

Задачата, която би трябвало да решат експертните препоръки е сложна, защото все още няма резултати от завършило изследване, което да потвърждава сигурност и резултатност при съчетание на разнообразни ваксини против вируса.

„ Въпреки че се вършат сходен жанр изследвания и до момента в който не излязат публично подобен вид данни, ние не може да предлагаме подобен вид съчетание на имунизациите, макар че се разяснява в много страни от Европа “, споделя Цветелина Великова, клиничен имунолог.

Според изследваният рискът от тромбоза при имунизацията на „ АстраЗенека “ е доста по-нисък, в сравнение с, в случай че се разболеем от Коронавирус -19.

В същото време уеб сайтът на Националната здравна работа на Англия се срина няколко минути, откакто жителите на Острова на възраст сред 45 и 50 години получиха опция да се запишат за ваксина. До момента с първа доза са имунизирани близо 33 милиона души – повече от половината население на Острова, а 21 милиона от тях са имунизирани с „ АстраЗенека “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР